Haberler

Su için Ankara'yı uyardık dikkate almadılar

Tarih: 1 Ağustos 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Mustafa Bağdiken

İzmit’teki Yuvacık Barajı’nı işleten Thames Water Şirketi’nin Türkiye Direktörü Evren Köprülü, su sıkıntısı için Ankara’yı 2000 yılında uyardıklarını söyledi.

Evren Köprülü, İstanbul’daki nüfus artışının önlenemez boyutlara ulaştığını hatırlatarak, "Siz nereden su bulursanız bulun bunu karşılayacak kaynak yok. Dünyada da böyle bir şey yok. Her büyük şehirde böyle problemler var. İstanbul’da kaçaklar yüzde 35-40 düzeyinde. Bu kaçak oranlarıyla başka havzalardan su getirip İstanbulluyu beslemek doğru bir yöntem değil. Bu sorun Ankara’da da var. Ankara’da 2000 yılında Büyükşehir Belediyesi’ne sunduğumuz teklifte suyun 5 yıl içerisinde biteceğini grafiklerle beyan ettik. Dikkate alınmadı. Orada da kaçak oranları çok yüksek. Bu kaçak oranlarıyla, bu plansızlıkla suyu yetiştirmek mümkün değil" dedi.

Bilinç var ama
İstanbul’da şu aşamada halkın yapacağı bir şey olmadığını söyleyen Köprülü şöyle devam etti: "Tüketici geldiği zaman suyu tüketecek. Bu saatten sonra, ’belirli saatlerde belirli semtlere su verilecek’ denilecek. O saatler tutmayacak, çeşmeler açık bırakılacak. Küvetler doldurulacak. O sular kirlenecek. Tekrar boşaltılıp doldurulacak. Yararı kadar zararı olacak."

Yarısı kaçak 
Köprülü, en büyük sorunun kayıp-kaçaklar olduğunu, 3200 belediyede de bu sorunun bulunduğunu belirtti. Köprülü, kayıp kaçaklarda yüzde 10’luk bir önleme yapılsa dahi kritik günlerin atlatılabileceğini belirttiği açıklamasında, her yerleşim biriminde şebeke suyunun yüzde 50’sinin kaçak-kayıplarla yokolduğunu anlattı.

Önemli olan bu noktaya gelmemek
Evren Köprülü, küresel ısınmanın yanı sıra bilinçsiz su kullanımı nedeniyle Türkiye’yi zor günlerin beklediğini söyledi. Şu anda İstanbul’da tedbir konusunda yapacak bir şey olmadığını belirten Köprülü, "Artık mevsim normalleri diye bir şey yok. Suyu bilinçli kullanmak gerekiyor. Bu bilinç halkta oluştu ama kesintiler başladıktan sonra artık ok yaydan çıkmıştır. Daha önceden tedbirler uygulamaya koyulsaydı sıkıntı olmazdı. Tarımsal kuraklık olduktan sonra, yiyecek bir şey bulamadıktan sonra geçmiş olsun. Önemli olan bu raddeye gelmemektir" dedi.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.