Haberler

Türbeleri bile rant kapısı yaptılar

Tarih: 5 Temmuz 2007 Kaynak: Milliyet Yazan: Ömer Erbil
Türbeleri Koruma ve Yaşatma Derneği, türbelerin ihtiyacını karşılamak amacıyla 1979 yılında kuruldu. İki yıl önce Kültür ve Turizm Bakanlığı adına derneği denetleyen ve kısa süre Teftiş Kurulu Başkanlığı yapan Ramazan Yağız, emekli olduktan sonra da denetlediği derneğe başkan oldu. Derneğin yıllık makbuzlu bağış geliri 1 milyon 300 bin YTL... Ancak bu bağışların türbelerin giderlerinde kullanılmadığı, bakanlık müfettişlerince tespit edildi.

Bunun üzerine İstanbul Valiliği ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, dernek yönetimine el koymaya kalktı. Başarılı olamayınca da Türbeler Çeşmeler ve Taşınır Taşınmaz Kültür Varlıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği ismiyle 6 ay önce yeni bir dernek kuruldu. İstanbul Valiliği, eski derneğin bağış toplamasını yasakladı.

Yeni derneğin yönetim kurulu İstanbul Vali yardımcıları Cumhur Güven Taşbaşı, Necati Şentürk, Mehmet Ali Ulutaş,
Abdullah Selim Parlar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Muammer Erol, eski İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili ve Vakıflar Bölge Müdürü Adnan Ertem'den oluşturuldu. Derneğin başkanlığına da Vali Yardımcısı Necati Şentürk getirildi. Yeni dernek, 5 ayda 400 bin YTL bağış topladı.

Bitten çalışamadılar
Gelişmeler üzerine komisyon, türbelerin tamamında eserleri araştırmaya başladı. El yazmaları, halılar, şamdan ve Kâbe örtüsü gibi değerli pek çok eserin kayıp olduğu belirlendi.

Ardından 1982 yılından beri girilmediği anlaşılan Türbeler ve Müzeler Müdürlüğü'nün Sultanahmet'teki ana deposuna da giden komisyon üyeleri, ilk girişlerinde bitlenince çalışmaya ara verdi. Depo belediye tarafından ilaçlanırken, komisyon ara raporunu hazırlamaya başladı.

Türbede yangın çıktı
Komisyon raporunu teslim edemeden, Sirkeci'deki I. Abdülhamit Türbesi'nde yangın çıktı. Elektrik kontağından çıktığı belirtilen yangını itfaiye kısa sürede söndürdü. Ancak türbedeki yüzlerce eserin henüz sayılmamış olması, yangının ahşap bölüme yakın yerde çıkması ve Hz. Muhammed'e ait eserlerin de burada bulunması soru işaretlerini artırdı.
İstanbul Valiliği de tüm bu gelişmeler üzerine soruşturmayı derinleştirdi.

120 türbe bulunuyor
İstanbul Türbeler ve Müzeler Müdürlüğü'ne bağlı 120 türbe bulunuyor. Aralarında en çok gelir getirenler ise Eyüp Sultan, Aziz Mahmud Hüdai Hazretleri, Kanuni Sultan Süleyman ve Fatih Sultan Mehmet türbeleri.

Çiniler özenle sökülüp çalındı
Dernek yönetimi, türbe depolarının uzun yıllardır sayılmadığını ve eserlerin pek çoğunun çürüdüğünü fark ederek Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yardım istedi. Bakanlığın görevlendirdiği müfettiş, Topkapı Sarayı uzmanlarından oluşan bir komisyonu eser sayımı için türbelere gönderdi.

İşte tam bu sırada Eminönü'ndeki Hatice Turhan Valide Sultan Türbesi'nde hırsızlık olduğu ortaya çıktı. Gece gündüz bekçisi olan türbede 33 İznik çini karo çalındı. Servi ağacı motifli çinilerin, türbenin pencere içinden özenle söküldüğü anlaşıldı. Hem bakanlık hem İstanbul polisinin çabalarına rağmen çiniler hâlâ bulanamadı.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.