Haberler

13 Ağustos 2007, Pazartesi

Le Corbusier’nin Yaşayan Marsilya BaşyapıtıLe Corbusier’nin Yaşayan Marsilya BaşyapıtıProvence’in lavantalarla kaplı tepesinin ve ışıltılı Akdeniz’in üzerinden bakan dev apartmanlar "Unité d'Habitation" (Konut Birimi) adıyla yapılmış ve ilk açılışının üstünden 60 yıl geçmiş olmasına rağmen, hakkında hala ortak bir kanı oluşabilmiş değil. 1952 yılında tamamlanan ve 1600 kişiye ev sahipliği yapan yüksek ve hantal yapı Marsilyalılar tarafından "La Maison du Fada" (Deliler Evi), halk arasında "Crazy House" (Çılgın Ev), hatta "Cuckoo Coop" (Aptal Kafesi) unvanlarına layık görüldü. Haberin Devamı
Harabeye dönen Seyyid Usul Tekkesi yeniden inşa ediliyorHarabeye dönen Seyyid Usul Tekkesi yeniden inşa ediliyor13. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve günümüze gelinceye kadar semahane ve diğer aksamları yıkılan tarihî yapı, restore edildikten sonra "sosyal ve kültürel amaçlı tesis" olarak kullanılacak. Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, "Bursa yeni bir değerine daha kavuşacak." dedi.
Tarihî Taraklı evleri yeniden keşfedildiTarihî Taraklı evleri yeniden keşfedildiSakarya'nın en uzak ilçesi olan ve tarihî Osmanlı evlerinin bulunduğu Taraklı, yeniden keşfedildi. Birbirinden güzel tarihî ahşap evleriyle dikkat çeken Taraklı'ya ziyaretçi sayısı her yıl daha fazla artıyor.
Talimhane Kentsel Dönüşümle Turizmin Merkez Üssü OlduTalimhane Kentsel Dönüşümle Turizmin Merkez Üssü OlduYaklaşık 40 otelin yenilendiği Taksim'deki Talimhane bölgesi, bir turizm ve kültür merkezi olarak turizm yatırımcılarının yeni gözdesi oldu.
Dünyanın suyu tükeniyorDünyanın suyu tükeniyorKüresel ısınma sebebiyle kuraklık birçok ülkede büyük sorun haline gelirken, dünya tatlı su kaynakları kirlilik ve fazla kullanım nedeniyle tehlike altına giriyor. Dünyada kirli suların yol açtığı hastalıklardan her yıl 2,2 milyon insan, her 8 saniyede bir bebek ölüyor. Buzulların erimesi ve aşırı yağış nedeniyle çoğu ülke de sellerle boğuşuyor.
İstanbul’da yaz ortasında sonbaharİstanbul’da yaz ortasında sonbaharTürkiye’yi etkisi altına alan kuraklık, ağaçları da bir bir öldürüyor. Yağmura hasret kalan İstanbul’da, yol kenarlarında büyük emek ve paralar harcanarak oluşturulan korular ve fidanlıklar yavaş yavaş kurumaya başladı. Sararıp dökülen yapraklar da yaz ortasında sonbaharı anımsattı.
Ali Sami Yen’in tapusu verilecekAli Sami Yen’in tapusu verilecekİptal edilen Ali Sami Yen’in satış geliri ile Seyrantepe Spor Kompleksi yapımı ihalesi 27 Ağustos’ta yapılacak. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar Seyrantepe’ye stadyum ve Ali Sami Yen’in arsasına turizm ve ticaret kompleksi inşası için yeni açtıkları ihalede 5 noktada kolaylık sağladıklarını söyledi.
İstanbul'un 8 bin yılıİstanbul'un 8 bin yılı"Gün Işığında Marmaray, Metro, Sultanahmet Kazılarında İstanbul'un Sekiz Bin Yılı" konulu sergi, aralık ayı sonuna kadar İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde...
Çevre ve SiyasetÇevre ve SiyasetYeşiliz dergisi “Biriniz yoksa eksiğiz, sizinle yeşiliz” diyerek yola çıktı. 21 STK ile işbirliği içerisinde çıkıyor bu dergi; dolayısıyla sadece TEMA vakfının sesi değil 21 STK’nin toplu sesi.
Yağışlar azaldı, toprak çöle dönüyorYağışlar azaldı, toprak çöle dönüyorTemmuz ayı kuraklık durumunu açıklayan Meteoroloji Genel Müdürlüğü, ülkenin bazı kesimlerinde çöl karakteri oluştuğunu bildirdi. Aydeniz Metodu'na göre çizilen temmuz ayı kuraklık haritasında, Rize ıslak, Hopa, Ordu ve Ünye çevreleri nemli, Trabzon, Giresun ve Kars çevreleri nemlice, Ardahan, Erzurum ve Başkale çevreleri ise kurakça olarak belirtildi.
"Konutta talep durmadı, faiz düşüşü dışarıya bağlı""Konutta talep durmadı, faiz düşüşü dışarıya bağlı"Mortgage krizi haftalardır dünya piyasalarını sarsarken bu alana yeni yeni adım atan Türkiye'nin önü açık görünüyor. Türkiye'de konut kredilerinin toplam hacmi 2005'te 12 milyar YTL'yken 2.5 yıllık sürede neredeyse 3 katına çıktı ve bugün 26 milyar YTL'yi aştı.
Ünlü mimarlar Türkiye'ye akın ediyorÜnlü mimarlar Türkiye'ye akın ediyorTürk inşaat sektöründeki büyüme yabancı mimarların dikkatini çekti. Çok sayıda mimar ve mühendis Türkiye'ye akın ediyor. 36 yabancı mimarlık şirketi ofis açmak için başvuruda bulundu.
Tarihî Ertaş Çarşısı ahşap ve cam çatı ile örtülüyorTarihî Ertaş Çarşısı ahşap ve cam çatı ile örtülüyorBursa'nın Osmangazi ilçesindeki tarihî Ertaş Çarşısı'nın üstü, geleneksel mimariyle bütünleşen modern bir ahşap ve cam çatıyla örtülüyor. Hanlar bölgesini yenileme çalışmalarına devam eden Osmangazi Belediyesi, sağlıklaştırma projesi kapsamında, Ertaş Çarşısı'nın yer döşemeleri ve cephesini de yeniliyor.
Efes Antik Kanalı Denizle BuluşuyorEfes Antik Kanalı Denizle BuluşuyorSelçuklular tarafından tatlı su olarak anılan kanal denizle buluşturulduktan sonra gerekli izinler alınarak yapılacak bir planlama ile tatlı su mevki, civarında balık restoranları ve çay bahçelerinin bulunduğu güzel bir dinlenme alanı haline dönüşebilecek.
İlk Aztek kral mezarı bulunduİlk Aztek kral mezarı bulunduMeksikalı arkeologlar, son Aztek hükümdarı Ahuizotl’un mezarını buldu. Mezar, tarihte bir Aztek kralına ait bulunan ilk gömüt. Arkeologlar, Hükümdar Ahuizotl'un mezarının bu monolitin altında bulunduğunu düşünüyor.
Bu nasıl arıtma?Bu nasıl arıtma?İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ), Terkos Gölü ve Sazlıdere Barajı'nın hamsuyunu arıttığı İkitelli Fatih Sultan Mehmet Han Arıtma Tesisi'nin depolarda yıllardır beklettiği "kimyasal madde içeren atıkları" açık alana hiçbir önlem almadan bırakılmaya başlandı.
Kuraklık afet sayılmıyor!Kuraklık afet sayılmıyor!İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Türkiye'nin göz göre göre gelen kuraklığa karşı önlem almadığını belirterek, "Kuraklık dünyadaki 31 doğal afet arasında en tehlikelisi, ama Türkiye'de kuraklık afetler arasında bile yer almıyor" dedi.
İzmir'de 10 hektar orman kül olduİzmir'de 10 hektar orman kül olduİzmir'in Bergama ilçesi Zeytindağ beldesi yakınlarında çıkan orman yangınında, 10 hektarlık koru tahrip oldu. Zeytindağ Belediyesi çöplük alanının dışındaki Taşucu mevkisinde henüz belirlenemeyen bir nedenle başlayan yangın, rüzgarın da etkisiyle ormanlık alana sıçradı.
