Haberler

Kuruduk

Tarih: 28 Mayıs 2007 Kaynak: Akşam Yazan: Ercan Öztürk, Güler Can, Özner Berber
Son 50 yılın en kurak yaz mevsimi kapıda. İstanbul’daki barajlarda su seviyesi her gün biraz daha düşüyor. Ömerli Barajı’nda suların çekilmesiyle tarihi mezar taşları ortaya çıktı. Büyükçekmece Gölü ise top sahasına döndü

Kış ve ardından ilkbaharda beklenen yağışların bir türlü gelmemesi İstanbul’daki barajları kuruttu.

Barajlardaki su oranı geçtiğimiz yıla oranla yüzde 46, son 5 ay içerisinde ise yüzde 8 oranında azaldı. İstanbul’un önemli su kaynaklarından biri olan Büyükçekmece Gölü’nde geçtiğimiz yıl 6 metre olan su seviyesi 2.84 metreye düştü. Seviyedeki bu düşüşle birlikte 400 metre çekilen sular en çok göl kenarında oturan çocukları sevindirdi. Çocuklar, okul çıkışı Büyükçekmece Gölü’nün kuruyan alanında top oynuyorlar.

Daha önce TEM otoyolu Büyükçekmece Viyadüğü altında balık tutan balıkçıların da şimdi balık tutmak için 400 metre kadar yürümeleri gerekiyor.

Ağustos ayından itibaren İstanbul’da su sıkıntısının başlayacağını söyleyen Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, gölün çekilmesinin küresel ısınmanın kanıtı olduğunu söyledi. Başkan Akgün, vatandaşlardan su tüketiminde tasarruf etmeleri gerektiğini belirterek, “Su tasarrufu konusunda İstanbul genelinde ‘ulusal su’ seferberliği başlatmalıyız. Bunu yapmadığımız takdirde 2-3 ay içinde su kıtlığıyla karşı karşıya kalacağız” diye konuştu.

Tarihi mezarlık ortaya çıktı
Barajlardaki su oranının azalması Ömerli Barajı’nın bir kolu olan Emirli Barajı’nı da vurdu. Suların 1 metre çekilmesiyle, Emirli Barajı’nın altındaki 800 yıl öncesine mezar taşları gün ışığına çıktı. 1972’de baraj yapılmadan mezarlar başka bir yere taşındı. Ancak kalan mezar taşları sular altında kalmıştı.

Su tüketiminde üç kat artış
Kuraklığın yanı sıra, artan nüfus oranı ve İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin hizmet sahasının genişlemesi, su kullanımı yıllar içinde ciddi boyutta artırdı. İSKİ’nin rakamlarına göre, günlük ortalama 2 milyon metreküp su verilen İstanbul’da müşteri adedi 10 yıl öncesine oranla üç kat arttı. 2004 yılında uygulamaya geçen 5216 sayılı Büyükşehir Belediyeleri Kanunu ile İSKİ’nin hizmet sahası da yaklaşık 3 kat büyüdü.

Susuz yaz kapıda
Türkiye'nin üçüncü büyük barajı olan Elazığ Keban Barajı’nda da su seviyesi düştü. DSİ 9. Bölge Müdürlüğü yapılan açıklamaya göre baraj yüzde 41.1 oranında dolu. Keban, geçtiğimiz yıllara göre suya hasret kalırken, ürküten tablo Malatya’daki Çat ve Bingöl’deki Özlüce Barajları’nda da görülüyor. Kar ve yağmur yağışının yeterli olmaması nedeniyle boş kalan Çat Barajı yüzde 27.5, Düzlüce Barajı ise 49.9 oranında doluluğa ulaşabildi. Baraj kapakları açılmayınca ortaya küçük adacıklar çıktı. Kuraklık tehdidine karşı vatandaşların fasulye gibi çok su isteyen sebze ekiminden kaçınılması istendi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.