Haberler

Koç: Bizans bizim değil diyemezsiniz

Tarih: 26 Haziran 2007 Kaynak: Milliyet Yazan: Ömer Erbil
"1. Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu"nu açan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, "'Bizans bizim değil' diyemezsiniz. Aksi halde bu topraklarda iddianız kalmaz" dedi.

Vehbi Koç Vakfı tarafından İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde düzenlenen sempozyum dört gün sürecek ve yerli ve yabancı 90 uzman tebliğ sunacak. Büyük ilgi gören sempozyuma Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün, Topkapı Sarayı Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyeleri Semahat Arsel ve Ömer Koç'un da aralarında bulunduğu konuklar katıldı. Koç, açılışta şunları kaydetti: "Söyleyeceğim sözü yadırgayanlar belki olacak, ama bu topraklarda Bizanslılar da yaşamıştır. Fatih Sultan Mehmet'in camiye çevirdiği, bugün müze olarak kullanılan Ayasofya da Bizans eseridir. Biz yıkmamışız ve kullanmışız... 'Bizans bizim değildir' diyemezsiniz.

'İddiamız kalmaz'
Aksi halde bu topraklarda iddianız kalmaz. Bu topraklar Türkündür. Bugün de, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının toprağıdır. Meseleye böyle bakalım. Osmanlı, Selçuklu eserlerine verdiğimiz önem gibi Hattuşa'ya ya da Lidya, Urartu, Frigya ve Likya'ya da aynı önemi veririm. AKP'li bir bakan olarak söylüyorum; milli birlik ve beraberlik açısından bu anlamda dikkatli olunması gerekir."

Sunulan bildiriler arasında, ilk Türk sualtı kazısı, olan Marmara Adası açıklarında bulunan Çamaltı Burnu 1 batığı konusu ilgi gördü.

Nergis Günsenin tarafından sunulan tebliğde, 1998 - 2004 arasında yapılan kazı çalışmaları hakkında bilgi verildi.

Bizans'ın etkileri
Tuna Artun tarafından sunulan "Anadolu'nun Türkleşmesinde Bizans Dünyasının Rolü: Batı Anadolu ve Pontus Örnekleri" konulu bildiride de, 13. yüzyılda Moğol istilaları önünde sürüklenerek Anadolu'ya göç etmeye başlayan Türki unsurların Ön Asya'nın Türkleşmesi sürecini hızlandırdığı belirtildi.

Adil Özme de 'Anadolu Selçuklu Sikkelerinde Bizans Etkileri' konulu bildirisinde, 12. yüzyılda başlayıp 13. yüzyılın ortalarına kadar uzanan bir süreçte Selçukluların darp ettiği sikkelerde Bizans orijinli figürlerin yer almasına dikkat çekti.
Selçuklu sultanları 1. Kılıç Arslan, 1. Mesud ve 2. Kılıç Arslan'ın oğullarının darp ettiği sikkelerde cephede tasvir edilen yarım portreler, tahta oturan tasvirler ve ejderle mücadele eden atlı tasvirleri bulunduğunu kaydetti.

Üç yılda bir gerçekleştirilmesi planlanan sempozyumun amacı, "Türkiye'de ve diğer ülkelerde sürdürülen bilimsel araştırmaları uluslararası bir platformda paylaşmak, yayın aracılığıyla kamuoyuna sunarak kültürel miras bilincini arttırmak, bu alana yönelik çalışmaların yaygınlaşmasını sağlamak ve genç Bizans araştırmacılarının yetişmesine destek olmak" olarak açıklandı.

600 eser sergileniyor
Sempozyum kapsamında iki serginin de açılışı yapıldı. Marmaray kazılarından çıkan yaklaşık 500 buluntu "Gün Işığında; İstanbul'un Sekiz Bin yılı" isimli sergide ziyaretçilerle buluştu. Üsküdar ve Yenikapı kazılarından elde edilen anfora, çanak-çömlek, seramik, sikke gibi taşınabilir kültür varlıkları da bu sergide sergileniyor. "Kalanlar; 12 ve 13. yüzyıllarda Türkiye'de Bizans" isimli sergide de Anadolu'nun çeşitli müzelerinden getirilen, mimari eserler, mühür, sikke gibi 100 Bizans dönemi tarihi eser yer alıyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.