Denizi duvar gibi kapatan yazlıklar kaldırılacakDenizi duvar gibi kapatan yazlıklar kaldırılacakİstanbul'un sayfiye yerlerinden biri olan Celaliye-Kamiloba'da plansız dönemlerde kumsala bitişik nizam olarak inşa edilen ve vatandaşın denize girmesini engelleyen 5 bin yazlığın kaldırılması gündemde...
Kemeraltı kurul bekliyorKemeraltı kurul bekliyorzmir'in tarihi çarşısı Kemeraltı, Bakanlar Kurulu kararını bekliyor. Çarşıdaki tarihi yapıların kente kazandırılması amacıyla Konak ve İzmir Büyükşehir belediyelerinin meclisinde aldığı karar doğrultusunda bölgenin "yenileme alanı" ilan edilmesi istenirken, Bakanlar Kurulu 8 aydır konuyu imzaya açmıyor.
Gökkuşağı çürüyor, zarar büyüyor!Gökkuşağı çürüyor, zarar büyüyor!Anakent Belediyesi tarafından milyonlarca YTL harcanarak yapılan Gökkuşağı Rekreasyon Alanı çürümeye terk edildi.
Tasarım Dergisi 173. Sayısı BayilerdeTasarım Dergisi 173. Sayısı BayilerdeTasarım dergisi özgün projeleri, farklı tasarım sayfaları ve dolu dolu içeriğiyle sizlerle buluşuyor. Ağustos sayısı olarak hazırlanan ve yepyeni mimari anlayışları ve kavramları beraberinde getiren otel mimarisinin konsept olarak ele alındığı Tasarım'ın 173. sayısında, butik otelden tatil köyüne, temalı mimariden dönem mimarisine genişleyen çerçevede oteller farklı özellikleriyle incelendi.
55 Milyona Sahibinden Satılık Rumeli Plaza55 Milyona Sahibinden Satılık Rumeli PlazaTasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, Uzan Grubu'nun borçları nedeniyle devraldığı Basın Ekspres Yolu üzerindeki Rumeli Plaza'yı 26 Eylül tarihinde 55 milyon YTL muhammen bedelle ihaleye çıkaracak.
Ya bakımda olmasaydı!Ya bakımda olmasaydı!ABD'nin Minnesota eyaletinde, Mississippi Nehri üzerinde bulunan ve Minneapolis ile St Paul kentlerini birbirine bağlayan 20 metre yüksekliğinde, 580 metre uzunluğundaki I-35W köprüsünün önceki gün henüz bilinmeyen bir nedenle çökmesi sonucu 4 kişi öldü, 79 kişi yaralandı.
20 günlük su için yuvasını yıkmayın20 günlük su için yuvasını yıkmayınİSKİ’nin Türkiye ile Bulgaristan arasında sınırı oluşturan Rezve Deresi’ni kullanarak İstanbul’un su ihtiyacını karşılama projesi, aralarında Bern Sözleşmesi’yle koruma altında olan dev susamurunun da bulunduğu (Lutra lutra) bir çok hayvanın yaşam alanı olan Longoz su basar ormanını yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı.
Başakşehir Kent Merkezi II Kademeli - Ulusal Kentsel Tasarım Proje Yarışması Kollokyumu GerçekleştirildiBaşakşehir Kent Merkezi II Kademeli - Ulusal Kentsel Tasarım Proje Yarışması Kollokyumu GerçekleştirildiTürkiye’de açılan iki kademeli ilk yarışma olma özelliği taşıyan “Başakşehir Kent Merkezi II Kademeli - Ulusal Kentsel Tasarım Proje Yarışması"nın sonuçları 01 Ağustos 2007 tarihinde açıklandı. İlk aşamayı geçen sekiz projenin derecelendirildiği yarışmanın 03 Ağustos 2007 tarihinde kollokyumu gerçekleştirildi.
İşte Ankara’nın gözünü çevirdiği su kaynağıİşte Ankara’nın gözünü çevirdiği su kaynağıBaşkent Ankara, bugüne kadar üzerine 6 baraj kurulu olan ve 2 yeni hidroelektrik santrali kurulması çalışması yürütülen Kızılırmak’tan getirilmesi planlanan suyu bekliyor. Adını suyunun renginden alan, antik çağda ise tuzlu akarsu anlamına gelen "Halys" adıyla anılan Kızılırmak, Kızıldağ’ın güney yamaçlarından doğuyor.
Affan Yatman'ın Ağzından Kızılay Binası’nın 27 Senelik ÖyküsüAffan Yatman'ın Ağzından Kızılay Binası’nın 27 Senelik ÖyküsüBütün çocukluğum ve gençliğim, hasılı hayatım Ankara’da geçti. Çocukluğumda, Atatürk Bulvarı, dört katlı binaların çevrelediği, geniş tretuvarları olan alışveriş imkanları son derece kısıtlı, (çarşı Ulus’ta idi) araç trafiğinin seyrek bir şekilde seyrettiği, sakin bir bölgeydi. Özen ve Pekpak pastanelerini, Milli Piyango’nun zemin kattaki geniş satış yerini hatırlamamak mümkün değil... Tabi Büyük Sinema ile Ankara ve Ulus Sinemaları’nı da... Çevrede ise genellikle bahçe içinde iki katlı evlerden oluşan biz bütün çocukların oyun alanı olan mahalleler vardı. Sıhhiye’de, Orduevi’nin hemen yanı ve karşısındaki yeşil alan ile (Zafer Meydanı) Kızılay’a ait park ve devamındaki Güven Parkı son derece geniş ve yeşil bir tretuvarla birbirine bağlıydı. Kızılay binası ve parkı hem bir geliş geçiş, hem de bir dinlenme alanıydı.
İstanbul, konaklama geliri artışında ikinciİstanbul, konaklama geliri artışında ikinciDanışmanlık şirketi Deloitte, dünyadaki otellerin oda başına sağladıkları geliri araştırdı. Buna göre İstanbul, Avrupa'nın en çok gelir artışı sağlayan ikinci şehri. 2007'nin ilk altı ayında şehirdeki otellerin oda başına sağladıkları gelir yüzde 26 arttı.
Deprem müzesi kümes olduDeprem müzesi kümes olduProf. Dr. Ahmet Mete Işıkara’nın ‘yaşananlar unutulmasın’ önerisi ile girişine “Deprem Müzesi” levhası asılan yapı, 6 yıl sonra bakımsızlık ve ilgisizlik kurbanı oldu.
Onur Öymen’in oğlu 1.5 milyar Dolarlık Projeyle Sahneye ÇıktıOnur Öymen’in oğlu 1.5 milyar Dolarlık Projeyle Sahneye ÇıktıCHP’li Onur Öymen’in oğlu Burak Öymen, Kazakistan merkezli Capital Partners’ın ortağı olarak Milas/Bozbük’te 1.5 milyar dolarlık turizm projesiyle iş dünyası sahnesine çıktı.
Beyşehir Gölü Kıyısına Dev ProjeBeyşehir Gölü Kıyısına Dev ProjeBeyşehir Gölü'nün ilçeye kıyısı bulunan bölümünde başlatılan Doğal Sit alanı kıyı düzenleme projesinde çalışmalar sürüyor. Beyşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen proje hayata geçtiğinde Beyşehir'in çehresi değişecek.
Kuruyan barajlardan tonlarca çöp çıktıKuruyan barajlardan tonlarca çöp çıktıİstanbul'da barajlardaki suların çekilmesi çevre felaketini gözler önüne serdi. Sadece Elmalı, Ömerli ve Alibeyköy'den 200 ton çöp çıkarıldı. Lastikten koltuğa kadar birçok eşyanın bulunduğu çöpün kaynağı ise içme suyu havzasında piknik yapan vatandaşlar.
Uçak hangarı 5 yıldız tropik tatil köyü olduUçak hangarı 5 yıldız tropik tatil köyü olduAlmanya'nın doğusundaki bir köyde bulunan uçak hangarı beş yıldızlı tatil köyüne çevrildi.
