Haberler

Tatilciler, alarm zillerini 150 milyon dolara çaldırıyor

Tarih: 16 Temmuz 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Hanife Baş
Türkiye’de kullanım oranı yüzde 3 olan alarm sistemlerinde yaz coşkusu yaşanıyor. Şehirdışına, yurtdışına ya da yazlıklarına giden tatilciler, kışlık evlerinin güvenliğini sağlamak için alarm sistemleri kurduruyor. Türkiye genelinde hırsız ve yangın alarm sistemleri konusunda faaliyet gösteren firma sayısı da hızla artıyor. Bugün 5 bine yakın firmanın faaliyet gösterdiği sektörün büyüklüğü, 150 milyon dolara ulaşmış durumda. Hırsız ve yangın alarmlarının maliyeti 100 YTL’den başlıyor.

Yazla birlikte tatil için şehirdışına ya da yurtdışına giden konut sahiplerinin hırsızlığa ve yangına karşı tedbiri elden bırakmak istememesi, Türkiye’de kullanım oranı yüzde 3’le sınırlı olan alarm sistemlerine olan talebi bir anda artırdı. Hızla gelişen sektör, 150 milyon dolarlık hacme ulaşırken, faaliyet gösteren firma sayısı da 5 bini buldu. Ciddi büyüme potansiyeline sahip olan sektörde, fiyatlar ise 100 YTL’den başlayıp, 1500 YTL’ye kadar çıkıyor. Günlüğü 1 dolar karşılığında sistem kurup, konut ve işyerlerini koruma altına alan kuruluşların sayısı da hızla artıyor.

Rahat tatil için
Pronet Genel Müdürü Alp Saul, yazın güvenlik sistemlerine daha fazla talep gösterildiğini belirterek, "İnsanlar yazlıklarına giderken kışlık evlerinin güvenliğini sağlamak için alarm sistemleri kurduruyor. Yazlıklarında alarm sistemi olmayanlar, bu konutlara da sistemi kurduruyor" dedi. Alarm sistemleri işyeri sahiplerine de rahat tatil geçirme olanağı sunuyor. Saul, alarm sistemleri sayesinde işyeri sahiplerinin tatilde bile olsalar, işyerlerinin açılış ve kapanış saatlerini kontrol edebildiklerini ifade ederek, böylece hem yazlık, hem kışlık evlerinin hem de işyerlerinin güvenliğini sağladıklarını kaydetti. Alp Saul, özellikle büyükşehirlerde artan güvenlik ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek, bunun paralelinde de, ev ve işyerlerinde alarm sistemlerinin sağladığı güvenlik ve caydırıcı etkinin daha geniş bir kesim tarafından öğrenildiğini ve bu gibi sistemlere talebin arttığını vurguladı. Son yıllarda hırsızlık ve suç oranındaki artışın bu sistemlere olan talebi de artırdığını hatırlatan Saul, "Suç oranlarına paralel olarak bize gelen taleplerde de artış gözleniyor. Bunun yanı sıra tüketici konvansiyonel önlemlerin artık işe yaramadığını da görüyor. Hırsızlar artık, çelik kapı, demir parmaklık gibi önlemleri aşabiliyor. Elektronik ve modern bir sistemle korunmak isteyen tüketicilerden gelen yoğun bir taleple karşı karşıyayız" diye konuştu.

Alarm hırsızı yakalatıyor
Desi Alarm’ın Ortağı Abdullah Narlı, alarm kurdurulması düşünülen konutların önceden profesyonel bir ekip tarafından incelenmesini ve ihtiyaçların iyi belirlenmesini tavsiye ediyor. Narlı, "Bir genelleme yapılacak olursa, apartman gibi yerlerde özellikle ikinci kat ve üzerinde bulunan dairelerde yaşanan hırsızlık olaylarının yüzde 95’inden fazlası kapıdan oluyor. 118 YTL’lik kablosuz kapı açılma dedektörü olan bir alarm sistemi bu tip dairelerde yeterli olur. Ama yetkin olmayan ekipler, gerekmediği halde bazı dairelere binlerce dolarlık alarm sistemi kurabiliyor. Önemli olan ihtiyaçların ve bunları karşılayabilecek sistemlerin düzgün bir şekilde belirlenmesi" değerlendirmesini yaptı.

Alarmlı konutlara girmeye çalışan hırsızların yakalanma oranı, alarmsızlara göre daha yüksek. Bu nedenle alarmlı evlerde bulunan işaretler, kötü niyetli kişilerin alarmla korunan yere girme düşüncesinin de önüne geçtiğine değiniliyor.

Abdullah Narlı, ev ve işyeri için üretilen alarm sistemlerinin bir kısmında Alarm Haberalma Merkezi (AHM) diye tabir edilen ve 24 saat boyunca aktif gözlem yapan merkezlerle haberleşme özelliğinin de bulunduğunu anlatıyor. Alarmın herhangi bir nedenle aktifleşmesi durumunda, sistem otomatik olarak AHM ile bağlantıya geçiyor ve gerekli yardımın gelmesini sağlıyor.

6 dakikada bir ev soyuluyor
Türkiye’de 2006 yılında Ocak ayından Eylül ayı sonuna kadar 67 bin 79 eve, 53 bin 20 otomobile, 42 bin 331 iş yerine hırsız girdi. Her 6 dakikada bir ev, her 7 dakikada bir otomobil, her 9 dakikada bir iş yeri soyuldu.

Alarm sistemleri pahalı değil
Desi Alarm’ın Ortağı Abdullah Narlı, kamuoyunda alarm sistemlerinin çok pahalı olduğu yönünde yanlış kanı oluştuğunun altını çizerek, şöyle devam etti: "Alarm sistemi fiyatları, ihtiyaçlara göre değişiklik gösteriyor. En ekonomik ve apartman dairelerine önerdiğimiz kablosuz alarm sistemleri 118 YTL. Evler, küçük ve orta ölçekli işyerleri için yeterli olan AHM ile haberleşebilen ve istenildiğinde kullanıcıyı doğrudan arayarak alarmı haber verme özelliğine sahip cihazlar ise, 400 YTL civarında."

Century 21’den alarmı hazır konutlar
Pronet Alarm Sistemleriyle işbirliği yapan Century 21 Türkiye, ofislerinden ev alan ya da kiralayanların konutlarını alarm sistemi kurulmuş olarak teslim ediyor. Müşterilere, ücretsiz montaj ve ücretsiz 3 aylık Pronet Alarm Sistemi aboneliği sağlanıyor. 3 aylık ücretsiz kullanım süresinin ardından bu müşteriler, alarm sistemi aboneliklerini günde 1 dolardan başlayan fiyatlarla devam ettirebiliyorlar. Pronet Alarm Sistemi ile birlikte sunulan Pronet Alarm Merkezi hizmeti sayesinde mekanlar 7 gün 24 saat takip ediliyor. Böylece Century 21 müşterileri, yeni ev veya işyerlerinde güven içerisinde oturmanın rahatlığını yaşıyorlar.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.