Haberler

Farklı Disiplinler Eskişehir’de Bir Araya Geldi

Tarih: 3 Temmuz 2007 Yazan: Derya Karadağ


Türkiye’nin ilk Mimarlık, Tasarım, Sanat öğrencileri buluşması 26-30 Haziran tarihleri arasında Anadolu Üniversitesi tarafından gerçekleştirildi. Türkiye ve KKTC’den gelen mimarlık, tasarım ve sanat öğrencilerinin buluştuğu etkinlikte, farklı disiplinlerden öğrenciler 14 farklı atölyede ortak çalışmalara imza attılar. Bu 14 ayrı atölyeden farklı olarak, herkese açık olan iki ayrı sanat atölyesi de gün boyunca, öğrencilerin buluşma noktası oldu.

Ortaya çıkan ürünler, 30 Haziran Cumartesi günü gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında etkinliğe katılan tüm katılımcılara sunuldu. Değerlendirme toplantısı öncesi, buluşmanın sponsorlarından Kılıçoğlu, ürünleri hakkında bir sunum yaptı. Sonrasında sırasıyla her bir atölyenin katılımcıları, çalışmaları sonucu ortaya çıkan ürünlerini ve fikirlerini sundu. İlk sunum Yeşim Özgen, Faruk Atalayer ve Gülhis Duygun tarafından yürütülen “Mekanın Değişen Gardıropları” temalı atölye yürütücüleri ve bu atölyeye katılan öğrenciler tarafından yapıldı.

Mekanın Değişen Gardıropları
Eski TMÖB toplantılarından bahsederek söze başlayan Yeşim Özgen, ilk olarak 1992 senesinde EASA (European Architecture Students Assembly) Avrupa Mimarlık öğrencileri buluşmasına katıldığını belirttti.

Mekanın Değişen Gardıropları temalı atölyede, bir yandan kavramsal tartışmalar sürerken diğer taraftan ise disiplinler arası bir buluşma olmasından dolayı, herkesin ortak paylaşımı olabilecek bir işin ortaya çıkması hedeflendi. Bu işlerin Eskişehir ile de bağlantılı olması düşünüldü. Atölyede, mimarlık öğrencileri çoğunlukta olmakla birlikte, Endüstri Ürünleri Tasarımı, İç Mimarlık ve Grafik Tasarımı bölümlerinden de öğrenciler yer alıyordu.

Atölye’de ilk olarak Italo Calvino’nun Görünmez Kentler isimli kitabında yer alan iki kent; Ottavia ve Baucci ele alınarak, bu kentlerin hikayelerinden eskizler ortaya çıktı. Atölye yürütücülerinden Yeşim Özgen, bu çalışmalarda farklı disiplinlerden öğrencilerin şaşırtıcı ölçeklerde işler ortaya çıkardıklarını ve çalışmanın farklı mesleklerin birbirlerini sorgulaması ile sonuçlandığını belirtti. Bu eskizler ve işler bir kenara bırakılarak, Eskişehir’e bir gezi düzenlendi. Bu gezinin kesinlikle turistik bir gezi olarak algılanmaması gerektiğinin altını çizen Özgen, kentin düğüm noktalarını incelediklerini ve bu alanlarda çalışmalar ortaya koyduklarını dile getirdi. Sonrasında ise sözü atölye çalışmalarını anlatmak üzere katılımcı öğrencilere bıraktı. Ortaya çıkan görseller eşliğinde katılımcı öğrenciler, 2,5 saatlik atölye çalışmaları sonucu çıkan işlerden bahsettiler.

İzdüşüm Atölyesi
Ercan Akkaş, Yuvacan Atmaca ve Mert Üçer’in Yürütücülüğü’ndeki izdüşüm atölyesinde, izdüşüm sıradan bir gölge olarak yorumlandı. İçinde bulundukları atmosferde yani etkinliğin gerçekleştiği meydanda oluşan hareketin kaydı, gölgelerin izdüşümlerinin çizilmesiyle tutuldu.

Çalışma, bir özne ya da nesneye bağlı bir bedenin ve bedene zorunlu bir bağımlılığı olan gölgenin serbest bırakılması ve daha sonrasında bunun nesnelleştirilmesiydi.

Karmaşa ve Düzen
Açık havada gerçekleştirilen “Karmaşa ve Düzen” Atölyesi’nin yürütücüleri, Kenan Güvenç, Duygu Ak ve Ekrem Kula’ydı. Kenan Güvenç, atölyenin mutlak kaos ile sonuçlandığı söyledi ve sonrasında çalışmalar esnasında çekilen görüntüler, “uçurtma tarafından tutulan balık” katılımcılara sunuldu.

Kabuk Atölyesi
Mert Eyiler, Aysun Altındağ ve Kemal Uludağ tarafından yürütülen Kabuk Atölyesi, kabuk kavramı üzerinde düşünülen ve tartışılan bir günlük çalışma sonrasında, yepyeni 18 tema ortaya çıktı. Düşünceler, farklı disiplinlerin biraraya gelişi ile dallanıp budaklanırken, çalışmanın internet ortamında yürütülmesine devam edilip sonuca varıldığında ise yayınlanmasına karar verildi. Tüm ekiplerin, çalışmaların sonucunda ortaya çıkan ürünlerini sundukları toplantıda, kabuk atölyesi ekibi, yepyeni bir çalışmaya başlamış olduklarını açıklayarak dinleyicileri şaşırttı.

Mekanın Oyuncakları ve Difüzyon Atölyeleri
İki ayrı atölye olan Difüzyon ve Mekanın Oyuncakları, bir arada çalışarak bir animasyon filme imza attılar. Difüzyon grubu, animasyonun mekanını yaratırken, Mekanın Oyuncakları ekibi ise farklı yaratıklar tasarladılar. Sonrasında, kısa bir çalışma ile bir animasyon film ortaya çıktı.

Animasyon filminin gösterimi sonrasında buluşmaya katılan KTÜ’lü öğrenciler de kendi çektikleri bir kısa filmi gösterdiler.

Sunumlar ve değerlendirme toplantısı sonrası, katılımcılara belgeleri verildi ve buluşma sona erdi.

Ana teması Kesişim olan buluşma, disiplinler arası oluşu ile daha önceki mimarlık buluşmalarından ayrılıyordu. Katılımcılar, buluşmanın programının oldukça dolu olduğunu ve bir takım aksaklıklar dışında organizasyondan memnun olduklarını dile getirdiler.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.