Kap Camii'nde Restorasyon SürüyorVakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ihale edilen ve yaklaşık 6 aydan beri devam eden Kap Camii'ndeki restorasyon çalışmalarının bu yıl sonunda bitirilmesi hedefleniyor.
Sasalı'ya Son Rötuşİzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Sasalı’da kurduğu Doğal Yaşam Parkı’nda sıra çevre ve alt yapı düzenlemelerine geldi. Barınakta ziyaretçilerle hayvanların arasında kafes, tel ve bariyer yerine, su ve hendek gibi doğal engeller konulacak.
İzmir'in En Pahalı Yoluna 800 Fore Kazık ÇakılacakSadece “1.370 metre” uzunlukta olmasına rağmen, coğrafi koşullarının zorluğu nedeniyle maliyetinin 11 milyon YTL’ye ulaşması beklenen Narbel Yolu, bu özelliğiyle “İzmir’in en pahalı yolu” ünvanını taşıyacak. Büyükşehir Belediyesi, zemin sağlamlaştırma çalışmalarının sürdüğü yola 90 fore kazık çaktı. Toplam kazık sayısı ise 800 olacak.
İzmir'e doğal yaşam parkıTutsak fil Pak Bahadur'un göz göre göre ölümü ve İzmir'in akciğerleri sayılan Kültür-park'ın mahkemece durdurulan 'otopark' yapılması girişimine yönelik tepkiler belediyeyi harekete geçirdi.
Melen Çayı güldür güldür, gel de İstanbul’u güldür“İstanbul’un 150 günlük suyu kaldı” diye başlayan felaket senaryoları sırasında duyduk Melen’in adını. İstanbullular artık Melen’in üstüne ne nehir tanıyor ne ırmak!.. 12 milyonluk İstanbul’un imdadına yetişen Melen Çayı projesi nereden çıktı?
İnşaat sektörünün duayenlerinden Atila Şenol vefat ettiMesa Şirketler Topluluğu'nun kurucusu, Mesa Mesken Sanayii AŞ'nin geçen yıla kadar 17 yıl süreyle Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten İnşaat Yüksek Mühendisi Atila Şenol, perşembe günü vefat etti.
İzmir Kuş Cenneti'nde özelleştirme için koruma kalktı, çevreciler yargıya koştuSatışının önünde engel oluşturduğu için İzmir Kuş Cenneti'nin koruma statüsünün kaldırılmasına neden olan Çamaltı Tuzlası, çevrecileri harekete geçirdi.
Küresel geri sayım: 2030Küresel ısınmanın etkileri 2007 yazında Türkiye'yi ciddi oranda etkiliyor. Oysa bu küresel felaketin sadece ayak sesleri.
İstanbul'un 8 bin yılı gün ışığına çıkıyor''Gün Işığında Marmaray, Metro, Sultanahmet Kazılarında İstanbul'un Sekiz Bin Yılı'' konulu sergi, İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde Aralık ayı sonuna kadar sergilenecek.
Siteler de tapusuz ama gecekondular yıkılıyorİstanbul’un en eski ilçelerinden biri olan Ümraniye’nin Kazım Karabekir ve Üsküdar’ın Yavuztürk mahalleleri; bir derenin iki yakasında bulunan gecekondulardan oluşuyor.
Mimarlık sanatın yaşayan hali1965 Erzincan doğumlu olan Serdar İnan , İstanbul Teknik Üniversitesi mimarlik bölümünü bitirdikten sonra aile şirketi İnanlar'da çalışmaya başladı. 1994 yılından beri İnanlar Şirketi'inin Kurucu Başkanı olan Serdar İnan bugüne kadar 100'ün üzerinde proje gerçekleştirdi.
Arkeoloji Müzesi'nde bir İstanbul belgeseliİstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde hemen herkesin ilgisini çekecek müthiş bir sergi var. Aslında iki sergi demek daha doğru! İlki, hâlâ kazıların sürdüğü, Marmaray Projesi'nde ortaya çıkan buluntuları kapsayan "Gün Işığı, İstanbul'un 8000 Yılı. Marmaray, Metro, Sultanahmet Kazıları" ; ikincisi ise "Kalanlar. 12. ve 13. Yüzyıllarda Türkiye'de Bizans".
Enkazdan İmece ÇıktıYıl 1999, 17 Ağustos 03.02… Marmara Bölgesi büyük bir depremle sarsıldı. Ankara’dan İzmir’e kadar geniş bir alanda hissedilen depremde resmî rakamlara göre, 17 bin 480 kişi öldü, 43 bin 953 kişi de yaralandı.
Chantua Evleri’nin de sahipleri dolandırıldıAnadolu Konut Sanayi şimdi de Kınalı I, II ve III ile Chantua Evleri’nde vurgun yaptı. Emlak sektöründeki dolandırıcılık krizi büyüyor. Beylikdüzü’nde inşa ettiği ArtCanadian Çelikevler ve ArtCanadian Residence projesinden konut satın alan 300 kişiyi mağdur eden...
İshakpaşa Sarayı 48 yıldır yanlış restore ediliyorYerden ısıtmalı sistemi ile dünyada bir ‘ilk’ olan İshakpaşa Sarayı, güzelliği ile olduğu kadar makus kaderi ile de gündemde. Kapıları Moskova Müzesi’nde olan saray 48 yıldır yanlış restorasyon kurbanı. Neyse ki, 100 YTL’nin arka yüzünde yer aldıktan sonra kaderi değişti, kültürel mirası koruma projelerinin ön sıralarında yer almaya başladı.
Tripolis'te kazı çalışmaları başladıDenizli'nin Buldan ilçesine bağlı Yenicekent beldesi yakınlarındaki Tripolis antik kentini gün ışığına çıkaracak kazı çalışmalarına başlandı.
Marmaray’la çıkan hazineMetro ve Marmaray kazıları İstanbul’un eşsiz tarihini de gün ışığına çıkardı. Gün Işığında Marmaray, Metro, Sultanahmet Kazılarında İstanbul’un Sekiz Bin Yılı konulu sergi, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde Aralık ayı sonuna kadar sergilenecek.
Louvre'un Abu Dabi şubesiLouvre Müzesi'nin Abu Dabi'de açılacak şubesinin mimari tasarımı tamamlandı. Müzede, bazı ünlü Fransız yapıtlarının da sergileneceği duyuruldu. Fransız Müzeleri Dairesi, Abu Dabi kıyılarının gelişimi tasarısı için katkıda bulunacağı belirtlirken, sadece Louvre'un marka adı için 400 milyon Avro (525 milyon dolar) ödeyecek. Mimar Jean Nouvel'in yapacağı, maliyeti 83 milyon Avro olan 24 bin metre çapındaki galerinin yapımına bu yılın sonunda başlanacak. Müzenin yer alacağı alanın, 2018 yılına kadar 150 bin kişiyi ağırlaması hedefleniyor.
Tarih: 13 Ağustos 2007 Kaynak: Cumhuriyet
Kazlıçeşme'ye kruvaziye limanKamuoyunda tartışma yaratan, açılan davalar sonucu iptal edilen Galataport ve Haydarpaşaport projelerinin bir benzeri Kazlıçeşme'de yapılmak isteniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarfından çizilen proje ile Kazlıçeşme'ye Kruvaziye Liman yapılması öngörülüyor. Projenin 1/5 binlik planları İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde, 1/binlik planları Zeytinburnu Belediyesi'nde askıya çıktı. Proje kapsamında 470 bin metrakare araziye kruvaziye liman dışında fuar, alışveriş merkezileri, tiyatro ve sinema salonları apart oteller, konge merkezleri ve beş yıldızlı oteller yapılacak. Zeyport Limanı'ndan İstanbul Surları'nın bulunduğu alana kadar yapılacak kruvaziye liman için denizin 500-600 metre doldurulması öngörülüyor. Proje, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun onayı alınmadan yürütülüyor. Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman , projenin kruvaziye liman etiketi altında yeni bir turizm ve ticaret alanı yaratmak olduğunu belirterek, proje ile ilgili dava açmaya hazırlandıklarını söyledi. Kahraman projenin tarihi yarımadanın siluetini de geri dönüşü imkânsız biçimde bozacağını ifade etti.
