Haberler

Halkalı’da ‘zehirleniyoruz’ korkusu

Tarih: 17 Temmuz 2007
Halkalı Toplu Konutlar 3. Etap sakinleri, sitelerinin karşısında kurulu olan ve İstanbul’un tüm asfalt gereksinimini sağlayan asfalt fabrikası İsfalt’tan çıkan gazdan dolayı dışarı çıkamıyorlar. Vatandaşlar, evlerinde pencerelerini bile açamadıklarını belirtirken yaşlı ve çocukların, çevreye yayılan gaz ve dumandan dolayı hastalandıklarını söylüyorlar.

Halkalı Toplu Konutlar 3. Etap Site Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Demir, fabrikadan çıkan gaz ve dumandan dolayı adeta etrafı bir sis bulutunun kapladığına dikkat çekerek evlerinde pencerelerini açamadıklarını, çevrenin toz içinde kaldığını dile getirdi. Demir, “Çocukları parka götüremiyoruz, onun yerine her hafta doktora gidiyoruz. Doktorlar ise çocukların çevreden enfeksiyon kaptığını söylüyor” diye konuştu.

3. Etap sakinlerinden Necati Üstün de İsfalt’tan dolayı çocukların sürekli hastalandığını iddia etti. Üstün, camlarını açtıklarında eşyalarının toz içinde kaldığını, çamaşırlarını dışarı asamadıklarını söyledi. Üstün, fabrika ile ilgili gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

Nizamettin Şentürk ise söz konusu bu fabrikanın, İstanbul’un bütün asfalt gereksinimini karşıladığının altını çizerek fabrikada toz ve kimyevi madde içerikli olmak üzere iki tür asfalt üretimi yapıldığını söyledi. Şentürk, insanlara asıl zarar veren türün, kimyevi maddeler katılarak oluşturulan asfalt olduğunu öne sürdü.

Sorularımıza yanıt verilmedi
Çevre duyarlılığıyla üretim yaptığını web sayfasından iddia eden İsfalt, bu iddia ile 1994’te Selimiye, 1995’te Küçükköy, 1996’da Kağıthane’de yer alan fabrikalarını yerleşim yerlerinin dışına taşıdığını belirtmektedir. Oysa ki İsfalt ile görüşme talebimiz ilk önce kabul edilmiş, istediğimiz bilgilerin bize verileceği söylenmiş, sonra da tüm aramalarımıza olumsuz cevap verilmiştir.

‘İnsanlara zarar verir’
Halkalı Toplu Konutlar 3. Etap sakinlerinin şikayetleri ile ilgili görüşlerini aldığımız Çevre Mühendisleri Odası Üyesi Evin Nas, asfalt fabrikalarında organik buhar salınımının fazla olduğunu vurgulayarak buharın çevreye koku yaydığını, fabrikanın bir tutucu ya da filtre takabileceğini söyledi. Asfalt içindeki her maddenin buharlaşabildiğini dile getiren Nas, bu buharın lokal olarak o bölgedeki insanlara zarar verdiğini, ancak bu zararın zaman içinde daha belirgin olarak görülebileceğini kaydetti.

‘Dilovası’nın bir benzeri olabilir’
İstanbul Tabip Odası Başkanı Gençay Gürsoy, fabrikanın incelemeye alınması gerektiğini söyledi. Gürsoy, halkın bölgede bulunan sağlık ocakları ile bağlantıya geçmesi gerektiğinin altını çizdi. Gürsoy, “Söz konusu fabrikayı görmedik ama sayısız örneklerden birinin yaşandığını sanıyorum, maalesef bunlar önü alınmaz ciddi sorunlar haline geldi. Yetkililerden çok halkın tepkisi önemli ve duyarlı meslek odalarını da harekete geçirmek gerekli” şeklinde konuştu.

‘Bir an önce tedbir alınmalı’
Pratisyen Hekimler Derneği Başkanı Erdoğan Mazmanoğlu, insanların orada sadece zehirlenmekle kalmayacağına, bölgede kansorejen madde üretiminin de var olabileceğine dikkat çekti. Bir süre sonra kanser vakalarının görülme olasılığının yüksek olduğuna değinen Mazmanoğlu, bölgede enfeksiyon kaynağı olabilecek yerlerin bir an önce kaldırılması ya da insanların bu bölgeden uzak tutulması gerektiğini söyledi.

Avukat Güral Dağ ise halkın, mahkemeye başvurarak tespit yapabileceği, mahkemeden sonra da fabrikanın olduğu alana bilirkişinin giderek tespit yapacağı bilgisini verdi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.