Haberler

Kızılırmak uyarısı

Tarih: 6 Ağustos 2007 Kaynak: Milliyet Yazan: Utku Çakırözer, Yıldız Yazıcıoğlu
Sivil toplum örgütleri ve akademisyenler, Ankara'nın içme suyu ihtiyacını karşılamak için başlatılan Kızılırmak'tan su taşıma projesiyle, nehrin geçtiği bölgelerde ve özellikle Bafra Ovası'ndaki ekolojik dengenin bozulacağı uyarısında bulundular. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise Kızılırmak Havzası'nı korumak için yasa hazırlığı içinde oldukları söyledi.

Başkente su taşıma projesinde "ekolojik bilgisizlikle" hareket edildiğini savunan Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Barbaros Çetin, "Her nehir gibi Kızılırmak da geçtiği bölgelerdeki onlarca kilometrekarelik alanda yerüstü ve yeraltı su kaynaklarını besleyerek ekolojik yapıyı doğrudan etkiliyor. Nehrin suyunun azaltılması ekosistemi bir ya da iki yıl içinde ciddi ölçüde değiştirecek" dedi.

Çevreyi bekleyen tehlike
Çetin, Kızılırmak'tan Ankara'ya su taşınmasının, havzadaki doğal dengeye getireceği zararları şöyle sıraladı:
- Tarımsal sulama azalacak, verimlilik düşecek.
- Nehir suyundaki azalma nedeniyle yeraltı suları da azalacağı için tarımda kullanılan kuyularda su kalmayacak.
- Yeraltı sularının kuruması ormanları susuz bırakacak.
- Havzadaki yumurtlayan-yavrulayan kuş sayısı azalırken, göçmen kuşlar da rota değiştirmek zorunda kalacak.
- Kuş sayısındaki azalma, tarım alanlarına zarar veren sivrisinek ve kene gibi böceklerin popülasyonunda artışa neden olacak.
- Bu böceklerden insanlara bulaşan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) gibi ölümcül hastalıklarda da artış gözlenecek.
- Nehrin debisi azalacağı için balık türlerinde azalma olacak.
- Nehrin geçtiği bölgelerde iklimi yumuşatma özelliği ortadan kalkacağı için kış aylarında don olayları artacak ve meyve-sebze üretimi azalacak.

Bafra Ovası'nda alarm
Uzmanlar, Kızılırmak'ın suyunun çekilmesinden Ankara'ya 450 kilometre uzaklıktaki Bafra Ovası'nın bile olumsuz etkileneceğine işaret etti. Çetin, "Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü bu deltada hayvan ve bitki çeşitliliği olumsuz yönde değişecek" dedi.

Koruma yükümlülüğü unutuldu
Doğal Hayatı Koruma Vakfı Su Kaynakları Program Müdürü Buket Dıvrak da Kızılırmak Deltası'nın (Bafra Ovası) Ramsar Sözleşmesi olarak bilinen BM Su Alanları Koruma Sözleşmesi'ne göre Türkiye'nin korumakla yükümlü olduğu 12 alandan biri olduğunu anımsatarak, "Sözümüzü unutup nehirden su çekme projesi başlattık. Oraya bir damla suyun bile eksik gitmesi deltadaki doğa dengesini ve bundan etkilenen insanların yaşamını mutlaka değiştirecektir" dedi.

Doğal Hayatı Koruma Derneği Başkanı Neriman Özhatay, "Ankara'nın su ihtiyacı açık ama çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) yapılması gerekirdi. Bu yapılmadan başlanan proje, Kızılırmak Deltası'nın kaybedeceği suyun miktarı, oradaki bitki ve kuş çeşitliliğini değiştirecektir. Örneğin, o bölgeye has su içerisinde yetişen Longos ormanı bundan etkilenecektir" diye konuştu.

Provokasyon uyarısı
Bu arada Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bazı grupların su kesintilerini bahane ederek, ishal ve benzeri hastalıkların yayıldığı iddialarını ortaya atacaklarını belirtti. Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Ankara halkı provokasyona karşı duyarlı olmaya çağırıldı.

Salgın hastalık riski artacak

Doğa Derneği Genel Başkanı Nevzat Ceylan, "Ekolojik denge bozulacak. Kuş türleri azaldıkça fare, sinek, kene gibi zararlılar çoğalacak. Bu da salgın hastalık riskini getirecek" dedi. TEMA Vakfı Genel Müdürü Uygar Özesmi ise bu tip büyük su projelerine başlanmadan önce mutlaka ÇED yapılması gerektiğini söyledi. Bölge halkı ve ekonomisi açısından sosyal etki değerlendirmesinin de şart olduğunu belirten Özesmi, şunları kaydetti: "Susuzluk başladı diye birdenbire mega projelere geçilmesi doğru değil. Türkiye'nin su çerçeve yasasına ihtiyacı var. Suyun sürdürülebilir kullanımı için planlı hareket edilmesi lazım."

Kızılırmak'taki sorun ne?
TMMOB'un verilerine göre, başkente alınacak olan Kızılırmak'ın su kalitesiyle ilgili değerler ve içme suyu değerleri arasındaki ciddi fark sorun yaratıyor.

Kirletildi, şimdi suyu çekilecek
TMMOB Çevre Mühendisleri Başkanı Ertuğrul Ünlütürk de, "Su taşıma projesi için gerçekçi bir fizibilite raporu hazırlanmadı. Kızılırmak zaten korunmuyordu. Çevresindeki sanayi tesisleri tarafından atık sular ile sürekli kirletilirken, içerdiği sülfat oranı da gün geçtikçe artıyor. Tarımsal sulama için bile risk taşımaya başlayan Kızılırmak'tan şimdi içme suyu çekilmesi vahim bir hata" dedi.

Gökçek: Yasa hazırlığımız var
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek ise basında yer alan "Kızılırmak'a ne olacağını Allah bilir" sözleri konusunda Milliyet'e açıklama getirerek şunları söyledi: "Kızılırmak'ta 7 milyar metreküp su var. Kuraklık böyle sürerse 10-15 sene sonra Orta Anadolu'da çatlayan, patlayan topraklar meydana gelebilir. Onu izah etmeye çalıştım. Bir havza yönetimi oluşturmamız, korumamız lazım. Kirlenmesini önlemeliyiz. Bunun için kanun çıkarma hazırlığı yapıyoruz.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.