Tarih: 13 Ağustos 2007 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Selin Görgüner
Vakfıkebir cezaevi, kütüphane oluyorTrabzon'un Vakfıkebir ilçesinde Adalet Bakanlığı tarafından bir süre önce kapatılan Vakfıkebir Ceza ve Tevkifevi, kütüphaneye dönüşüyor. Vakfıkebir Belediyesi'ne ait binanın son katında kültür hizmeti veren Vakfıkebir Halk Kütüphanesi için uzun zaman yer aranıyordu. Bu sorunu çözmek için harekete geçen İlçe Kaymakamlığı, Adalet Bakanlığı tarafından kapatılan cezaevi binasını uygun gördü. Konumu ve büyüklüğü göz önüne alındığında bu binadan daha iyi bir yer olamayacağı kararının ardından harekete geçen Kaymakamlık, binanın devri için gerekli işlemleri başlattı. Binada gerekli düzenlemelerin yapılmasının ardından cezaevi, kütüphane olarak hizmet vermeye başlayacak.
Tarih: 13 Ağustos 2007 Kaynak: Zaman
450 milyon dolara aldı, otel fiyatları katlandıRusya’nın emlak kralı olarak adlandırılan Mirax Group’un patronu Sergei Polonsky’nin resmi açıklama yapılmasa da kimine göre 425 kimine göre 450 milyon dolara Antalya Beldibi’ndeki 7 yıldızlı Sungate Port Royal’i alması, Akdeniz’deki turistik tesislerin fiyatını bir anda uçurdu.
Kayaköy'deki tarihi evler restore edilecekFethiye Kaymakamı Hasan Karakaş, Kayaköy'ün koruma amaçlı imar planının tamamlandığını, evlerin, restore edildikten sonra turizme açılacağını bildirdi.
“Anadolu'yu 150 yıldır kazıyoruz”Uygarlıkların beşiği olarak nitelendirilen Anadolu'da yaklaşık 150 yıl önce başlayan arkeolojik kazılar, tüm hızıyla sürüyor. 1800'lü yıllarda casus arkeologlar aracılığıyla birçok tarihi kalıntısı yurt dışına kaçırılan ve kimi kaynaklara göre ilk arkeolojik kazıları Troia'da 1854'te Frank Calvert tarafından, kimilerine göre de 1871'de Henrich Schliemann tarafından gerçekleştirilen Anadolu'da, bugün 200'ü aşkın noktada kazı çalışması yapılıyor.
Otomobilsiz hayatı anlatma konferansıArabasız bir hayat hayal edebiliyor musunuz? Sanırım hayır. Hepimiz çoğu zaman gideceğimiz yere arabamızla gidiyoruz. Ve her yola çıkışımızda aynı manzarayla karşılaşıyoruz: Trafikte geçen saatler, artan sinir katsayısı, park sorunu...
Trafiğe "kolaylık" geliyorSirkeci-Harem hattında hizmet vermesi amaçlanan ve yapımı süren dört yeni arabalı vapurun ilki olan Suhulet'i görmek için Tuzla'daki Çeksan Tersanesi'ne gittik. İDO Genel Müdürü Dr. Ahmet Paksoy heyecanla bize gemiyi gezdirdi.
Kırıkkale'den şok haber varBelediye, Kızılırmak Suyu'nu ileri derecede arıtmak için uluslararası ihale açtı. Gökçek, "Kırıkkaleliler Kızılırmak Suyu'nu 20 yıldır içiyor" dese de, Kırıkkale Belediyesi'nin açtığı bu son ihale gerçeğin böyle olmadığını ortaya koydu. Mevcut arıtma sistemi yetersiz kalan belediye standartın üzerindeki sülfat ve sertliği düşürmek üzere modern tesisler kuracak.
Ders konusu olan faya viyadük17 Ağustos depreminde İzmit Körfezi'nin doğu ucundan karaya çıkan ve Yuvacık'a doğru uzanan Kuzey Anadolu Fayı'nın en belirgin noktasının üzerine, her gün binlerce aracın geçtiği viyadük inşa edildi.
Burdur'da 5 metrelik imparator heykeli...Burdur'daki antik Sagalassos kentinde yapılan kazılarda, Roma İmparatoru Hadrian'ın 5 metrelik heykelinin parçaları bulundu.
Mortgage zararı 100 milyar dolarABD'de ortaya çıkan ve tüm dünya borsalarını olumsuz etkileyen yüksek riskli tutsat (mortgage) sektörü, ilk olarak iki yıl önce sorun yaratmaya başladı.
Regnum, Bodrum'da suyu kesilmeyen site yaptıOpet'in ortaklarından Öztürk Grubu'nun inşaat şirketi Regnum, Bodrum'daki konut projesini tamamladı. İngiltere'de Bentley Rewards ödül töreninde 'En İyi Proje' ve 'En İyi Mimari Çizim' ödüllerini alan Regnum Bargylia Evleri'nin yüzde 70'i satıldı.
400 yıllık çiniler internetten çıktı!Yeni Cami eksik çinilerine internet sayesinde kavuşacak. Dört yıl önce İstanbul Yeni Cami Hünkâr Kasrı'ndan çalınan iki çini pano, Britanya'nın başkentinde müzayedede satışa çıkmak üzereyken internetteki katalogda bulundu. 17. yüzyıldan kalma çinilerin Türkiye'ye iadesine karar verildi. Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt'ın verdiği bilgiye göre Yeni Cami Hünkâr Kasrı'ndan 2003 yılında çok sayıda çini pano çalındı, çiniler ikisi hariç Haliç kıyısında bulundu. Kaçakçılıkla Mücadele Bürosu, iki çini panonun Londra'daki Sotheby's Müzayede Evi'nde satışa sunulduğunu tespit etti. Bunun üzerine İnterpol'le yazışılarak çinilerin iadesine karar verildi.
Tarih: 13 Ağustos 2007 Kaynak: Radikal
Yabancıların mülk edinimiOsman Oy, Türkiye'de Mortgage Uygulaması isimli kitabında, gayrimenkul alımıyla ilgili her türlü sorunu detaylarıyla incelemiş.
Seyrantepe İhalesi Yeniden YapılıyorTOKİ, teklifleri teknik şartnameye uygun olmadığı için iptal ettiği Seyrantepe Spor Kompleksi yapımı ihalesini 27 Ağustos'ta yapacak.
Şırıncaktepe'ye Yeni YüzEtimesgut Belediye Başkanı Serhat Kemal Yılmaz, heyelan tehlikesiyle karşı karşıya bulunan gecekondu bölgesi Şırıncaktepe'nin, kentsel dönüşüm projesi ile modern konutların bulunduğu yerleşim alanına dönüştürüleceğini söyledi.
Tariş'in arsası otel olacakKuşadası'nda 10 yıldır tartışma konusu olan ve yeşil alan ilan edilen Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği'ne ait arsa Türk, İngiliz, Arap ve İtalyanlardan oluşan konsorsiyuma satıldı. Konsorsiyum ortağı Enginsan Kültürsan Deman Şirketler Grubu Genel Müdürü Erol Koç, 7 dönümlük Tariş arsası yerine 5 yıldızlı, 15-16 katlı ve bin yatak kapasiteli otel yapmak istediklerini söyledi.
Seka Park Bilim Merkezi OlacakKörfez'in çevresinde oluşturduğu sahil düzenlemesi ve parklarla, kent insanını denizle barıştıran Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, şimdi de Seka Parkı bilim merkezi haline getiriyor.
Gökçek’in güvendiği gerçekAnkara’daki susuzluğun baş sorumlusu olarak gösterilen Melih Gökçek’in, gelecek seçimlerde nasıl hesap vereceğine ilişkin yazılar okuyorum, sağda solda.
