Haberler

Çöpten 220 milyon dolarlık hurda kağıt çıkaranlara teşekkür etmemiz lazım

Tarih: 11 Haziran 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Vahap Munyar
GSM sektöründen tanıdığımız Cahit Paksoy, Ülker Grubu’na bağlı Yıldız Ambalaj Grubu Başkanlığında neredeyse 1.5 yılını tamamlamış.

Paksoy, bir yandan ambalaj grubu şirketlerinde çıtayı daha yukarı çekmeye çalışırken, diğer yandan da Ülker Grubu’nun "ihale ortakları"yla birlikte bu ay yapılması beklenen Petkim’in yüzde 51’inin özelleştirilmesi ihalesine hazırlanıyor.

Petkim’le ilgilenen konsorsiyum sayısının 20 dolayında olduğuna bakılırsa, ihale çekişmeli geçeceği, şirketin "iyi bir fiyatla" satılabileceği beklentisi ortaya çıkıyor. Çünkü, hangi konsorsiyumla konuşsak, "Petkim ihalesinde iddialıyız" mesajları dikkati çekiyor.

Cahit Paksoy’la Yıldız Ambalaj Grubu’nu, Tire Kutsan’ı konuşuyoruz... Türkiye’nin önde gelen oluklu mukavva üreticilerinden Tire Kutsan, hammadde olarak tümüyle hurda kağıt kullanıyormuş. Kullandığı yıllık hurda kağıt miktarı 150-160 bin ton dolayındaymış.

Tire Kutsan’ın hammaddesinin tümüyle hurda kağıt olduğunu öğrenince Cahit Paksoy’a, "Ne kadar güzel. Şirketiniz bu yönüyle çevreci. Bir anlamda çöpten çıkan kağıtları değerlendirmiş oluyorsunuz" dedim.

Paksoy, bir çırpıda Türkiye’de kullanılan kağıt, bunların hurdalarının geri kazanımlarıyla ilgili bazı verileri sıraladı:

Türkiye’de yıllık kağıt tüketimi 4 milyon ton.

Bunun 1.6 milyon tonu, "hurda kağıt" olarak sanayiye hammadde olarak geri dönebiliyor.

1.6 milyon ton hurda kağıdın parasal değeri de 220 milyon dolara ulaşıyor.

Tüketilen 4 milyon ton kağıdın tamamının ilk kullanımdan sonra geri dönüşümü sağlanabilse, "hurda kağıt ekonomisi"nin büyüklüğü 550 milyon dolara ulaşabilecek.

Atık kağıtların yüzde 60’ını çöpten geri döndüremezken, Türkiye hurda kağıt ithalatı da yapıyor.

Paksoy, Türkiye’nin "hurda kağıt ekonomisi"ni daha iyi anlayabilmemiz için Avrupa ve ABD’den de örnekler verdi:

Avrupa’da hurda kağıt toplama oranı yüzde 60 dolayında.

ABD’de bu oran yüzde 80-85’e kadar çıkıyor. ABD’de eyaletler bu işi çok sıkı tutuyor.

Tire Kutsan, başta İzmir Tire olmak üzere, İzmit, Adana, İstanbul-Bayrampaşa, Karaman, Manisa, Çorlu ve İstanbul Topkapı’da üretim yapıyor.

Cahit Paksoy, öncelikle Tire Kutsan’da ulaştıkları üretim ve ciro büyüklükleri konusunda memnuniyetini dile getirirken, sıklıkla bir noktaya parmak bastı: "Türkiye’nin çöpten kağıt toplayanlara teşekkür etmesi lazım. Çünkü, bizde hurda kağıt toplama işi ABD ve Avrupa’daki kadar organize değil. Yoksulların çöpten toplamasıyla hurda kağıt geri dönüşümünü sağlayabiliyoruz."

Çöpe atılan kağıtların 220 milyon dolarlık bölümü kurtulsa da, 330 milyon dolar çöpte yatıyor.

Yerel yönetimler çöpte kalan 330 milyon doları kurtarmak için harekete geçemez mi?
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.