En fazla alanın yandığı yıl 1945 oldu. 1169 yangında, 165 bin 307 hektar alan yanmış. Bunun da özel ormanların devletleştirilmesine tepkiden kaynaklandığı ileri sürülüyor. Birçok özel orman sahibinin, bu ormanları orman vasfından çıkarmak için yangınları kasıtlı çıkardığı dile getiriliyor. 1946'da da bu tepki devam etmiş. Genel seçimlerin yapıldığı ve orman affı yasasının çıktığı 1950'de de 69 bin hektar orman yangınlarda yok olmuş.
Bu Seçim Öncesi Çıkan Yangınlar
Bu yıl 11 Temmuz itibariyle çıkan yangın ise şaşırtıcı sayıda artmış görünüyor. Geçen yıl 11 Temmuz itibariyle çıkan yangın sayısı 779, yanan alan 832 hektar iken bu yıl aynı tarih itibariyle bin 165 adet yangında 3 bin 32 hektar alan yandı. Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri, 15 yıl öncesine kadar seçimlerle yangınların ilişkilendirilmesinin mümkün olabileceğini, ancak orman kadastrosunun büyük ölçüde tamamlandığını 1990'lardan itibaren bu tezin geçerliliğini yitirdiğini savunuyorlar. TEMA Vakfı, seçim tarihinin açıklanmasının ardından yaptığı uyarıda, "Temmuzda seçim var, mayısta orman yangını. Yangınların bu yıl mayıs ayında başlamasını, önümüzdeki erken seçimlerden fırsat ummaktan başka şekilde yorumlamak mümkün değildir" deniyordu. Bu iddialarını sorduğumuz TEMA Vakfı Genel Müdürü Dr. Uygar Özesmi, orman yangınları verileriyle seçim tarihleri arasında birbirine denk gelen bir korelasyon olduğunu belirtiyor.
Özesmi, yangınla mücadelede teknik donanımın iki katı oranında artırılması gerektiğinin altını çizerek: "Orman teşkilatımız hakikaten diğer Akdeniz ülkelerine bakıldığında başarılı bir mücadele veriyor. Ama bu yeterli değil. Yunanistan'ın riskli bölgede 6.5 milyon hektar ormanı; bizim 12 milyon hektar ormanımız var. Normalde yangın çıkan bir bölgede en az 10 ila 15 yıl boyunca ikinci bir yangın çıkmaması gerekiyor; aksi takdirde kızılcam gidiyor ve yerini ikincil bitki toplulukları olan makiler ve meşelikler alıyor. Yangının sıklaşmasıyla da çölleşme başlıyor."
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamış
Bütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!