Four Seasons Hotel Avrupa'nın en iyisiFour Seasons Hotel Istanbul, dünyanın en prestijli seyahat dergisi Travel & Leisure tarafından 'Avrupa'nın En İyi Oteli' ve 'Dünyanın En İyi 4'üncü Oteli' seçildi. Okuyucuların oylarıyla hazırlanan ödüllerde her otel fiziksel özelliğinin yanı sıra esas olarak servis ve yiyecek/içecek kalitesi ve lokasyon kriterleri açısından detaylı bir değerlendirmeye tabi tutuluyor. Four Seasons Hotel Istanbul, 93.55 puan alarak en yüksek skorlardan birine sahip oldu. Bu puanla, "Avrupa'nın En İyi Oteli" olmanın yanı sıra, 'Dünyanın En İyi 4'üncü Oteli' seçildi. Anket sonuçlarında İstanbul ise, Avrupa'nın En İyi 3'üncü şehri seçildi. Four Seasons, Sultanahmet'deki otelin yanı sıra, Istanbul'da ikinci otelini, bu yılın sonunda Beşiktaş'ta Boğaz kenarında açmayı planlıyor.
Tarih: 13 Ağustos 2007 Kaynak: Radikal
Atatürk’ün başkentinde Gökçek felaketi...Melih Gökçek yeryüzünde az rastlanır, ilginç bir insan.Doğruları söylememe gibi bir özrü var.
Dev imparator heykeli bulunduSagalassos kazılarında devasa boyutlarda bir Hadrian heykeli bulundu. Burdur'un Ağlasun ilçesindeki Sagalassos antik kentinde süren kazılarda Roma İmparatoru Hadrian'ı askeri giysileri içinde gösteren 4-5 metre boyutlarındaki bir heykele ait parçalar bulundu. Bulunan parçalar arasında yer alan 70 cm. büyüklüğündeki baş, imparator Hadrian'ın en güzel heykellerinden birine ulaşıldığına dair ipuçları veriyor. Antik hamam bölümünde yerin 5 metre altında bulunan heykelin eksik parçalarının da çıkarılması umuluyor.
Tarih: 13 Ağustos 2007 Kaynak: Radikal
Şehirlerin yok olduğu çağda su aramakTürkiye'nin şu anda yüz yüze kaldığı asıl mesele, 'basit bir susuz kalma hali' değil, aksine karmaşık bir şehirleşme problemidir ve nedenleri salt doğa olaylarına indirgenemez.
Müsteşar Prof. İsen ayrılmamayı savunuyorÖnce olayı bir özetlemeliyim.Konu: Yeni kurulacak kabinede Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ayrılması.
Uzay oteli 5 yıl sonra açılıyorMerkezi İspanya'da bulunan uzay turizmi şirketi Galactic Suite, 2012 yılında uzayda bir otel açmayı planlıyor. Dünyanın yörüngesinde kurulması planlanan 3 odalı otelde, 3 gecelik konaklama bedeli 5.2 milyon YTL olacak. Bu fiyata, uzay oteline gitmeden önce müşterilere verilecek uzay eğitimi de dahil olacak. Otel müşterileri, her 80 dakikada bir Dünya'nın yörügesinde dönecek ve 24 saat içinde 18 kez güneşin doğuş ve batışını görecekler. Galactic Suite şirketinin müdürü Xavier Claramunt, 7.8 milyar YTL'ye mal olacak proje için zengin bir işadamından ve birçok şirketten mali destek sağladıklarını söyledi.
Tarih: 13 Ağustos 2007 Kaynak: Milliyet
Çevre örgütleri: 'Su yasası' acil çıkartılmalıYıllardır uyarısı yapılan kuraklık 'çevrecilerin hassasiyeti' olmaktan çıkıp çoluk çocuk herkesin konuştuğu, çiftçiden kentliye herkesi ilgilendiren bir tehlikeye dönüştü.
"Ezbere İş Yapıyorlar"Ünlü mimarlardan Emre Arolat, son yıllarda dünya ortalamasının çok üstünde yapılaşmanın yaşandığı Türkiye’nin yabancı mimarlar için de müthiş bir pazar olduğunu Avrupa, Amerikalı hatta Uzakdoğu’dan çok sayıda mimarın Türkiye’den iş almak için çabaladığını belirtiyor.
Laodikya’da filozof Epiküros heykeliDenizli’de Eskihisar Köyü yakınlarındaki Laodikya antik kentindeki kazılarda Filozof Epiküros, kraliçe ve Knidos Aphroditi heykelleri ile topraktan yapılmış çok sayıda tarihi eser çıkarıldı.
Seyrantepe İçin G.Saray'sız İlanToplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Seyrantepe arazisi üzerine inşa edilecek 52 bin kişi kapasiteli çok amaçlı stadın ihalesi için gazetelere ilan verdi. İlanda yapılacak işi, “İstanbul’a dev spor kompleksi yapılması” olarak belirleyen TOKİ, işin, “Arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı usulü” ile ihale edileceğini kaydetti. İlanda, stadın yapılmasının ardından 49 yıllığına verilecek olan Galatasaray Kulübü’nün adının geçmemesi dikkat çekerken, tekliflerin 27 Ağustos Pazartesi günü saat 15.00’de istekliler huzurunda İhale Komisyonu tarafından açılacağı vurgulandı. Tekliflerin, Teklif Alma Şartnamesi’nin ilgili maddeleri esasına göre değerlendirileceği, herhangi bir şartlı teklifin kabul edilmeyeceği açıklandı.
Tarih: 13 Ağustos 2007 Kaynak: Türkiye
Eyüp Sultan’daki gölgeliğe kurul engeliİTÜ Mimarlık Fakültesi Restorasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Eyüp Sultan Camii avlusunda yapılmak üzere olan gölgelikleri Anıtlar Kurulu’na şikayet etti.
Susuzluk Ankara'yı perişan ettiAnkara'nın bazı yerleri bir haftadır susuz. Geçtiğimiz perşembe günü vanalar açıldı, ancak su başkentin tamamına ulaşmadı. Kentin yüksek noktalarında sıkıntı büyük...
İzmir Metrosu Şantiyeleri 24 saat çalışıyorİzmir Büyükşehir Belediyesi'nin metro şantiyeleri de, vardiya usulü ile 24 saat kesintisiz çalışıyor. Temeli 2005'te atılan ancak yüklenici firma Bayındır İnşaat'ın içine düştüğü mali darboğaz nedeniyle sözleşmesi iptal edilen 5.5 kilometrelik Üçyol-Üçkuyular metro hattında, yeni ihale sonrasında tempo yeniden artırıldı.
Kaçkarlar’daki katliama mahkemeden durdurmaTürkiye’nin akciğerleri Kaçkar Dağları’nda yapılan yol çalışmaları hakkında mahkeme, "yürütmeyi durdurma" kararı verdi. Çamlıhemşin 1. Derece Doğal sit Alanı’nın en ünlü bölümü Kaçkarlar Milli Parkı’nı da kapsayan bölgede, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile başlatılan yol yapım çalışmaları üzerine çevre konusunda duyarlı vatandaşlar "Ağaçlar kesilerek, katliam yapılıyor" gerekçesiyle mahkemeye başvurdu. Trabzon Bölge İdare Mahkemesi, yol çalışmaları hakkında "yürütmeyi durdurma" kararı verdi.
Tarih: 13 Ağustos 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Arda Akın
İnönü’nün gölünde kuraklık tehlikesiTürkiye’nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün İzmir’in Ödemiş İlçesi ziyareti sırasında göl manzarası karşısında hayranlığını gizleyemeyerek "Aaa" dediği için "A Tepesi" olarak anılan bölgede de kuraklık sorunu yaşanıyor. Gölcük Yaylası’nın simgesi olan 1200 metre yükseklikteki Gölcük Gölü’nü tepeden gören bölgede, kaynak sularının kuruması nedeniyle çoban çeşmelerinin akmadığı bildirildi. Gölcük Belediye Başkanı Mustafa Zeybek, kuraklık nedeniyle kaynak sularını destekleyen Bozdağ’da kar oranının her geçen yıl düştüğünü belirterek "Bu yüzden çoban çeşmesi diye adlandırılan kaynak çeşmeleri kurumaya yüz tuttu. Bunlardan birisi de A Tepesi’ndeki kaynak suyu" dedi.
