Haberler

Ege'den çevre ve kültür manifestosu

Tarih: 29 Mayıs 2007 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Oktay Ekinci
Sivil toplum kuruluşlarınca oluşturulan "Ege Çevre Platformu" (EGEÇEP), başta turizm amaçlı planlama ve arazi tahsisleri olmak üzere, yörenin yoğun bir tahribat riski altında olduğunu duyuruyor.

Platformun 9- 20 Mayıs 2007 günlerinde Çeşme 'de yapılan "Turizm Tahsisleri ve Korumacı Turizm" konulu 7. bölge toplantısına ait sonuç bildirgesinde, doğal ve kültürel zenginliklerin pazarlanmasına son verilmesi istendi.

EGEÇEP'in bölgedeki tüm sorunları irdelediği bildirisi özetle şöyle:

Turizm Tahsisleri: 12 Eylül kalıntısı Turizm Teşvik Kanunu'yla kültürel ve doğal zenginliklerimiz 75 yıllılığına yatırımcılara pazarlanıyor.

Alaçatı Kıyıları: Mahkemece kıyı çizgisi iptal edilen 'Venedik Evleri' için eskisi esas alınarak planlama yapılmalıdır. Azmak kenarlarında 100'er m. inşaat yasağı getirilmelidir. Çeşme-Alaçatı kanalizasyonu denize akmaktadır. Acil arıtma projesi hazırlanmalıdır.

Altın Madenleri: Bergama'da şimdi de Havran'dan, Gümüşhane'den getirilen topraklar işlenmektedir. Dikili-Çağlan, Bergama-Yerlitahtacı ve Kozak köylerinde de yeni ocaklar açılmak istenmektedir. Bunlara ve İzmir'in su kaynaklarını kirletecek Efemçukuru Altın Madeni'ne izin verilmemelidir.

Harmandalı Katı Atık Deponi Alanı: Harmandalı Çöp Deponi Alanı'na çöp akışının durdurulması süreci hemen başlatılmalıdır. Alan rehabilite edilerek sağlık taraması başlatılmalıdır.

Taşocakları ve Çimento Fabrikaları: İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içindeki tüm taşocakları, kireçtaşı ocakları ve çimento fabrikaları kapatılarak yenileri açılmamalıdır.

Balık Çiftlikleri: Karaburun Yarımadası'nda denizi kirleten, görsel kirlilik yaratan, eko ve agro turizm projelerine zarar veren balık çiftlikleri kaldırılmalı, yeni ruhsatlar verilmemelidir. Urla, Mordoğan, Karaburun, Çeşme ve Gerence çevresindeki orkinos ve balık çiftlikleri, en kısa zamanda açık denize taşınmalıdır.

Zeytinlikler: Yarımadadaki zeytin alanları korunmalı ve yapılaşmaya kesinlikle açılmamalıdır. Zeytinyağı işlikleri bir araya toplanarak toplu arıtma sistemine geçirilmelidir.

Akdenizfoku: Karaburun Yarımadası'nda bulunan akdenizfoku (monachus monachus) yaşam alanları korunmalı, özellikle Mordoğan ayıbalığı mevkiinde koruma amaçlı planlar yapılmalıdır.

Aliağa Termik Santralı: 18 yıl önceki toplumsal direnç ve yargı kararıyla vazgeçilen santral yeniden gündemdedir. Var olan kirletici faaliyetlerin önüne geçilmesi gerekirken, bir yenisi gerçekleşemez...

Gemi Sökümü: Zehirli "Otopan" ın sökümüne karşı mücadelede olumlu sonuç alınmış, yasadışı gemi Hollanda'ya geri gönderilmiştir. Aliağa'da gemi sökümü uluslararası standartlara kavuşturulmalıdır...

Allianoi: 2007 kazıları için Kültür Bakanlığı başlama yazısını göndermelidir. DSİ'nin antik kenti değil barajı korumayı amaçlayan duvar projesi iptal edilmelidir.

Selçuk­Pamucak: Binlerce yıllık mirası yok edecek "Pamucak Revizyon İmar Planı" ve tahsislerle golf sahalarından vazgeçilmelidir. Antik kenti tehdit eden ruhsatsız Efes Havaalanı kapatılmalıdır. Zeytinköy-Pananos "rant plajı" değil "halk plajı" olarak kalmalıdır...

Bütün bunları önemseyecek yeni bir siyasi yapılanma için umutlar 22 Temmuz seçimlerine bağlanırken EGEÇEP "sağlıklı çevre" ve "insan onuruna yakışır bir yaşam" için de herkesi oy vermeye davet ediyor...
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.