Haberler

Barajlarda su azaldı, bakanlık özel sektörden elektrik alacak

Tarih: 31 Mayıs 2007 Kaynak: Zaman

Küresel ısınmanın etkisiyle barajlardaki su seviyesinin azalması Enerji Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Enerji üretiminin yüzde 20'den fazlasını hidroelektrik santrallardan karşılayan bakanlık, açığı kapatmak için özel sektörden elektrik almaya hazırlanıyor.

Yılın ikinci yarısında kullanılmak üzere yaklaşık 300 milyon YTL tutarında 3 milyar 173 milyon kilovatsaatlik elektrik alınacak. Böylece Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ (TETAŞ) piyasadan ihale yöntemiyle ilk kez alım yapmış olacak. İhaleye başvuru süresi dün biterken 15 firmadan başvuru dosyası alındığı öğrenildi. İhaleye ilişkin ilanda "Teşekkülümüzün ihtiyacı 3.173.347.000 KWh elektrik enerjisi, yapılacak yeterlik değerlendirmesi sonucunda yeterli bulunan isteklilerden fiyat teklifi alınmak suretiyle satın alınacaktır." ifadeleri yer aldı.

Elektrik Üretim AŞ'nin (EÜAŞ) su gelirlerinde meydana gelen azalmadan dolayı HES'lerden daha az üretim yaptığını aktaran üst düzey bir yetkili, ihtiyacın özel sektör tarafından karşılanacağını ifade etti. Dengeleme ve Mali Uzlaştırma Yönetmeliği kapsamında ihtiyaç olması halinde piyasadan elektrik alındığına dikkat çeken yetkili, "Normalde özel teşebbüs piyasaya daha pahalı satmak için mali uzlaşma yolunu tercih ediyor. Eğer biz ihaleye çıkmasa idik talebin karşılanamaması durumunda DUY kapsamında elektrik alacaktık, bu da bize pahalıya mal olacaktı. Normalde 10 YKr'ye almamız gereken bir kilovatsaat elektriği 15-20 yeni kuruşa almak zorunda kalacaktık." dedi. TETAŞ yetkilileri ise piyasa puslu havayı görmeden önce tedbirlerini almak istediklerini söyledi. Geçtiğimiz aylarda firmalar normalde 10 YKr'lik bir kWh elektrik için Enerji Bakanlığı'na 120 yeni kuruş (bin 120 lira) fiyat teklif etmişti. TETAŞ, TEDAŞ'ın ihtiyacı olduğu zaman bir yılı geçmeyen sözleşmeler yaparak elektrik temin edebiliyor. Öte yandan uygulamanın devreye girebilmesi için EPDK'dan onay alınması gerekiyor. Onay alınmaması halinde özel sektörden ihale yöntemiyle elektrik alınamayacak. Enerji çevreleri ise 22 Temmuz'da yapılacak erken seçimelere kadar herhangi bir şekilde elektrik kesintisi yaşanmaması için her türlü tedbirin alındığını söyledi. Türkiye İletim AŞ'nin hazırladığı projeksiyona (2006-2015) göre işletmede olan santrallar tam kapasite çalışması halinde bile enerji talebini 2009 yılından itibaren karşılayamayacak. Öngörülen tarihlerde devreye girmesi beklenen üretim tesislerinin güvenilir üretim miktarına göre Türkiye üç yıl sonra enerji darboğazı yaşayacak.

Elektriğin yüzde 78'i termikten
Geçen yıl 174 milyar kWh düzeyinde olan elektrik tüketiminin bu yıl sonunda 187 milyara çıkacağı tahmin ediliyor. Her yıl 12-13 milyar kilovatsaatlik yıllık yeni enerji üretimine ihtiyaç duyuluyor. Elektrik enerjisinin yüzde 49,64'ü Elektrik Üretim AŞ ve bağlı ortaklıklar tarafından, yüzde 41,66'sı üretim şirketleri ve yüzde 8,70'i de otoprodüktörler tarafından üretildi. Üretilen elektriğin yüzde 77,78'i (taşkömürü, linyit, fuel oil, doğalgaz, jeotermal, LPG ve diğerleri) termik, 0,10'u rüzgar, 22,12'si de hidroelektrik santrallardan sağlandı.

Merkez Bankası'ndan 'enerji ithalatı' uyarısı
Merkez Bankası, dünya petrol tüketiminin artacağını belirterek, "ithalat miktar endeksleri incelendiğinde, ham petrol ve doğalgaz ithalatının yüksek reel büyümesinin dikkat çektiği" uyarısında bulundu. Bankanın Ödemeler Dengesi Raporu'nda, son dönemdeki fiyat artışlarına rağmen 2007'de dünya petrol tüketiminin günlük 1,4 milyon varil artacağı, bu artışın yaklaşık yarısının Çin ve ABD kaynaklı gerçekleşeceği tahmin edildi. Bu artış ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC) tarafından yapılan üretim kısıtlamalarının dünya petrol piyasalarında yaz aylarında bir sıkışma yaşanacağı tahminlerine yol açtığı vurgulanan raporda şu ifadelere yer verildi: "İthalat miktar endeksleri incelendiğinde, ham petrol ve doğalgaz ithalatının yüksek reel büyümesi dikkat çekmektedir. Bu artışta, geçen yılın aynı döneminde Tüpraş'ın bakım çalışmaları nedeniyle üretim kesintisine gitmesinin oluşturduğu baz etkisi etkili olmuştur." denildi. Türkiye, bu yılın ilk üç aylık döneminde ham petrol, akaryakıt, doğalgaz, sıvılaştırılmış petrol gazı ve kömür gibi enerji maddeleri ithalatı için 7 milyar dolar ödedi.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.