Tarih: 13 Ağustos 2007 Kaynak: Hürriyet
Hem Eksi Hem Artı 50 Derecede Bina YaptılarHayat tarzı ve modada trendleri, aynı zamanda tasarım ve yaratıcı fikirler konusunda da gündemi belirleyen Wallpaper Dergisi, ağustos sayısında 'Dünyanın En Heyecan Verici 101 Yeni Mimarı' başlıklı bir dosya hazırladı.
Türkiye elden gidiyor!Türkiye hızla çölleşiyor! Bu seneki kuraklık, önümüzdeki felaket yıllarının sadece küçük bir işaretidir! Dünya yağış haritalarına bakın! Afrika, Türkiye dahil Ortadoğu ve Orta Asya dünyanın az yağış alan bölgeleridir!
Alara’ya kanalizasyonAntalya’nın 4 belde ve 9 köyün içme suyu kaynağı olan Alara Çayı’ndaki kirliliğin insan sağlığını tehdit edecek boyutlara ulaşması, köylüleri isyan ettirdi. Karakaya, Odaönü, Örenşehir ve Boztepe köylerinin muhtarları bir araya gelerek, Alara Çayı’na kanalizasyonunu bıraktığını ileri sürdükleri Alarahan Dinlenme Tesisleri’ne tepki gösterdi. Köylerin içme suyunun Alara Çayı’ndan karşılandığını belirten muhtarlar, çevre felaketinin bir an önce durdurulmasını istedi. Muhtar Cafer Karadağ, tesisin atıklarını gece çaya pompaladığını iddia etti.
Tarih: 13 Ağustos 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Kamil Atalay
Tartışmalı TARİŞ arazisi satıldıKuşadası’nda TARİŞ’e ait Atatürk Bulvarı Derici Otel yanında halen otopark olarak kullanılan 9 bin 958 dönümlük arsa Türk, İngiliz, Arap ve İtalyanlardan oluşan bir konsorsiyum’a satıldı. Kuşadası’nda 10 yıldır büyük tartışmalara yol açan arsanın satışıyla ilgili son açıklama bu kez TARİŞ’ten geldi ve arsanın ilk etapta çoğunluk hisselerinin satıldığı duyuruldu. Edinilen bilgiye göre, TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği’nin yüzde 73 hissesi bulunan Kuşadası Derici Oteli yanındaki 10 dönüm arsanın satışında anlaşma sağlandı. Türk, İngiliz, Arap ve İtalyanlardan oluşan bir konsorsiyum, birliğin yüzde 73 hissesini satın aldı. Arsanın geri kalan hisselerinin yüzde 1’inin TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği’ne, yüzde 26’sının Üzüm Birliği’ne ait olduğu belirtildi. Konsorsiyum ortağı Enginsan Kültürsan Demsan Şirketler Grubu Genel Müdürü Erol Güç, Kuşadası’na 15-16 katlı bir kule şeklinde 5 yıldızlı, bin yatak kapasiteli bir otel yapmak istediklerini söyledi.
Tarih: 13 Ağustos 2007 Kaynak: Akşam Yazan: Zafer Hacısalihoğlu
Türkbükü'nde tatil gibi tatil yapılır mı?Kim bilir kaç yıl önceydi, Ece'nin Bodrum Gölköy'deki 'Ece Resort'u hâlâ Ece tarafından işletiliyordu. Bir akşam, Ece'ye 'Bu gece dışarıda yiyeceğiz' demeye korktuğumuz için resmen gizlice otelden ayrıldık bir grup ve hemen Gölköy'ün ilerisindeki Türkbükü köyüne gittik.
Küresel ısınmalar ve yöresel bozulmalar ışığında uzayan yazSeçimlerin tatil planlarını ortadan ikiye bölmesi bu yaza mahsus olabilir, ama bundan sonraki mevsimlerimizi iklim değişikliği şekillendirecek. Küresel ısınmanın hem müsebbibi hem mağduru turizm sektörünü neler bekliyor? Popüler destinasyonlar ve tatil anlayışı nasıl değişecek?
Zorlu İsrail'de Santral KuracakZorlu Grubu’nun, İsrail’de, 2009 ve 2010 yıllarına kadar özel elektrik santralleri inşaatı gerçekleştireceği bildirildi. İtalyan Haber Ajansı ANSAmed’in haberine göre, yaklaşık 51 milyon euro değerindeki proje çerçevesinde, Zorlu grubunun, projeyle ilgili olarak, elektrik türbini siparişi verdiği belirtildi. Yüzde 20 oranındaki hissesiyle İsrail’in enerji şirketi Dorad’ın da ortağı olan Zorlu’nun, İsrail’deki özel enerji sanayine giren ilk yabancı şirketlerden birisi olduğu belirtiliyor.
Tarih: 10 Ağustos 2007 Kaynak: Türkiye
Milas Ören'deÖren Gökova Körfezi sahilinde yer alan ve günümüzde Muğla'nın Milas ilçesine bağlı bir beldedir.Yakın zamanlara kadar kullanılan eski ismi Gereme, antik çağdaki ismi Keramos'tur (Nitekim, Gökova Körfezi de, antik çağdaki ismini anımsatacak şekilde, zaman zaman Kerme Körfezi olarak anılmaktadır.)
O araziyi devlete vermiştik madem sattınız, bize dönsünZorlu Grubu'na satılan Karayolları arazisinin beşte birinin, 1973 yılında kamulaştırma yoluyla Çiftçiler A.Ş.'den alındığını öne süren süren şirket yönetimi, "Ya araziyi geri verin ya da 160 milyon dolar zararı karşılayın" diye mahkemeye baş vurdu.
Kültür Merkezi'nin bitiş tarihini tabela gösteriyorSeyhan Belediyesi'nce yaptırılan Kültür ve Sanat Merkezi kompleksi inşaatı hızla devam ediyor. Merkezi'nin inşaat tabelasında ise bugüne kadar pek görülmeyen bir ilk yaşanıyor.
Tarihi eserlerin restorasyonu sürüyorHatay'ın Belen ilçesinde bulunan tarihi Kurtuluş Hamamı'nın restorasyon çalışmaları devam ederken, hemen yanında bulunan Kanuni Sultan Süleyman Camii'nin de restore edileceği bildirildi.
Anamur'da beton basınç dayanım testi laboratuvarı kurulduMersin'in Anamur ilçesinde İnşaat Mühendisleri Odası Temsilciliği tarafından, Beton Basınç Dayanım Test Laboratuarı kuruldu.
Doğal yaşam parkına son rötüşİzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Sasalı'da kurduğu Doğal Yaşam Parkı'nda sıra çevre ve alt yapı düzenlemelerine geldi. Ziyaretçilerle hayvanların arasında su ve hendek gibi doğal engeller konulacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı ihale kapsamında, Sasalı'daki Doğal Yaşam Parkı'nın kanalizasyon, içmesuyu hatları, yangın tesisatları, havuz drenajları, açık hayvan barınaklarının düzenlenmesi, korkuluk ve bariyer imalatları ve yol yapımı gerçekleştirilecek.
Tarih: 10 Ağustos 2007 Kaynak: Zaman
300 dönümlük arazi yeşil alan olacakMalatya Belediyesi, Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nden aldığı 300 dönümlük araziyi yeşil alan olarak kullanacak. Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın, 300 dönümlük arazinin imara açılmayacağını, yeşil alan olarak düzenlenmesi hususunda Tarım Bakanlığı ile imzalanan protokole madde konulduğunu söyledi.
Tarih: 10 Ağustos 2007 Kaynak: Zaman
Kültürpark araç trafiğine kapatılıyorKültürpark araç trafiğine kapatılıyor. 31 Ağustos�9 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek olan 76. İzmir Enternasyonal Fuarı hazırlıkları kapsamında, 12 Ağustos 2007 tarihinden itibaren Kültürpark araç trafiğine kapatılacak. Kültürpark'ın araç trafiğine ve parkına kapatılmasıyla birlikte, İEF katılımcılarının stand kurma faaliyetleri başlayacak ve Kültürpark geneli fuar düzenleme çalışmalarına hız verilecek.
