Haberler

Artvin, hayal kurmayı öğreniyor

Tarih: 26 Haziran 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Ali Çolak
Şair Abdülkadir Budak, Ankara'dan sabahın dördünde gelebildiği Artvin'i bir cümle ile özetleyiverdi: "Bu şehir gezilmez, Artvin'e ya çıkılır ya da inilir." Akşam karanlığı basarken 'çıktık' Artvin'e. Dolana kıvrala ve her dönemeçte bir sürprizin şaşkınlığını yaşayarak...

Bu şehir, başta yön duygusu olmak üzere, tabiata dair bütün yerleşik itiyatları sarsıyor ve insanı her dakika şaşırtıyor. İlk kez gelen bizler de, bir bulmacayı çözer gibi anlamaya çalıştığımız Artvin'de çokça sürprizler yaşadık, çokça şaşırdık. Türkiye haritasının ucuna sıkışmış, uzak dağların ardına, bulutların ve uçsuz bucaksız gökyüzünün altına saklanmış Artvin, üç gün boyunca bir grup yazar, şair ve gazeteciyi ağırladı. Ahmet Turan Alkan, Beşir Ayvazoğlu, Zeki Coşkun, Ali Akbaş, Abdülkadir Budak, Ömer Erdem, Nazan Bekiroğlu, Mustafa Armağan, Turan Karataş ve ben, "Geçmişten Geleceğe Artvin" projesi kapsamında düzenlenen şiir, kompozisyon, mektup ve anı yarışmasının seçici kurul üyeleri olarak, Vali Cengiz Aydoğdu tarafından Artvin'e davet edildik. Yarışmanın ödül törenine katılıp tören öncesi düzenlenen mini açık oturumda dinleyicilerle söyleşme fırsatı bulduk. Hafta sonunda ise Artvin'in ilçelerini, yaylalarını gezdik. Pazar günü Batum'a geçip Karadeniz'e bir de oradan baktık. Dönüşte, hepimiz, bu uzak ve unutulmuş topraklardan bir rüyadan uyanmanın hüznüyle ayrıldık. O bildik söz ile söylersek, kalbimiz Artvin'de kaldı.

Artvin'in, coğrafi uzaklığını, yalnızlığını unutturup bu engelleri ortadan kaldıracak bir şansı var. Bu da çok nitelikli, donanımlı ve iyi niyetli yöneticilere sahip olması. Vali Cengiz Aydoğdu, alışılmışın dışında, güncel edebiyatı bile takip eden 'okur-yazar' bir bürokrat. 'Bize Velvele Düştü' (Ötüken Neşriyat) adlı kitabı, zihinsel coğrafyasının genişliğini ortaya koyuyor. Emniyet Müdürü Necmettin Emre, edebiyata meraklı, birikimli ve en önemlisi güleryüzlü bir yönetici. İl bürokratları, ilçe kaymakamları donanımlı, heyecanlı insanlar. Bu kadro el ele verip, 'Geçmişten Geleceğe Artvin' projesini hayata geçirmiş. Amaçları, dumanlı dağların ardında, azgın Çoruh'un çağıltısından başka sesi çıkmayan şehri ülkenin gündemine getirmek, turizme kapılar açmak ve en önemlisi, yıllardır göç veren Artvin'e yeniden umut aşılamak.

Edebiyat ve fotoğraf ana başlığı altında yedi dalda düzenlenen yarışmanın amacını Vali Aydoğdu, "Artvin'in kültürel değerlerini ortaya çıkarmak, unutulmaya yüz tutmuş güzelliklerini geleceğe taşımak, insanımızın tabiat, memleket ve insan sevgisini pekiştirerek milli, tarihi ve kültürel değerlerle yetişmesine katkı sağlamak." diye anlatıyor. Bu yarışmalarda ortaya çıkan eserler, kendi dillerince 'Çoruh havzasında uygulanan baraj ve yol yapımları ile yeniden inşa sürecini yaşamakta olan Artvin'in sahip olduğu tarihi ve kültürel değerlerini ve doğal güzelliklerini' tespit ediyor.

Artvin'in dergisi de olacak
Artvin gibi yoksunluklar içinde yaşayan bir kentin, kendini yeniden bulmak için edebiyat ve sanata başvurması, takdir edilecek bir çaba. İstanbul'dan ve Ankara'dan on yazar, şair ve gazetecinin bir davete uyarak Artvin'e gelişi, hem vali Aydoğdu'nun hem de Artvinlilerin doğru yolda olduklarına dair inançlarını güçlendirdi. Bu yarışmaları geleneksel hale getirip her yıl edebiyatın farklı bir türünde ödül vermeyi düşünüyorlar. Fotoğraf ödülü ise devam edecek; çünkü bölge, doğal güzelliği ile fotoğrafçılara sınırsız imkanlar sunuyor. Bu yılki yarışmaya başvuran fotoğraflar arasından bir seçki yapılarak kitaplaştırılmış. O kitaptaki fotoğraflar da şu anda Artvin Öğretmenevi'nde sergileniyor. Yazı ve şiir türlerindeki eserler de önümüzdeki günlerde kitaplaşacak. Böylece, Artvin'in yerel tarihine, kültürüne, günlük hayatına dair pek çok şey kayda geçmiş olacak. Bu arada vali müjde verdi; önümüzdeki aylarda Artvinlilerin bir de dergisi olacak. Cengiz Aydoğdu göreve başladığında; dağları, ırmakları ve gökyüzünden başka birşeyi olmayan Artvinlileri 'hayal kurmaya' çağırmış. 'Geçmişten Geleceğe Artvin' projesi, bu hayalin kurulmaya başladığını gösteriyor.

Yeşilin akla gelmez tonlarını saklayan Artvin, artık bir barajlar şehri. Çoruh'un üzerinde küçüklü büyüklü yirmiye yakın baraj inşa ediliyor. Borçka Barajı bitmiş; Deriner Barajı, dünyanın en büyük projelerinden biri olarak hayata geçiriliyor. Baraj alanında açılan onlarca tüneli gördük. Dağların altında, bir evin odalarını gezer gibi gezdik. Büyük bir dönüşüm yaşanıyor bu vadide. Bu dönüşümün edebiyata, sinemaya, fotoğrafa yansımaması mümkün değil. Abdülkadir Budak, baraj inşaatından çıkışta, bir şiirin ilk dizelerini yazmıştı bile... Gezilerimiz boyunca hepimiz, sık sık Abdülhak Hamid'i anıp, 'Bu yerlerde şair olmak pek tabiidir' dedik. Şimdi Artvinliler bu tabii hali uyandırıp seslerini duyurmak için çalışacaklar. Onların davetine uyup Artvin'e gitmek gerek. Orada görecekleriniz, hayal ettiklerinizin çok ötesinde olacak.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.