Orman Genel Müdürü Osman Kahveci dün yangın incelemeleri için Hatay'a geldi. 50 hava aracı, 200 arazöz, 10 bin yangın ekibiyle biri bitmeden diğeri başlayan yangınlara müdahale ettiklerini belirten Kahveci'nin verdiği rakamlar ürkütücü:
"10-15 Temmuz arası aynı anda 35 yangınla karşı karşıya kaldık. Geçen yıl toplam yangın sayısı 800'ken yılbaşından günümüze 1300 yangın çıktı. 3 bin 200 hektar (6 bin 400 futbol sahası) ormanı kaybettik. Yangınların yüzde 93'ü insan kaynaklı." Son yangınların bilançosu şöyle:
Osmaniye'nin Çakaldere mevkisinde pazartesi başlayan yangın dün kontrol altına alındı. 300 hektar kızılçam kül oldu. Poyrazın çok kuvvetli olduğu saatlerde üç ayrı noktada birden başlayan yangında sabotaj ihtimali olduğu düşünülüyor.
Denizli Karadağ'da önceki gece üç noktada başlayıp 50 hektar ormanı kül eden yangın 12 saatte söndürüldü. Vali Ünal Canpolat "Eğer yangın aynı anda dağın üç ayrı noktasında, hava kararınca başlıyorsa kasıttan başka bir şey olamaz. Çok geniş çaplı bir soruşturma başlattık" dedi.
Mersin'in Anamur ilçesinde 15 hektarlık alanda etkili olan yangın kontrol altında. Bozyazı'daki yangınsa en az 120 hektarı kavurdu. Adana'da 40, Kahramanmaraş Üngüt'te sekiz hektarı yakan alevler söndürülürken Antalya'da Akseki ve Gazipaşa ilçelerinde yangınlar patlak verdi.
'Füze değil uçak lâzım'
Hatay'ın Yayladağı gümrüğü yakınlarında çıkan ve 200 hektarı kül eden yangın, Türkiye'yle Suriye'nin çabalarıyla kontrol altına alındı Yangınlarla başı dertte olan Kıbrıs Rum kesiminde, komünist AKEL partisi sözcüsü Nikos Katsuridis ise S-300 füzelerine harcanan parayla 100- 150 yangın söndürme uçağı alınabileceğini söyledi. Füzeler Türkiye'nin sert tepkisi sonucu Kıbrıs'a getirilemeden 1999'da Girit adasına konuşlandırılmıştı.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamış
Bütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!