Tarih: 10 Ağustos 2007 Kaynak: Zaman
'Parion'u Bizans parçaladı'Troas bölgesinin en önemli yerleşim birimlerinden biri olan Parion Antik Kenti'nde başlayan 2007 kazıları, yüzyıllar sonra bölgenin savaş ve sanat gerçeğini ortaya çıkardı.
'Altyapı bir an önce elden geçirilmeli'İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi (İMO) Başkanı Fehmi Toptaş , Anakent Belediyesi'nin bir an önce kentteki altyapı sistemlerini elden geçirmesi gerektiğini söyledi.
Belediye istese DSİ gerekeni yapardıPatlayan borular nedeniyle tüm kente yayılan su kesintisinin ardından başkentte şebekeye dün 18.00'den itibaren su verildi.
ÖYK, Tekel'e ait toplam 22 taşınmazın satışını onayladıÖzelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK), Tekel'e ait Afyon, Ankara, Antalya, Ardahan, Artvin, Burdur, Iğdır, Isparta, İzmir, Kars, Kastamonu, Konya, Manisa, Muğla, Niğde, Ordu ve Tekirdağ'daki 22 taşınmazın satışını onayladı. Satıştan 6 milyon 662 bin YTL gelir elde edilecek.
Tasarımda görülmemiş 'şeyi' bulun!Radikal Gazetesi bu yıl yine 4-10 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek İstanbul Tasarım Haftası'na paralel olarak Tasarımda Radikal Eğilimler yarışması düzenliyor. Katılımcılardan bir 'şey' isteyen yarışmaya katılım için son 10 gün!
Yıkılma tehlikesi bulunan TOKİ konutlarına incelemeToplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) 108 selzede aile için Hakkari'de yaptırdığı, ancak drenaj kanalları ve yalıtımı iyi olmadığı için zemin katları yeraltından sızan suyla dolan binalarla ilgili inceleme başlatıldı. Üç yıl önce teslim edilen ancak, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan binalarda inceleme yapan 5 uzman, sorunları rapor haline getirdi. Konutları yapan firma sahibinin de bulunduğu incelemelerde uzmanlar, su basan evlerin fotoğrafını çekerek ailelerle görüştü. Yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan konutlarla ilgili olarak Hakkari Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü uzmanları tarafından 15 gün önce hazırlanan teknik raporda inşaat sırasında drenaj ve temel yalıtımının gereği gibi yapılmadığı, su sızıntısının önüne geçilmemesi halinde binaların yıkılabileceğine dikkat çekilmişti.
Tarih: 10 Ağustos 2007 Kaynak: Milliyet Yazan: Behçet Dalmaz
Selçuklu Kulesi'ni önce inşa etti, sonra satın aldıKonya'da, AKP'li Büyükşehir Belediyesi tarafından 'Eski Otogar Dönüşüm Projesi' kapsamında yaptırılan ve Türkiye'nin en yüksek üç binasından biri olan 42 katlı Selçuklu Kulesi, 32 milyon YTL'ye 'yeşil sermaye' olarak adlandırılan İttifak Holding'e bağlı Adese Alışveriş Merkezleri'ne satıldı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Selçuklu Kulesi'ndeki toplam 49 bin 30 metrekarelik dükkan, büro ve dubleks seyir terasını ihale yoluyla komple satışa çıkardı. İhaleye sadece Adese Alışveriş Merkezleri katıldı. 32 kat büro (26 katı Büyükşehir Belediyesi'ne ait), 2 kat bodrum, 1 kat zemin, 2 tesisat katı, 2 kat mağaza girişleri, 1 sanal eğlence katı, 1 seyir katı ve döner restoran katı olarak yapılandırılan binada, 1700 araçlık bir otopark yer alıyor.
Tarih: 10 Ağustos 2007 Kaynak: Milliyet Yazan: Mehmet Kayhan Yıldız
Gökçek Ankara'yı nasıl susuz bıraktı?DSİ defalarca uyardı. Susuzluğu önleyecek proje ihale bile edildi. Ancak 'Kaynak yok' diyen Gökçek, ASKİ'nin parasını yol ve kavşaklar için harcadı.
TOKİ’den ucuz konut için başvuru kolaylığıToplu Konut İdaresi (TOKİ), alt gelir grubuna yönelik konutlar için başvurulara kolaylık sağlamak amacıyla, aranan azami gelir sınırını yükseltti.
Seyrantepe ihalesi 27 Ağustos'taToplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Vekili Erdoğan Bayraktar, daha önce rekabet ortamı oluşmadığı gerekçesiyle iptal edilen Seyrantepe Spor Kompleksi projesinin, 27 Ağustos'ta yapılacağını bildirdi.
Antalya’da 1/25.000’lik Çevre Düzeni Planı TartışmalarıKent konseyinde düzenlenen 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı’yla ilgili bilgilendirme toplantısına Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanı Öztürk damgasını vurdu. Öztürk; Mimarlar Odası Başkanı Aydın’a “duygusal davranıyor”, DP’li Meclis Üyesi Av. Gököz’e ise “kentin geleceğini tıkıyorsunuz” dedi.
Muhafazakârlık Sorunu ve Sinan Meselesi*İki gündür Sinan yine gündemde. Uzaktan izleyen birisine “pes doğrusu” dedirtecek yorumlar yapılıyor arka arkaya uzmanlar tarafından... Uğur Tanyeli “Sinan muhayyeldi” demiş bir röportajında1. Böyle diyerek kutsal alana girerken ayakkabılarını çıkarmayı unutmuş bir Müslüman gibi tepkiler alıyor başka sanat / mimarlık tarihçilerinden.
Seyrantepe’de Yeni İhale 25 Ağustos’taToplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) iptal ettiği Seyrantepe ihalesi 25 Ağustos’ta yeniden yapılacak. TOKİ önümüzdeki hafta şartnameyi yenileyerek, ihale ilanına çıkacak. Yeni ihalede Galatasaray’ın hazırladığı proje üzerinden teklifler alınacak. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Galatasaray Seyrantepe spor kompleksinin yeni ihalesi için önümüzdeki hafta ihale ilanına çıkacak. 25 Ağustos’a kadar teklifler alınacak. 5 gün içinde değerlendirme yapılarak, eylül başında ihaleyi kazanan firma belirlenmiş olacak.
Tarih: 3 Ağustos 2007 Kaynak: Hürriyet
Sirkeci-Harem Ekim’den itibaren 8 dakika…İstanbul Büyükşehir Belediyesi İDO’nun Tuzla’da inşa ettirdiği 4 yeni nesil arabalı vapurdan ilki olan “Suhulet” törenle denize indirildi. Ekim ayında hizmete girecek arabalı vapur, Sirkeci-Harem arasını 25 dakikadan 8 dakikaya indirecek.
İzmir'e Yeni Yol HaritasıSağlıklı Kentler Platformu çatısı altında toplanan 72 kurum ve kuruluş, kentleşmeden çevre ve sağlığa kadar 6 farklı çalışma grubu oluşturarak yeni projeler için kolları sıvadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğündeki 72 kurum ve kuruluşun katılımıyla oluşturulan “Sağlıklı Kentler Platformu”, çalışma gruplarını belirleyerek yeni projelerin üretimi için harekete geçti.
AKM'yi yıkmayalım da ne yapalım diyenlereMimarlık öğrencilerine açık S.O.S İstanbul fikir projesi yarışmaları serisinin ikincisi, gençleri, AKM'yi yıkmak yerine, bu yapının farklı bir yaklaşımla ele alınarak yeniden kent kültürüne, Taksim Meydanı'na ve İstanbul'a kazanılması için alternatif öneriler üretmeye çağırıyor.
Küresel ısınma medyasal cehaletHürriyet’in çarşamba günkü sürmanşeti, bu yılın kurak geçmesini her fırsatta küresel ısınmaya yoran ve zekai yorumlar yapan hurafeci köşe yazarlarına bir tokat gibiydi.
İtalyan heyet Hasankeyf’i ziyaret ettiİtalya’da çeşitli kitle örgütlerine üye 10 kişiden oluşan heyet, Ilısu Barajı’nın tehdit ettiği Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’i gezdi.
