Haberler

Yangına karşı kırmızı alarm

Tarih: 10 Temmuz 2007 Kaynak: Radikal
Son yangınlarla birlikte bu yıl yanan orman alanı geçen yıla göre ikiye katlanıp 2 bin hektarı buldu. Çeşme'de helikopterler denize girenlerin yanından su aldı. Bodrum'da pijamalı tatilciler elde kazma kürek yangın söndürmeye çalıştı.

Hafta sonu sadece Bodrum, Çeşme, Gümüldür ve Manavgat'ta çıkan yangınlarda, geçen yılın ilk altı ayında yanan alan kadar (yaklaşık 600 hektar) orman yandı. Çeşme'deki yangının elektrik trafosundan çıktığı anlaşıldı, diğer yangınların nedeni araştırılıyor.

"Kırmızı alarm verdik" diyen Orman Genel Müdürü Osman Kahveci'yse küresel ısınmaya dikkat çekti.

Bu yıl küresel ısınmanın da etkileri paralelinde orman yangınlarında sayısal bir artış olduğunu vurgulayan Kahveci, dün itibarıyla geçen yıla göre çıkan yangın sayısının bir misli arttığını söyledi. Manavgat'taki yangın çalışmalarını yönetmek için Antalya'da bulunan Orman Genel Müdürü hasar raporunu verdi:

"Yanan alanların bir kısmı ne orman özelliği taşıyan ne de ormanlaştırma şansı olan çalılık, makilik, kayalık taşlık alanlar. Bunları düştüğümüz zaman orman yangınlarında kaybettiğimiz verimli orman alanı 2 bin hektar civarında. Önümüzde de yangınların en çetin olduğu üç ay var. İnşallah bu üç ayı hasar görmeden geçiririz."

Yangınlar durmuyor!
Kırmızı alarma, uçak ve helikopterle desteklenen müdahaleye rağmen yangınlar dün de hız kesmedi. Alanya'nın Kuşyuvası mevkiinde, Alanya-Sarıveliler karayolunda yangın çıktı. Karayolu kenarındaki alevler derhal söndürüldü ama helikopter sert rüzgârda müdahale edemeyince uçurumda en az 2 hektar çam yandı. Balıkesir'in Erdek ilçesinde de üç ayrı noktada birden başlayan yangında 8 hektar orman zarar gördü. Yetkililer "Yangınların aynı saatte çıkması, sabotaj ihtimalini artırıyor" dedi.

Bodrum'da da 1100 hektarı kavuran yangının külü soğumadan Ortakent- Yahşi beldesinde yangın çıktı. Pijamalarıyla sokağa dökülen tatilciler kazma-kürekle yangını söndürmeye çalıştı. Ekiplere su taşıyan bir kadın, karanlıkta dereye uçarak ağır yaralandı, üç kişi zehirlendi. Sabah saatlerinde söndürülen yangında 8 hektar orman kül oldu.

Balıkesir'in Gönen ilçesindeki ağaçlandırma sahasında çıkan yangında en az 1.5 hektar yandı.

Devremülkler yandı
Çeşme'de önceki gün hızı 50 kilometreyi bulan rüzgârla yayılan yangın dün öğlen kısmen kontrol altına alındı. Çeşme Kaymakamı Nazmi Günlü, yangının Ildırı yakınlarında bir trafodaki elektrik arızasında kaynaklandığını söyledi. Germiyan'ı sahile bağlayan yolu atlayarak şerit halinde ilerleyen alevler, Yeni Dostlar, İmbat ve Dolunay sitelerine ulaştı. Site sakinleri geceyi sokakta, otobüs duraklarında geçirdi.

Tatil sitelerinin içine kadar girip yeşil alanları kavuran yangın için helikopterler, Ildırı plajında yüzenlerin yanından su taşıdı. 100 hektarı aşkın orman ve makilik alanı yakarak ilerleyen alevler nedeniyle kullanılmayan 100 devremülk de kül oldu.

Çadırlarda dehşet
İzmir'in Menderes ilçesi Ahmetbeyli beldesinde önceki gün Çeşme yangınıyla aynı saatlerde başlayan ve Pamucak sahiline kadar yayılan yangın da dün kontrol altına alınabildi.

Yonca Köyü'nde bir site boşaltıldı. Klaros, Denizpınarı koylarıyla Klaros Antik Kenti çevresinde de etkili olan yangında 100 hektar makilik ve orman alanı zarar gördü. Klaros Antik Kenti yakınlarındaki bazı barakalarla tatilcilerin çadırları da yandı.

Piknik ve safari yasak
Antalya'nın Manavgat ilçesinde önceki gün sabah saatlerinde başlayan, kısmen kontrol altına alınmasına rağmen gece rüzgârla tekrar büyüyerek Sülekler ve Dikmen köylerine yaklaşan yangın da dün kontrol altına alındı.

Bucakşıhlar Köyü'nde üç tarla evini, manken Tuğba Özay'ın çiftliğinin bir bölümünü ve Algida'nın dondurma deposunu kül eden yangında 321 hektar orman arazisi kül oldu ve 806 bin YTL hasar oluştu. Antalya Valiliği hava koşulları değişene kadar ormanlarda piknik ve safariyi yasakladı.

Bir kıvılcım birkaç kilometre öteyi yakar
Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, müdürlüğün kırmızı alarma geçtiğini, ekiplerin 24 saat teyakkuz halinde bulunduğunu ve illerde valiliklerle İl Koordinasyon Kurulları oluşturulduğunu söyledi. Meteorolojik tahminlere göre bu haftanın da çok sıcak geçeceğini belirten Kahveci uyardı:

"Özellikle Ege ve Akdeniz'de temmuz, ağustos ve eylül, orman yangınları bakımından en riskli aylar. Sıcaklıklar yükseliyor. Nispi nem çok düşüyor. Bugünlerde vatandaşlarımız özellikle piknik amaçlı orman alanlarına girmemeli. Zaten yasakladık.
Vatandaşlarımız 'Orman bize uzak' diye sakın açık alanda ateş yakmasın. Bu bölgelerde, poyraz ve meltem nedeniyle rüzgârın şiddeti artıyor. En küçük bir kıvılcım belki birkaç kilometre uzakta, vatandaşın farkında olmadığı başka bir yerde orman yangınına sebep olabilir."

'Yanan yerler 2B arazisi olamaz'
Yanan yerlere bir yıl içinde yeniden fidan dikileceğini açıklayan Orman Genel Müdürü Osman Kahveci buralara villa kondurulacağı yolundaki endişelerin yersiz olduğunu savundu: "Bu mümkün değil. Bu alanlar kesinlikle ne 2B olabilir, ne de amaç dışı kullanılabilir. Anayasamız 'Yanan alanlar hiçbir maksatla kullandırılamaz ve yılı içinde ağaçlandırılır' der. Ve biz bugüne kadar bu ilkeyi hiç taviz vermeden uyguladık."

Hafta sonu patlak veren yangınlarda, zeytinlik ve makiliklerin yanı sıra en çok kızılçamlar zarar gördü. Dünyadaki en geniş yayılımı Türkiye'de gösteren kızılçamlar, Akdeniz ve Ege'de geniş ormanlar oluşturuyor. Türkiye'de toplam 3.7 milyon hektar saf kızılçam ormanı var. Kızılçam ışığı seven ve hızla büyüyüp 20 metreye kadar ulaşan bir ağaç. Ona kızılçam adını verense, kalın ve çoğunlukla koyu kızıl renkte olan sürgünleri.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.