Haberler

Küresel ısınma dünya topraklarını çölleştiriyor

Tarih: 25 Haziran 2007 Kaynak: Dünya
Yaşanan küresel ısınma ve su kaynaklarının giderek azalması, dünya topraklarını çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor. Yapılan araştırmalar, dünya topraklarının 1/3'ünün çölleşme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu gösterirken, kuraklık nedeniyle özellikle Afrika'da iç bölgelerden kıyı bölgelerine doğru büyük göçlerin yaşanabileceği belirtiliyor.

Türkiye Erozyonla Mücadele Vakfı'nın (TEMA) 17 Haziran Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü nedeniyle yayınladığı bildiriye göre, dünya üzerinde bulunan toprakların 1/3'ünün (4 milyar hektar) çölleşme tehdidiyle karşı karşıya olduğu belirtilirken, yaşanacak bu çölleşme sebebiyle dünya üzerinde yaşayan 1.2 milyar insanın olumsuz şekilde etkileneceği ifade ediliyor.

Bildiriye göre, dünya üzerinde Almanya ve Fransa'nın toplam nüfusu kadar olan 135 milyon insanın çölleşme nedeniyle bulundukları yerden göç etme tehlikesi altında olduğu ifade edildi. Özellikle kuraklıktan en fazla etkilenen kıta olan Afrika'da kuraklık nedeniyle iç bölgelerden kıyı bölgelerine doğru yaşanan göçün, kıyı şehirlerinin nüfusunu 1997 verilerinin 3.5 katı artırarak 2020 yılında 271 milyona ulaştıracağının tahmin edildiği vurgulandı.

Bildiride çölleşmenin en çok Afrika kıtasında etkili olduğu ancak o bölge ile sınırlı kalmadığının altı çizilirken, Amerika Birleşik Devletleri topraklarının yüzde 30'u, İspanya topraklarının yüzde 31'inin çölleşme tehdidi altında olduğu, Latin Amerika ve Karayip Adaları topraklarının ise yüzde 25'inin çöl veya kurak arazi olduğu ifade edildi.

Yapılan araştırmalara göre, dünya genelinde çöle dönüşen toprakların yıllık tahmini yayılma oranının 1970'li yıllarda bin 560 kilometrekare olduğu, 1990 ve 2000 yılları arasında ise bu rakamın 3 bin 436 kilometrekareye kadar çıktığı tespit edildi. Dünya üzerinde birçok köy ve yerleşim merkezi çöllerin yayılması nedeniyle yok olurken, bugüne kadar kum fırtınaları nedeniyle 24 bin köy, bin 400 kilometre tren yolu, 30 bin kilometre karayolu, 50 bin kilometre kanal ve su yolunun tahrip olduğu ifade ediliyor.

İşlenebilir araziler azalacak
TEMA tarafından yayınlanan bildiriye göre, dünyada 1990 yılına nazaran 2025 yılında işlenebilir arazi oranlarında ciddi düşüşler yaşanacağı bildirilirken, bu düşüşün oranının Afrika'da 2/3, Asya'da 1/3, Güney Amerika'da ise 1/5 seviyelerinde olacağının tahmin edildiği ifade edildi. Bildiride dünyanın 3/4'ünün suyla kaplı olduğu halde sadece yüzde 1'inin içilebilir türden olduğu, ancak bu kaynakların da hızla tükendiği belirtilirken, Afrika ve uzak Doğu ülkelerinin kurak bölgelerinde 1990 yılında kişi başına düşen bin 300 metreküp su kullanımının 2025 yılında 650 metreküpe kadar düşeceğinin tahmin edildiği vurgulandı.

Çölleşmenin dünya ekonomisi üzerinde de olumsuz etki oluşturacağının dile getirildiği bildiriye göre, küresel düzeyde çölleşmeden doğrudan etkilenen bölgelerde yıllık gelir kaybının 42 milyon dolar olduğunun tespit edildiği, çölleşme ile mücadelenin yıllık bedelinin ise 2.4 milyar dolar olduğu ifade edildi.

Bildiride çölleşmenin başlıca nedenleri de sıralanıyor. Buna göre çölleşmenin temel nedenleri arasında insan faaliyetleri ve yaşanan iklim değişiklikleri birinci sırada yer alıyor. Kuraklaşan topraklar kendilerini kuraklığın ardından toparlayabilirken, insanlar tarafından sürdürülebilir bir şekilde yönetilmedikleri taktirde biyolojik ve ekonomik verimliliklerini kaybediyor. Toprağın üst tabakası doğru kullanılmadığı taktirde birkaç mevsim içinde verimliliği kaybederken, yeniden oluşması yüzlerce yıl alabiliyor. Kurak araziler üzerinde yapılan aşırı işleme, aşırı otlatma, ormansızlık ve yanlış sulama uygulamaları nedeniyle toprak tahrip oluyor.

Bildiride yoksulluk geçimi toprağa dayalı kişilerin arazilerini gıda, enerji ve barınma nedeniyle istismar etmek zorunda kaldığı belirtilirken, insanların topraklarını bu denli istismar etmelerinin başlıca nedeninin yoksulluk olduğu ve çölleşmeyle mücadelenin ancak sosyal yapıları ve toprak sahipliğini, eğitimi ve iletişimi kapsayan entegre bir yaklaşımla mümkün olduğu ifade edildi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.