İstanbul’da trenler 9 hafta çalışmayacakHalkalı-Gebze arasında trenler 9 hafta çalışmayacak. Bu nedenle trafiğe 130 bin yeni yolcu eklenecek Marmaray inşaatı nedeniyle Halkalı-Gebze arasında 9 hafta tren çalışmayacak.
'Böyle olsun istemedik'İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 2004'te Eminönü'nün tarihi dokusunu bozduğu gerekçesiyle kaldırılan balık ekmek tekneleri, yeniden işbaşı yaptı. Ancak bunların çevreye ve denize verdiği kirlilik ne yazık ki unutuldu. İBB Emlak Müdürlüğü tarafından yapılan ihale sonucu tekrar sahilde çalışmaya başlayan balıkçı teknelerinin çevresindeki denizin yüzeyi pet şişeler, yiyecek atıkları ve benzeri birçok atıkla doldu.
Tarih: 3 Ağustos 2007 Kaynak: Birgün Yazan: Ali Cemal Karabudak
Mevla ve Melih GökçekMelih Gökçek, tıpkı Mustafa Sarıgül, Kadir Topbaş ve bazı emekli paşalarımız gibi klonlandığını düşündüğüm şahsiyetlerden.
7 bin yıllık ticaret merkeziİstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Ön Asya Arkeoloji Anabilim Dalı tarafından Küllüoba Höyüğü'nde yapılan kazılarda Eskişehir'in MÖ 5000 yıllarında da önemli bir ticaret merkezi olduğu ortaya çıktı.
'Türkiye'nin her yerinde tehlikeli atık varilleri var'Sanayicilere 'tehlikeli atıkları' ne yaptıklarını sorduk. İşte bazı yanıtlar: Her yerde gömülü variller vardır... Herkes atığını saklıyor, ama nerede belli değil.
Ankara Susuzluk Afetinin NedeniKent, gökdelen apartmanlar, dağ başlarına kadar tırmanmış siteler, çok katlı gecekondularla beton ormanına dönüşmüş.
Sanat.. Teknoloji.. Yaratıcılık!..McLaren Teknoloji Center'in muhteşem orman ve bahçesini geçip, göletin yanından kıvrılarak bir mimari baş yapıtı binasına girince, kendinizi bir sanat galerisinin içinde buluyorsunuz.
AKP'nin büyükşehir politikaları"Büyük kentlerimizdeki susuzluk, sadece kuraklıktan değil, yanlış kentleşme politikalarından ve popülist belediye yasalarından kaynaklanıyor..."
Belediye 'yanlışlıkla' park satmışİstanbul Büyükşehir Belediyesi, (İBB) geçen yıl sattığı Cihangir'deki bir parkı şimdi kamulaştırarak geri almaya çalışıyor. Belediyeye kaynak yaratmak amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında, Cihangir Sıraselviler Caddesi ile Bakraç Sokak'ın köşesinde bulunan yaklaşık 200 metrekarelik park, 25 Temmuz 2006'da 620 bin YTL'lik muayyen bedel üzerinden ihaleye çıktı. Park ihale sonucunda, bitişikteki Namşan Otopark 'a satıldı. Söz konusu yerin planlarda ticari alan gözükmesi ve satılacak yerin iyi incelenmemesi nedeniyle bir yanlışlık sonucu satıldığı belirtiliyor. Cihangirliler satıştan, parkın üzerindeki ağaç ve banklar sökülünce haberdar oldu. Cihangir'in son derece sınırlı olan yeşil alanlarından birini daha kaybetmek istemeyen çevre sakinleri durumu İBB'ye iletti. Cihangirlilerden gelen tepkiler üzerine park kamulaştırılarak geri alınmaya çalışılıyor. Parkı satın alan Namşan Otopark yeri geri vermek istemediği için İBB Meclisi'ne geçen ay verilen önerge ile arazinin fonksiyonu ticari alandan yeşil alana çevrildi. Karar geçen ay meclisten çıktı ve İstanbul 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na gönderildi. Plan değişikliğini Koruma Kurulu uygun görürse Cihangirliler parklarına kavuşacak.
Tarih: 3 Ağustos 2007 Kaynak: Cumhuriyet
Kartal’a Büyük Rolİstanbul Kartal’da 555 hektar alan için hazırlanmış dünyanın bugüne kadar gelmiş geçmiş "en büyük şehir dönüşüm planı" 2008 başında uygulamaya giriyor.
Bandırma Limanı özelleştirilecekDanıştay 13. Dairesi, Devlet Demiryolları'na ait bazı limanların özelleştirme programına alınmasına ve özelleştirme yönteminin belirlenmesine ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararının Bandırma Limanı'na ilişkin kısmının iptal istemini reddeden yerel mahkeme kararını onadı. Liman-İş Sendikası, ÖYK'nın Bandırma Limanı'na ilişkin kararının iptali istemiyle Bursa 3. İdare Mahkemesi'nde dava açmıştı.
Tarih: 3 Ağustos 2007 Kaynak: Zaman
Ankaralı tatile çıksınAnkara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara’daki su sıkıntısını gidermek için ’tatil’ önerdi. Düzenlediği basın toplantısında ve katıldığı bir TV programında su sıkıntısı ile ilgili soruları yanıtlayan Gökçek, "Belediye personelini iki aylık izne göndermeyi planlıyorum, bir kasaba nüfusu kadar insan Ankara’dan ayrılır. Vatandaşlarımız tatile çıksın. Bir 50 bin, 60 bin kişi Ankara’dan ayrılsa biraz rahatlarız. Annelerini babalarını ziyaret etseler fena mı olur" dedi. Gerede Projesi’ni Japonların finanse etmesi halinde 450-500 milyon dolarlık bir maliyet çıkacağını savunan Gökçek, kendilerinin projeyi daha fizibl şartlarda yapabileceğini düşünerek teklifi kabul etmediklerini söyledi.
Tarih: 3 Ağustos 2007 Kaynak: Hürriyet
Sirkeci - Harem arası 8 dakikaya iniyorİDO tarafından Tuzla'daki Çeksan Tersanesi'nde yaptırılan 600 yolcu, 80 araç taşıma kapasiteli yeni nesil arabalı vapurlardan ilki dün törenle denize indirildi. 1872 yılında hizmete konulan ilk arabalı vapur olan "Suhulet"in (kolaylık) adı verilen geminin hizmete girmesiyle Sirkeci-Harem hattı 8 dakikaya inecek. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, deniz ulaşımının toplu ulaşım içindeki payını yüzde 3'ten yüzde 10'a çıkardıklarını, günlük 250 bin olan yolcu sayısını da 430 bine çıkardıklarını kaydetti. Boyu 73.20 metre, genişliği 18.40 metre olan dört arabalı vapurun toplam maliyetinin 42.7 milyon dolar olacağı belirtildi.
Tarih: 3 Ağustos 2007 Kaynak: Milliyet Yazan: M. Akif Erdem
İstanbul'un projeleri geciktiİstanbul'a su sağlayacak projeler, susuzluk "yağmur duası"na çıkılacak seviyeye geldikten sonra hız kazanmaya başladı.
Milas'a 1.5 milyar dolara 'tatil kenti' kuruluyorTürk-Kazak ortaklığıyla kurulan Capital Partners, Milas'ın Bozbük köyüne 1.5 milyar dolar yatırımla 1000 odalı 5 otel, 2 bin 58 konut, 3 adet alışveriş merkezi kuracak.
Silivri'den Beykoz'aBanliyö dahil, öngörülen 560 kilometrelik raylı sistemin 250 kilometresinin 2012'de tamamlanacağını ifade eden Topbaş, 2012 yılında Silivri'den çıkan bir insanın raylı sistem ile Sarıyer'e, Beykoz'a gidebileceğini söyledi. Başkan, İstanbul'da 126 kavşak ve yol düzenlemesi yapıldığını ve 160 kilometre tünel yol inşa ettiklerini anlattı.
Tarih: 30 Temmuz 2007 Kaynak: Sabah
Takvim
<<Ağustos 2007>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.