Haberler

TEMA’dan su kıtlığı ile mücadele çağrısı

Tarih: 24 Temmuz 2007 Kaynak: Hürriyet Ankara
TEMA Vakfı Genel Müdürü Uygar Özesmi, "Az su ile idare etmeyi ve bunun geri dönüşümünü sağlamak için gerekli sistemi hayata geçirmeyi öğrenmeliyiz" derken, su kıtlığı ile mücadele çağrısında bulundu.

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma (TEMA) Vakfı Genel Müdürü Uygar Özesmi, tüm dünyada su kıtlığı ile mücadele sürecine girildiğini belirterek, "Az su ile idare etmeyi ve bunun geri dönüşümünü sağlamak için gerekli sistemi hayata geçirmeyi öğrenmek gerekir" dedi.

Özesmi, suyun, uzun bir süreden beri harcandığını, yanlış yönetildiğini ve fazla kullanıldığını söyledi. Ülkenin "Su Çerçeve Yasası"na ihtiyacı olduğunu ifade eden Özesmi, gittikçe fazlalaşan su tüketiminin, uzun vadede yarattığı sorunların gözden kaçırılmaması gerektiğini belirtti.

Mühendislere yüklendi
Su kıtlığının işaretlerinin her yerde görüldüğüne dikkat çeken Özesmi, bu çerçevede yer altı sularının seviyelerinin düştüğünü, göllerin küçüldüğünü ve sulak alanların yok olduğunu kaydetti. Mühendislerin nehir yataklarından başka havzalara tünellerle su aktarmak gibi hem çevreye zarar verecek hem de fevkalade pahalı çözümler önerdiklerini savunan Özesmi, şunları kaydetti:

"Su sıkıntısı çeken şehirlerde, aynı kısıtlı su kaynağını paylaşmak zorunda kalan şehirlilerle çiftçiler arasındaki rekabet gittikçe fazlalaşmaktadır. Su uğruna savaş olasılığı gittikçe daha fazla yüksek sesle dile getirilmektedir. Türkiye 2030’da su fakiri ülke konumuna gelecektir. Ülke genelinde, tarımda salma sulama yöntemi yerine ’damla sulama’ yöntemine geçilmesi, su kaynaklarının akılcı kullanımı açısından yarar sağlayacaktır.

Özesmi, tüm dünyada su kıtlığı ile mücadele sürecine girildiğini belirterek, "Az su ile idare etmeyi ve bunun geri dönüşümünü sağlamak için gerekli sistemi hayata geçirmeyi öğrenmek gerekir" dedi.

Su azlığı yaşıyoruz
Türkiye'nin, sanıldığının aksine su zengini bir ülke olmadığını ifade eden Özesmi, yılda kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 8 bin- 10 bin metreküp olan ülkelerin su zengini, 2 bin metreküpten az olanların su azlığı çeken, bin metreküpten azının da su fakiri ülkeler arasında kabul edildiğini kaydetti. DSİ’nin verilerine göre ülkede tüketilebilir yer üstü ve yer altı su potansiyelinin yılda ortalama toplam 112 milyar metreküp olduğunu bildiren Özesmi, şöyle devam etti: "Türkiye, kişi başına ortalama bin 500 metreküp ile su azlığı yaşayan bir ülkedir. Türkiye İstatistik Kurumu 2030 yılında ülke nüfusumuzun 100 milyon olacağını öngörmektedir. Mevcut kaynakların tamamının bozulmadan korunduğunu varsaysak bile 2030 yılı için kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının bin metreküp/yıl civarında olacağı söylenebilir."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.