Haberler

Yaz Yangınlarına Dikkat…

Tarih: 20 Temmuz 2007 Kaynak: Ankara Büyükşehir Belediyesi
Yaz aylarında yangın sayısında büyük artış gözleniyor. Kış aylarında günde ortalama 10 civarında yangın yaşanırken, sıcak hava koşullarında alev almaya uygun kuru ot, saman, çöp ve ekin alanlarında meydana gelen yangınlarla bu sayı günde 50’ye kadar ulaşabiliyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Faruk Kurutuz, sıcaklıkların artmasıyla yaşanan yangınların sayısında büyük artış olduğunu ifade etti. Yaz mevsiminde meydana gelen yangınların ot, saman, çöp ve ekin alanlarında yoğunlaştığını vurgulayan Kurutuz, bu tür yangınların fidanlık veya ormanlık alanlara sıçrama riski taşıdığına dikkat çekti.

Dikkatsizlik ve ihmal
Dikkatsizlik ve ihmal sonucu çıkan yangınlar her mevsimde olduğu gibi, yaz yangınlarının da yine en büyük nedeni.
Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı verilerine göre son bir ayda meydana gelen 520 yangının 331’i dikkatsizlik sonucu yanar halde atılan sigara ve kibrittenn dolayı yaşandı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Faruk Kurutuz, artan hava sıcaklığının özellikle ormanlık ve mesire alanlarında yangın riskini arttırdığını hatırlatarak, Ankaralılardan piknik yaptıkları alan ve çevreye sahip çıkmalarını istedi.
Yetiştirilmesi zor ve uzun yıllar süren ormanlar ve ağaçlık alanlardaki yangınların çıkışında tedbirsizlik ve ihmalin ilk sırayı aldığına dikkat çeken Kurutuz, “Piknik için Başkent’in ormanlık ve yeşil alanlarını tercih eden hemşerilerimiz, yaktıkları ateşi söndüğünden emin olmadan bırakmasınlar. Gerekli gördüklerinde ateşin üzerini toprakla örtsünler. Kibrit ve sigarayı kesinlikle söndürmeden atmasınlar. Güneş altında ısıyı odaklaştırarak büyük ölçüde yangın nedeni olan şişe ve cam parçalarını rasgele etrafa atmasınlar” dedi.

Herkes yaşadığı alana sahip çıksın
Başkent’in ekili alanları, ormanları ve fidanlıkları civarında yaşayan vatandaşlara da seslenen Kurutuz, çevreyi kontrol altında tutmalarını, çocuklarını yangın tehlikesine karşı uyarmalarını ve bilgilendirmelerini istedi. Kurutuz daha sonra Orman Bakanlığı, ODTÜ ve benzeri kuruluşlar ile piknik alanı işleten özel ve tüzel kişileri de mülkiyetine veya kullanım hakkına sahip oldukları yeşil alanda yangın tehlikesine karşı gerekli önlemleri almaya çağırdı. Sorumlulardan sahip oldukları alanda görevli sayısını arttırmalarını, giriş ve çıkışı kontrollü olarak tek kapıdan sağlamalarını, mümkünse gözetleme kulesi kurarak yangını çıkış noktasında belirleyerek, itfaiyenin yangına anında müdahalesine yardımcı olmalarını istedi.

Aranacak tek numara: “Alo 110”

“Alo 110” Yangın İhbar telefonunun Türkiye’nin her yerinde ücretsiz aranabildiğini hatırlatan Kurutuz, yangın ihbarında bulunulan adresin doğru ve anlaşılır biçimde verilmesinin yangınla mücadelede anahtar olduğunu kaydetti.

“Alo 110” yangın ihbar telefonunun çok sayıda asılsız ihbar ve gereksiz aramalarla meşgul edildiğini ifade eden Kurutuz, bu bilinçsiz davranışların zaman kaybına neden olarak yangınla mücadeleyi olumsuz etkilediğini söyledi.

İtfaiyenin yangın yerine çabuk ulaşarak, yangına anında müdahalesi için itfaiye araçlarına yol vermenin önemine değinen Kurutuz, vatandaşların panik yapmadan yangın alanını boşaltmasını da, itfaiyenin rahat çalışabilmesinin şartı olarak saydı.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.