Haberler

Kızılırmak’tan su değil zehir gelecek

Tarih: 30 Temmuz 2007 Kaynak: Hürriyet Ankara
Başkent’teki sivil toplum örgütleri düzenledikleri basın toplantısında, Kızılırmak’tan gelecek suyla ilgili olarak "Su değil, zehir getirecekler" açıklamasını yaptılar.

Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Mehmet Besleme, su sıkıntısına çözüm olarak gösterilen Kızılırmak’tan su taşınması projesinin Ankaralıları uzun vadede zehirleyeceğini ileri sürerek, "Kızılırmak’tan su değil, zehir getirecekler" dedi.

Ankara Tabip Odası, Ankaram Platformu, DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, İnşaat Mühendisleri Odası, Çevre Mühendisleri Odası ve KESK Ankara Şubeler Platformu temsilcileri tarafından Ankara Tabip Odası (ATO) toplantı salonunda basın toplantısı düzenlendi.

Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Mehmet Besleme Kızılırmak nehrinden su taşıma projesinin Ankaralıları uzun vadede zehirleyeceğini ve radyasyon etkisi yaratacağını ileri sürerek, şunları kaydetti:

"Kızılırmak’ın sülfat ve nitrit miktarını arıtacak bir teknoloji henüz dünyada yok. Bu su kesinlikle içilebilir olmayacak. Sadece endüstriyel ya da temizlik amaçlı kullanılabilir su olabilir. Su değil, zehir getirecekler. Bu su radyasyon gibi uzun vadede zehirleyecek vatandaşı."

Karıştırma işe yaramaz
İnşaat Mühendisleri Odası Ahmet Göksoy da Kızılırmak suyunun içeriğindeki nitrit ve sülfat oranının çok yüksek olduğunu belirterek, "Belediye bu suyu, Ankara’daki mevcut baraj suyuyla karıştırıp, dengeleyeceğini iddia ediyor. Böyle bir işlem hiçbir işe yaramaz. Nitrit ve sülfat oranı çoksa o suda bakteri oranı çoktur. Bakteri klorla temizlenir ama ağır metalin yok edilmesi, arındırılması mümkün değil" dedi.

En kurak yıl 1994, 2006 değil
Ankara Tabip Odası Başkanı Önder Okay ise Ankara’da yaşanan su sıkıntısının gerçek nedeninin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in söylediği gibi 2006’nın "en kurak yıl" olmasından kaynaklanmadığını ileri sürdü. Ankara’nın yaşadığı en kurak yılın 1994 olduğunu belirten Okay, şunları söyledi:

"Ankara’nın su sıkıntısının esas nedeni kuraklık değil, belediyenin gereken yatırımları yapmamış olmasıdır. Yetersiz su ve aşırı sıcaklar, zaten enfeksiyon hastalıklarının fazla görüldüğü yaz aylarındaki hastalık riskini daha da artıracaktır. ATO’ya üyelerimizden gelen bilgi akışlarına göre, acil servislere başvuran hastalıklarda ishaller ve ateşli dizanteri vakalarında su kesintileri henüz yaygınlaşmadan bile gözle görülür artış kaydedilmektedir."

Önlem için tavsiyeler
Ankara Tabip Odası Başkanı Önder Okay, su doldurulan kapların güneşten uzak yerlerde muhafaza edilmesi, su depolarının ise 15 günde bir temizlenmesi gerektiğini vurguladı. ATO’nun su sıkıntısı konusunda deneyim sahibi hekimlerden bir danışma kurulu oluşturduğunu anlatan Okay, bu kurulun periyodik zamanlarda sorunlar ve önlemler konusunda halkı bilgilendirici faaliyetler yürüteceğini kaydetti.

Okay, belediye tarafından kullanılan reklam panolarının bu zor dönemde vatandaşı bilinçlendirme amacıyla kullanılması gerektiğini ifade ederek, "Gökçek, hiç olmazsa bu dönemde ilan panolarını televizyon programları için kullanmasın. Yoksullara yardım malzemesi dağıtmak yerine bu dönemde yoksul vatandaşa ambalajlı içme suyu ve bilgilendirme broşürü dağıtsın. Broşürleri biz hazırlamaya hazırız" dedi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.