Haberler

Gelibolu yangınının izi 13 yılda ancak silindi

Tarih: 25 Temmuz 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Burak Gezen, Ersan Küçükkuru
Çanakkale’de Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda 1994’te çıkan yangının ardından başlayan ağaçlandırma çalışmaları sonuç verdi. Yangının 13’üncü yıldönümünde, dikilen fidanlar büyüdü ve bölge yeniden yeşil bir görünüme kavuştu.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Alanı’nda 25 Temmuz 1994 günü saat 16.30’da başlayan ve 57 saat süren yangında, 1’inci Dünya Savaşı’nın Çanakkale cephesinde, savaşın yoğun olarak geçtiği Arıburnu ve Conkbayırı civarındaki 4 bin 49 hektar orman alanı yandı. Büyük Anafarta, Bigalı, Kocadere, Kumköy ve Yalova köylerinin tarım alanları da tahrip oldu. Dönemin Çanakkale Orman Bölge Müdürü Orman Yüksek Mühendisi Talat Göktepe, yangın söndürme çalışmalarını yönetirken, alevlerin arasında kalarak yaşamını yitirdi. Türkiye, Çanakkale’yi yeşertmek için kampanyalarla 129 bin YTL topladı. Ağaçlandırılacak alanlar üç bölüme ayrıldı.

Birinci bölümde savaş alanlarının yapısını bozmamak için iş gücü ile süs bitkisi ağırlıklı fidanlar, ikinci bölümde makinalı arazi hazırlığı yapılarak yangına dayanıklı ve çeşitli orman ağacı türlerinden olmak üzere 3 milyon 646 bin fidan dikildi. Hatıra ormanlarına dikilen fidanlarla bu rakam 4 milyonu geçti. Yeniden ağaçlandırılan 3 bin 632 hektarlık alana kızılçam, fıstık çamı, servi, sedir, iğde, badem, meşe, akasya, aylantus, çınar, ceviz, ıhlamur, söğüt, zakkum, mahlep gibi bir çok tür dikildi. Bazı alanlara ise tarihi SİT alanı içinde kaldığından fidan dikimi yapılmadı. Bölgeye dikilen milyonlarca fidan boy attıkça şehitlerin küle dönen örtüsü de yeşermeye başladı. 1995’te dikilen ilk fidanların boyu insan boyunu geçmeye başladı. Ancak yangından güç kurtulan eski ağaçlarla, yangın sonrası dikilen fidanların yan yana görüntüsü, fidanların 13 yıl gibi uzun bir sürede ne denli zor büyüdüğünü de gözler önüne serdi.

Bölgeyi en iyi şekilde koruduklarını belirten Çanakkale Orman Bölge Müdürü Musa Akşan, "Ancak yine de ziyaretçilere önemli görev düşüyor. Yangınlar konusunda çok dikkatli ve duyarlı olmalılar. Eceabat ve Gelibolu ilçelerinde sekiz arazözümüz hazır. Ayrıca bir dozer, bir greyder ve 60 orman işçimiz bölgede çıkabilecek bir yangın için alarm halinde. Bölge beş yangın gözetleme kulemizden izleniyor. Eceabat ve Gelibolu belediyelerinin itfaiyeleri ile Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürlüğü’nün arazözleri bize su ikmali yaparak destek veriyor. Çanakkale Havaalanı’nda konuşlanan Türk Hava Kurumu’na ait beş yangın söndürme uçağı ve bir yangın helikopteri de yarımadada çıkabilecek olası yangına müdahale için bekliyor" dedi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.