Haberler

Kendi Arkitera’nı Kendin Yarat 2007

Tarih: 8 Haziran 2007
Yayın çerçevesini daha geniş ve nitelikli hale dönüştürmeyi hedefleyen Arkitera Mimarlık Merkezi’nin bağımsız editörlerini seçmek amacıyla 2006 yılında başlattığı “Kendi Arkitera’nı Kendin Yarat” projesi 2007 yılında da devam ediyor.

Bu proje ile mimarlık yayıncılığına ilgi duyan fakat yaptığı farklı işler nedeniyle buna zaman ayıramayan kişiler hedefleniyor. Projeye katılmak için İstanbul’da oturma zorunluluğu bulunmuyor. İstanbul dışındaki şehirlerden ve Türkiye dışındaki ülkelerden de başvuru yapılabiliyor.

Başvurular aşağıdaki takvim doğrultusunda iki aşamalı olarak yapılacak. İlk aşamada sadece başvurular değerlendirilecek, sonrasında başvuran kişilere istenenler bildirilecek ve belirtilen tarihte bunlar teslim edilecek.

Proje Takvimi
8 Haziran 2007
Bu tarih itibari ile, katılımcılardan neden ve ne şekilde Arkitera Mimarlık Merkezi ile birlikte çalışmak istediklerini belirten bir yazı ile birlikte ad, soyad, e-mail ve telefon numaralarını editor[at]arkitera.com e-mail adresine göndermeleri beklenmektedir. Bu başvuru yapıldıktan sonra kendilerinden beklenenler e-mail yolu ile daha detaylı olarak açıklanacaktır. İletişim bilgileri katılımcıların eşit koşullar ve zaman aralığında çalışmalarını sağlamak amacıyla toplanmaktadır; bütün katılımcılara aynı gün içerisinde detaylı olarak istenenler gönderilecektir.

Son Başvuru Tarihi
9 Temmuz 2007

Teslim Tarihi
20 Ağustos 2007

Sonuçların Açıklanması
27 Ağustos 2007

Kendi Arkitera’nı Kendin Yarat 2006
Arkitera Mimarlık Merkezi’nin yayıncılık anlayışını daha katılımcı bir boyuta taşımak amacıyla başlattığı çağrısı oldukça ses getirdi, 60’a yakın başvurudan 16 kişi verilen sürede istenenleri teslim etti. Ortaya çıkan çalışmalar bir kitapta toplandı ve Ekim ayında yayınlandı. Kitabın çıkmasının ardından bağımsız editörlerin Arkitera Mimarlık Merkezi’ne katkıları yıl boyunca devam etti.

Kendi Arkitera’nı Kendin Yarat 2006’ya Katıların Görüşleri
Eğer bir şeyleri yaratmaya kendinizi aday görmüşseniz hayatınızın sıradanlığının bile yeni anlamlara kavuştuğunu isteseniz de istemeseniz de deneyimlerseniz. Kafanız harıl harıl çalışmaya başlar. Yüreğiniz küçük bir serçenin korku, heyecan ve sevinç karşısındaki yoğunluğu ile atmağa başlar. Kafanız ve yüreğiniz bir şeyleri yaratacak olmanın coşkusu ve dahası sancısı ile biriktirdikleriniz ve biriktiremediklerinizi organize etmenin peşine düşer. Artık sıradan bir hayatınız olamaz. Yaşadıklarınız, okuduklarınız, gördükleriniz yazılacak, çizilecek, paylaşılacak olmanın farkındalığı içindedir. Farkındalığınız artıkça, seçiciliğiniz de artar. KAKY projesi ile hayatım mimarlığa ve insanlığa karşı farkındalığımın ve seçiciliğimin arttığı, yaratacak olmanın coşkusu ve sancısı ile daha anlamlı bir hal aldı. Her üretilen, her düşünülen paylaşıma açılamasa, ürettiklerim önce bana yetemese de düşündürdüğü, çoşturduğu, sancılandırdığı, bakmakla görmek arasındaki farkı deneyimlettiği için teşekkürler KAKY projesi.
Havva Alkan Bala

Ben kendi Arkiteramı yaratırken, tasarladıklarımı, aklımdaki imgeleri sadece çizerek veya konuşarak değil, yazı ile de tanımlayabildiğimi / aktarabildiğimi fark ettim! Bu benim için yeni bir şey... En büyük kazanımımın bu yeni farkındalığım olduğunu düşünüyorum. Ayrıca, Arkitera'da bir katkımın olduğunu düşünmekte mutluluk veriyor.
Filiz Abaka

'Kendi Arkitera’nı Kendin Yarat'', olgunlaşmış ya da olgunlaşmamış, açık ya da henüz hala kapalı, basit ya da karmaşık, doğrudan ya da dolaylı şeklinde hiçbir ayrım yapmaksızın yaratmış olduğu bu platformda mimarlığın gelişen sesini yükseltiyor. Bu süreç içerisinde, yaşadığımız gözle görünmeyen gelişmeleri dışa vurmamızı ve geniş kitlelerle paylaşmamızı sağlayan Arkitera, cesur, özgür, güvenen ve açık fikirli mimari görüşlerimizin ve yaklaşımlarımızın aynası oldu. Yarışmanın devamı bu kitleyi genişleterek yankısını yükseltecektir. Tekrar emeği geçen tüm Arkitera ekibine teşekkürler.
Seda Eşkazan

Bir çağrıyla başlamak isterim: Eğer bu satırları okuyorsanız, ve geçen bir yıl içerisinde Arkitera'da "Kendi Arkitera'nı Kendin Yarat" projesini duydunuz ve yazılarımızı okuduysanız, bir mimarlık öğrencisi, bir mimar veya tasarım dünyasının her evresine meraklıysanız, "Ben de bir fark yaratabilirim, Türk mimarlığına katkım olabilir" diye düşünüyorsanız, lütfen hiç durmayın ve bu projeye katılmak için başvurunuzu hemen yapın. Yazılarınızla, fotoğraflarınızla, derlediğiniz makalelerle, cesur eleştirilerinizle Türk mimarlık yayıncılığına soluğunuzun gücünü katın.

