Haberler

Küresel ısınma 'göçü'

Tarih: 31 Mayıs 2007 Kaynak: Cumhuriyet

K üresel ısınma, Marmara ve yakınlarının inşaat haritasında orta ve uzun vadede oldukça etkili olacak gibi görünüyor. İnşaat teknolojilerinde özellikle ısı yalıtımı konusunda büyük etkileri olan küresel ısınma nedeniyle verimli enerji kullanımına dönük önlemler önem kazanıyor.

Isıda meydana gelebilecek 2 derecelik bir artışın, dünya nüfusunun neredeyse yarısının susuz kalmasına neden olabileceği senaryosu bile ülkelerin yanı sıra bireysel önlemlerin de alınması zorunluluğunu getiriyor. Devlet politikalarının yanı sıra bireysel olarak da alınması gereken önlemlerin başında ise enerji kaynaklarını verimli kullanmak geliyor. Enerji tasarrufunun önemli yollarından biri de ısı yalıtımı. Çünkü ısı yalıtımı demek ortalama yüzde 50 enerji tasarrufu, dolayısıyla da yüzde 50 daha az kirlilik demek. XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Topçu, binalarda doğru ısı yalıtım uygulamaları yapıldığı takdirde ortalama yüzde 50 daha az enerji tüketerek ısıtma ve soğutma yapılabileceğini vurguladı. Böylece konut başına atmosfere yayılan karbondioksit miktarının yarı yarıya azaltılabileceğini söyleyen Topçu, "Isı yalıtımı, küresel iklim değişiklikleri ve çevre felaketlerine karşı alınabilecek en etkili bireysel önlemlerin başında geliyor. Ayrıca enerjide dışa bağımlıyız ve devlet politikalarında da ısı yalıtımının göz ardı edilmemesi gerekiyor" dedi.

Türkiye'de binaların metrekare başına enerji tüketimi yaklaşık 300-350 kwh arasında. Almanya'ya bakıldığında bu oran, düzenlenen yeni yönetmelikler ile 30-60 kwh'e (kilovatsaat) inebiliyor. Yeni binalarda ısı yalıtımı uygulamaları zorunlu hale geldi. Yeni TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Standardı ile bu değerlerin Türkiye'de ortalama 100-120 kwh olması hedefleniyor. Isı yalıtımının getirdiği maliyetin payı ise bir binanın toplam maliyeti içinde yüzde 3-5 arasında değişiyor.

Karadeniz ve Çanakkale gözde oluyor
Küresel ısınmanın yanı sıra İstanbul'un kuzey, batı ve doğuya doğru büyümesinin de etkisiyle Çatalca, Silivri, Şile ve civarlarında 1-2 yıldır yoğun alımlar gözlendiğini belirten İstanbul Emlakçılar Odası Başkan Yardımcısı Nizamettin Aşa , "Karadeniz de ısınma nedeniyle gündeme geliyor. Hareket gözlemliyoruz" dedi. Aşa, Çatalca-Silivri bölgesinde ortalama iki yıl önce metrekaresi 5-10 YTL'ye satılan tarların şu anda 50-60 YTL'den alıcı bulduğuna dikkat çekerek Küçükçekmece ve Terkos su havzalarının bulunduğu bölgede imar kararı olan yerlerin ise metrekaresinin 150 YTL'yi bulduğunu belirtiyor. Riva ve Şile'de özellikle Karadeniz'e doğru da yoğun alımlar olduğunu belirten Aşa, "Çanakkale tarafı çoğunlukla sit alanı, ama uzun vadede akış olması kaçınılmaz" dedi.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.