Haberler

Tasarım sadece zengin işi midir?

Tarih: 31 Mayıs 2007 Kaynak: Radikal
New York'ta Ulusal Tasarım Müzesi'nde açılan 'Öteki Yüzde 90 İçin Tasarım' sergisinde yer alan ürünler dünyadaki yoksulluğun derinliğini ve mücadelenin zekice yollarını gözler önüne seriyor.

"Dünyada 1 milyar tüketici, 2 dolarlık bir çift gözlük, 10 dolarlık bir aydınlatma feneri ve 100 dolarlık bir ev için bekliyor. Ve dünyanın en zeki tasarımcıları şarap etiketi, kıyafet, Maserati gibi ürünler tasarlayarak, yeryüzünün en zenginlerinden oluşan yüzde 10'luk nüfusa hizmet ediyor. Bu aptalca oranı değiştirmek için bir devrime ihtiyacımız var!"

Bu sözlerin sahibi, kurduğu kâr amacı gütmeyen örgüt Uluslararası Kalkınma Kurumu (IDE) aracılığıyla, yoksul çiftçilerin girişimci olmalarına yol açmak için çalışan eski psikiyatr Dr. Paul Polak. Polak'ın açılış konuşmasını yaptığı, New York'taki Cooper-Hewitt Ulusal Tasarım Müzesi'nde açılan 'Öteki Yüzde 90 İçin Tasarım' adlı sergide yer alan ürünler, yoksullukla mücadelenin zekice yollarını gösteriyor. Aralarında rahatça su taşımak için kullanılacak, tekerlek gibi döndürülebilen 20 galonluk kap da var; aradaki boşluk su ve kumla doldurulan iç içe iki toprak kapla yapılıp içindekileri sıcaktan koruyan 'buzdolabı' da...

Dünyanın 6.5 milyarlık nüfusunun yüzde 90'ı yani 5.8 milyarlık bölümü, çoğumuzun günlük yaşamının sıradan bir parçası olan ürün ve hizmetlere ya çok az ulaşıyor ya da hiç ulaşamıyor. Bu rakamın neredeyse yarısı düzenli gıda, temiz su ya da barınma imkânı bulamıyor. Sergi en temel insani ihtiyaçlardan uzak bu devasa nüfus için, dünya tasarımcılarına bir çağrı yapıyor: 'Öteki'ler için düşük maliyetli çözümler tasarlayın.

Her objenin öyküsü var
Dünyanın her yerinden tasarımcı, mühendis, öğrenci, mimar, profesör ve girişimciler, ihtiyacı olan insanların ucuz gıda, eğitim, enerji, sağlık, su ve ulaşım olanaklarına erişebilmesi için düşük maliyetli çözümler üretmeye çalışıyor. Hareketin doğurduğu ürünler 23 Eylül'e kadar sergileniyor.

Ekonomistler 1960'larda yoksullukla mücadele için düşük maliyetli, basit çözümler aramaya başlamıştı. Şimdi de tasarımcılar harekete geçti. Sergideki her obje bir öykü anlatıyor, tasarımın insan yaşamını koruyup dönüştürmek için dinamik bir güç olabileceğini gösteriyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.