Haberler

Karadeniz’in Efes’i gün görecek

Tarih: 20 Temmuz 2007 Kaynak: Evrensel
Zonguldak, Karadeniz'in gün ışığına çıkacak ilk antik kenti ve mağaralarıyla tarih ve doğal güzellikler cenneti Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesindeki Antik Teion kentinde, ağustos ayında kazılara ve arkeolojik su dalışlarına başlanacak. Kazılarda, MÖ 7. yüzyılda kurulan antik kentin mimari yapısının ortaya çıkarılması hedefleniyor.

Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sümer Atasoy, asıl kazının da 30 kişilik bilimsel ekip ve 20 işçiyle bu yılın ağustos ayında başlayacağını söyledi.

Karadeniz'de bir ilk
Roma dönemine ait toprak üstü kalıntılardan, liman surları, su kemeri, tiyatro, savunma kulesi ile antik liman ve mendireğin planlarının çıkarıldığına dikkati çeken Atasoy, "Burayı, Ege Bölgesi'ndeki Miletos kentinden gelenler kurmuştur. Persler, Romalılar, Cenovalılar ve Osmanlılara kadar çok sayıda dönemde, bölge yerleşim merkezi olmuş. Antik kentte orman ürünlerinin yanı sıra avlanan palamutlar satılarak ticaret gerçekleştirilmiş. Türkiye'de Karadeniz sahillerinde ilk defa yapılan kazılar, bölgenin önemli ticaret kenti olduğunu gösteriyor. Burada hiç bilmediğimiz sahil surlarını ortaya çıkardık. Ayrıca, 2 bin kişilik Roma tiyatrosunda heykellere ait mermer ve bronz parçalar bulduk" dedi.

Karadeniz sahillerimizde ilk defa bir antik kent kazılarak kalıntılar ortaya çıkarılacak. Kazıya Avustralya'dan uzmanlar da katılacak. Atasoy, beldedeki tuğla fabrikasının arazisi içinde, 18 metre uzunluğunda, halk arasında ‘yeraltı şehri’ diye adlandırılan altyapı olduğunu belirterek, "Buranın büyük bir saraya ait olduğunu tahmin ediyoruz. Bölgede de kazı yapacağız. Ortaya çıkarılan yapıyı restore ederek hemen turizme kazandıracağız" dedi. Dalışlarda 2 su arkeoloğu da bulunacak.

Hades'in ülkesine giden yol...
Zonguldak'ın önem verilmesi gereken bir başka özelliği de mağaraları. Mağara yoğunluğu açısından Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyor. Zonguldak'ta da ekipmanlı, normal ve profesyonel ziyaretçilerin girebileceği, turistik gezilere uygun, görsel güzelliği de bulunan 30 civarında mağara bulunuyor.

Kentte galeri, sarkıt, dikit, travertenler ve milyonlarca yıllık mercan fosilleri bulunan ve temiz havasıyla stres giderdiği bildirilen 3 bin 250 metre uzunluğundaki Gökgöl Mağarası'nın turizme açık 875 metresini, 2001'den bu yılın 7. ayına kadar 215 bin civarında kişi gezdi. Bu sayının artırılması amaçlanıyor.

Ereğli ilçesindeki, mitolojide "yeraltı tanrısı Hades'in ülkesine açılan yollardan biri" olarak gösterilen Cehennemağzı Mağaraları'nı da yılda 20 bin civarında yerli ve yabancı turist geziyor. Bakanlık tescilli, 6 bin 250 metreyle Türkiye'nin ikinci uzun mağarası konumundaki Kızılelma ve Çayırköy mağaralarının yanı sıra Sofular, İnağzı, Cumayanı ve İncivezaltı gibi mağaraları da genellikle bilimsel araştırma yapmak isteyenler ile sporcular ziyaret ediyor. Ekipmanlı normal ziyaretçiler rehber eşliğinde Çayırköy Mağarası'nda, ekipmanlı profesyoneller ise Kızılelma Mağarası'nda yeni keşiflerin heyecanını yaşıyorlar.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.