Haberler

Oyak Grubu çimentoda ihracata yönelecek

Tarih: 26 Haziran 2007 Kaynak: Referans Yazan: Selma Şenol
Çimento sektöründe 2008 yılından itibaren üretim fazlası oluşmasını bekleyen üreticiler, tedbir almaya başladı. Mardin Çimento yeni kapasitesini Suriye pazarına yönlendirirken, Ünye Çimento Romanya'da terminal kuruyor.

Türk çimento sektörü üretim fazlasından dolayı karanlık yıl olarak nitelediği 2008 yılı ve sonrasına çözüm arıyor. Mevcut fabrikaların kapasite artırması ve sektöre yeni yatırımlar yapılması ile birlikte 2008 yılında üretim kapasitesi ortalama yüzde 25 artacak olan sektör, oluşacak arz fazlası için gözünü yurtdışına dikti. Ünye Çimento Romanya'da terminal kurmayı kararlaştırırken, halen ağırlıklı olarak Irak pazarına satış yapan Mardin Çimento ise Suriye'den yeni bir ihale aldı. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Başkanı Adnan İğnebekçili, inşaat sektörünün 2008 yılında çimento sektörünün kapasitesinin tamamını kullanmasının mümkün olmadığını, bu nedenle 20 milyon tona yaklaşan yeni arzı eritmek için ihracatçı şirketlerin dış bağlantılarını kullanacağını söyledi. İğnebekçili, iç talebin nisan ayından itibaren düşme eğilimine girdiğini de açıkladı. Oyak Çimento ve Otomotiv Grubu Başkanı Celal Çağlar da coğrafi olarak daha içeride kalan, bu nedenle dışarıya açılamayan fabrikaların 2001-2002 yıllarında olduğu gibi 60-90 günlük uzun sürelerle üretimlerini durdurabileceklerini öne sürdü. Çağlar, "Bu durumdaki fabrikalar için üretim miktarını düşürmekten başka bir çözüm akla gelmiyor. Mevcut istihdamda sorun olmaz ama yeni istihdama yönelik de bir hareket olmaz" dedi.

Arz fazlasına tedbir
Türkiye'de halen yıllık üretimin 5 milyon tonluk kısmını yabancı sermayeli çimento şirketleri, 12 milyon tonluk kısmını ise yerli şirketler gerçekleştiriyor. Sektöre sonradan giren yeni şirketlerin toplam üretimi ise 3,5-4 milyon tonu buluyor. Çimento sektöründe bu yıl 8.8 milyon ton, 2008 yılında ise 8 milyon ton yeni kapasite devreye giriyor. Sektöre yeni yatırım yapanlar arasında bulunan Türkerler, Ladin Çimento'yu Sabancı Grubu'ndan Akçansa'ya satmıştı. Grup Ladik Çimento'dan sonra Urfa Çimento'nun satışı için de Garanti Bankası'nı görevlendirdi.

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği'nin 50. kuruluş yıldönümü, Bodrum Türkbükü'nde düzenlenen ve birlik üyesi şirketlerin yönetici ve eşlerinin katıldığı çimento günü etkinlikleri ile kutlandı. Etkinliklere katılan Oyak Çimento Grubu Başkanı Celal Çağlar, grup bünyesinde yer alan Ünye Çimento'nun Romanya'da 4,5- 5 milyon euro yatırımla bir paketleme tesisi kuracağını söyledi. Bunun için şirket başvurusu yaptıklarını ve resmi işlemlerin bu hafta tamamlanmasını beklediklerini anlatan Çağlar, yıllık 150-200 bin ton satış yapabilecekleri bu pazara ilişkin yatırımın, çimentodaki arz fazlasına ilişkin bir tedbir olduğunu vurguladı. Çağlar, "Romanya’nın mevcut 7 milyon tonluk tüketimi düşük. Ama Ünye Çimento'nun üretim ve satışlarını sürdürülebilir kılmak anlamında önemli. Bugün Türkiye’de sektör adına güzel günler var ama 2008’de devreye girecek yatırımlarla ciddi çimento fazlasının olacağı kesin" dedi.

Fiyat daha avantajlı olacak
Çağlar, terminal kuracakları Romanya'ya malı bizzat götürerek, fiyat açısından ihracata göre daha avantajlı olacaklarını belirtti. Ünye Çimento ürettiği dökme çimentoyu Romanya'ya gönderecek ve ürün o ülkede paketlenerek satılacak. Ünye Çimento'nun Romen şirketinde 15-20 Türk yönetici çalışacak. Şirket yetkilileri, tesisin yerinin 19 yıllığına kiralandığını ve yapılacak yatırımın bir yıl içinde geri dönmesinin beklendiğini açıkladı. Celal Çağlar, grubun diğer şirketlerin Adana Çimento'nun ihracata yatkın durumunu değerlendireceğini ama Bolu Çimento'nun coğrafi olarak çok içeride kaldığını da söyledi.

Öte yandan Irak ve Suriye pazarları ile ilgilenen Mardin Çimento bu yıl devreye aldığı yatırımla birlikte yıllık klinker üretme kapasitesini 2 milyon tona çıkardı. Mardin Çimento Genel Müdürü Kemal Doğansel, yılda bir milyon 200 bin ton klinker üretebilecek yeni yatırımın Suriye pazarına yönelik olduğunu söyledi. Doğansel, "Birkaç gün önce Suriye'den 300 bin tonluk bir ihale aldık. Bu Suriye ile bugüne kadar yapılan en yüksek miktarlı ve en avantajlı fiyatlı iş olacak" dedi. Suriye'nin 2011 yılına kadar yıllık çimento açığının 2,5-3 milyon ton seviyesinde olacağını belirten Doğansel, "Bu ülkede ciddi bir fırsat var ve coğrafi olarak 600 kilometre mesafede bizden başka hiç bir fabrika yok. Bu avantajı değerlendirerek arz fazlasını eriteceğiz" dedi. Mardin Çimento Suriye'nin 300 bin tonluk siparişini 6 aylık periyodlar halinde temmuz ayından itibaren teslim etmeye başlayacak. Doğansel, Suriye'nin Türkiye'nin 1980'lerdeki durumuna benzediğini ve dışa açıldıkça daha fazla büyüyeceklerini söyledi.

Oyakbank satışı bizi etkilemez
Oyak Çimento Grubu Başkanı Celal Çağlar, Oyakbank'ın satışının Oyak Çimento'yu olumsuz etkilemeyeceğini söyledi. Çağlar, "Oyak bir kurum ve onun finans, çimento, çelik ve otomotiv alanlarında çeşitli şirketleri var. Oyakbank'ın satışı doğrudan finansı ve Oyak'ı ilgilendirine bir konudur. Diğer şirketleri ise sadece ana şirketin daha likit hale gelmesi çerçevesinde bu satış ilgilendirir" dedi. Çağlar, Oyak Çimento ile ilgili stratejik planları olduğunu ama bunları zamanı gelince açıklayacaklarını da söyledi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.