Biz öyle yapmıştık; Türk mimarlığının siyasal, ekonomik, saygın ve haklı konumu için kaygılarımız vardı. Hala var ve yeni katılımcılarla daha da güçlü ve dinamik bir varlık gösterme imkanına katkınız olacaktır.

Benim için hayatımın çok renkli parçalarının uzantısıydı. Severek okuduğum, gözlemlediğim her şeyi bir kez de Arkitera'dan seslenerek paylaşmaktı. Sessizlikleri kırmak ve farkındalığı artırmak en önemli amacımdı. Eğiticiydi, çünkü derlediğim her habere gelen tepki veya tepkisizlik, Türkiye'de mimarlığa verilen önem ve duyarlılık oranıyla ilgili önemli ipucları verdi ve Türk mimarlığı ve Türkiye için eksiklikleri daha derin hissettim.

Yazarak da mimarlığın çehresini düzeltmek sizlere yakın bir konuysa, sizleri ve okumak üzere katkılarınızı sabırsızlıkla bekliyorum.

Yıldız Uçak

2006’nın yaz sıcaklarını yeni yeni hissettirmeye başladığı günlerinden birinde, ARKIMEET kapsamında Türkiye’ye gelen Paola Mendes da Rocha’nın konferansını izlemek üzere Aya İrini’ye gitmiştim. Kilisenin inanılmaz atmosferi içinde kendime oturacak bir sandalye ararken, yerde duran bir broşür dikkatimi çekti. Üzerinde yazan “Kendi Arkitera’nı Kendin Yarat” cümlesi haricinde bir özelliği olmayan bu kâğıt parçasını yerden alıp, şöylece bir baktıktan sonra çantama attığımı hatırlıyorum. O zamandan beri neredeyse 1 sene geçti…

Yazmakla mimarlık arasında çok derinden bir birliktelik olduğunu, boş kâğıtları harflerle ya da çizgilerle doldurmanın aslında aynı şey olduğunu sezerdim. Yazının da aynı mimarlık gibi bir düşünceyi şekillendirmek ve onu kağıda dökmek olduğunu düşünürdüm. Mimarlık yapmanın hayal kurmaktan giderek uzaklaştığını, mimarinin insana dair olanla ilişkisinin neredeyse yok olduğunu görerek umutsuz ve mutsuz bir tasarımcı olarak çizim yaptığım günlerden birinde rastladığım yarışma broşürü, bana bu sezgilerimin gerçek olduğunu gösterdi. “Kendi Arkitera’nı Kendin Yarat” yarışmasına girerek bir fikri yazıya veya çizgiye dökmek arasında aslında hiçbir fark olmadığını gördüm.

Yaklaşık 1 senedir Arkitera’nın bağımsız editörlerinden biri olarak mimarlık üzerine düşünüyorum, düşüncelerini yazıya dökmüş olanların metinlerini çeviriyorum, merak ettiğim sorulara cevap almak için söyleşiler yapıyorum, piyasa ekonomisi içinde önem arz etmediği için haber olamayan meseleleri yazma imkânı buluyorum. Yaklaşık 1 senedir, önümdeki boş sayfalara sıraladığım harfler birleşip koskocaman becerikli bir ele dönüşüyor ve şehrin aşılmaz yüksek duvarlarında geçmem için bir delik açılıyor.

Bu özgürlük alanının oluşması için çalışan ve mimari üzerine düşünce üretmenin değerini bilen Arkitera ekibine teşekkürlerimle…

İrem Çağıl

Geçen sene Arkitera'ya başvuruda bulunurken mimarlığın birçok farklı dalları ilgilendiren ve içine alan, onlarla işbirliği yapan geniş kapsamlı bir alan olduğunu belirtmiştim. Serbest editörler ekibinin içinde yerimi aldığımda bunun ne kadar geçerli olduğunu bir kez daha görmüş oldum. Birlikte araştırdık, bilgilendirdik, bilgilendik. Çok hoş uyumlu interaktif bir ekip olduk. Böyle bir fırsatı veren Arkitera ekibine teşekkür ederim. Bu interaktif bilgilenme ağının genişlemesini yürekten destekliyorum. Nice güzel haberlere.
Nilgün Ersoy

Kendi Arkitera'nı Kendin Yarat", ne kadar cesur ve bir o kadar da tehlikeli değil mi? Dikkatli ol, istenilen çok yoğun bir emeğin ürünü. Vaktin var mı? Üstelik okulda dersler yeni bitti, yorgunsundur. Dersler varken de başka bir işle nasıl uğraşılır ki? Hem bu bir mimari proje yarışması değil... Madem öyle, zaten bunu okumamışsındır. Aksi halde bak, farklı bir şey bu. Haydi, kendi Arkitera'nı kendin yarat.
Altan Sinan Cebecigil
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.