Haberler

Tarihi Kentler Birliği Elazığ'da buluştu

Tarih: 6 Ağustos 2007 Kaynak: Zaman
Tarihi kentlerin akıbeti Elazığ'da düzenlenen toplantı ile ele alınıyor. Tarihi Kentler Birliği (TKB) Seminerleri Elazığ'da başladı.

Programın açılış konuşmasını yapan Elazığ Valisi Muammer Muşmal, TKB'nin 'Geleneksel Kent Dokularının Yeni Gelişme Alanlarıyla Buluşması' konulu seminerinde önemli kararlar alınacağına vurgu yaparak, seminerin Anadolu kadar Dünya tarihine de önemli katkılar sağladığını belirtti.

Elazığ'ın, bir çok medeniyetin bıraktığı tarihi mirasa sahip özel bir şehir olduğuna işaret eden Vali Muşmal, "Buna rağmen bütün dünya kentlerinin sahip olduğu sorunlar Elazığ'da da kendini göstermektedir. Birçok tarihi eserimizi yeniden kazanmak için çalışıyoruz. Ayrıca Harput Koruma Amaçlı İmar Planı çalışması büyük bir titizlikle sürdürülmektedir. Bu anlamda tarihi mirasımızı merkez alan çalışmalarımız devam edecektir." dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Enis Yeter de, kültür tahribatının başta mimaride kendisini gösterdiğini belirterek, "Yanan, yıkılan ahşap bir konak değil, kültürün ve tarihin ta kendisidir." diye konuştu.

Avrupa'da birçok kentte bin yıllık eserleri görebilme imkanı bulunduğuna vurgu yapan Yeter, "Portakal bahçeli meydanlara açılan sokak dokularını 21. yüzyıla taşımışlar. Nerede bizim sokak dokularımız? Nerede geleneksel yapılarımız? Kültür yoksa kent de yok. Bu sloganı tüm Türk insanının bilincine yerleştirmek TKB yöneticilerine tavsiyemdir. Ne kadar toplumumuza anlatırsak, inandırırsak o kadar çok şey kazanmış olacağız." şeklinde konuştu.

TKB Başkanı ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ise, çarpık yapılaşmaya dikkat çekerek, buna rağmen, 7 yıl önce çıktıkları tarihi, kültürel ve doğal mirası koruma yolunda atılan adımların, kendilerini mutlu edip umutlandırdığını söyledi.

Büyük şehirlere 1950'lerden beri insan akınının yaşandığını hatırlatan Özhaseki, "İnsanlar şehirlere koşup geldiler. Bir ev yapmak istediler. İdarecilerde bilgi birikimi yok. Kaçak yapılaşma başladı. Yerel yönetimler güçlü, deneyimli ve hazırlıklı değildi. İnsanların bütün olaylara ideolojik yaklaştığı bir dönemdi. Gelen insanlara bunlar bize oy verirler ya da ilerde kullanırız bu insanları diye kaba saba bir anlayışla bakıyorlardı. Bugün de şehirli insanların modern şehirlerden beklentileri başladı. Her yerde talan hareketi devam etti. Sadece sağda solda ayakta kalmayı başarmış tarihi eserler kaldı. Bütün bunları söyledikten sonra, hala vaktimiz var, hala bir şey kaçırmış değiliz." ifadelerini kullandı.

Elazığ Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu da, "Tarihi Kentler Birliği, tarihi eserler ile doğal ve kültürel mirasımızın korunması, toplumsal bilinçlenmenin sağlanması, geçmişin bugünde yaşatılarak geleceğe taşınması noktasında çok önemli adımlar atmakta." dedi.

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdi Muz, geçmişi bilmek ve öğrenmenin insanlığın vazgeçilmez bir tutkusu olduğun belirterek, "Tarih insanlığın hafızasıdır. Ortak mirasıdır. Bugün içinde bulunduğumuz uzay çağı insanların bin yıllarca birikiminin bir sonucudur. Geçmişini bilmek bir anlamda kendi benliğini tanımaktır." şeklinde konuştu.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.