Psikolojide şöyle bir analiz var: Diyor ki psikologlar; bir suç işlenirken, o mekanda ne kadar fazla insan bulunuyorsa yani o işlenmekte olan suçu izleyen insan sayısı ne kadar fazlaysa, suçu işleyene müdahale edilmesi şansı o kadar hızla düşer.
Yani suçun işlenmekte olduğunu gören oradaki her insan müdahaleyi kendisinden başka insanın yapmasını bekler ve her insan öyle düşüneceği için sonunda kimse suçluyu durdurmaz, sadece izler.
Aynı mekanizma global ısınma ve iklim değişikliği konusunda da yaşanıyor. Bu konuda en hassas olan insanlar bile sorunun, sorumluların kendisi dışındaki bazı insanlar olduğunu düşünürler ve hep şikayet ederler.
Oysa biliniyor ki her bireyin bu sorunu çözme yolunda yapabileceği büyük katkı var, hatta gündelik yaşamımızda yapacağımız basit değişiklikler ile büyük katkı getirebiliriz.
Ama suçu sürekli başkasında görünce sorunu tespit etsek de sadece seyirci konumuna düşeriz, somut adımı nasıl atacağımızı bilemeyiz. Live Earth türündeki etkinlikler kişinin sadece kendisini tatmin ve kendinden memnun olması için yapılan işlerden başka bir şey değildir.
En olumlu durumu alalım. Diyelim ki konserler dünyanın herhangi bir yerinde bir kişinin bilincini artırdı, ama o kişi sorunu yine başkalarında görmeye devam ederse ve kendi yaşamında değişiklikler yapmazsa, sonuç sıfıra sıfır elde var sıfır olur. Tüm sürecin sonunda yeni bir şikayetçi daha yetiştirilmiş olur o kadar.
Bir de bu bilinç artırma çalışmalarında dikkat edilmesi gereken çok ince bir nokta var.
Yarar sağlayalım derken daha çok zarar verebilirsiniz. Dikkat etmek gerekiyor.
Örneğin İstanbul’da su sıkıntısına karşı tedbir olsun diye şehrin bazı üst geçitlerine sloganlar asmışlar.
‘Duş alırken suyu şu kadar akıtın veya diş fırçalarken musluğu kapamayı unutmayın’ diyor bunlar.
Bazıları bunlara bayılıyor, sosyal bilincin bir parçası olarak görüyorlar.
Ben ise bu sloganlara şiddetle karşıyım çünkü duş almak ve diş yıkamak gibi bir meselesi bulunmayan bir topluma bunlar neden hatırlatılıyor ki anlayamıyorum.
Bu sloganlar su tasarrufu sağlamak yerine, duş alan ve diş yıkayan nüfus miktarını artırarak su kısıntısına neden olabilirler.
Aynı Live Earth gibi. Bu global ısınmaya karşı mücadele edeceğim diye yarattığı çevre kirliliği yüzünden global ısınmayı hayli hızlandırmıştır.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamış
Bütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!

