Haberler

Bitmeyen sakız: Seyrantepe

Tarih: 8 Ağustos 2007 Kaynak: Birgün Yazan: Bülend Karpat
Hatırlarsınız, bir aralar bitmeyen sakızla ilgili bir reklam vardı radyo ve televizyonlarda. Uzun zamandan beri "çiğnenmekte" olan Galatasaray'ın, Seyrantepe stadı hikâyesi de adeta bitmeyen bir sakıza döndü.

Bu olayı aslında iki açısı ile birbirine bağlı olmadan değerlendirmek gerekir. Birincisi TOKİ'nin bu stadı yapıp yapmaması gerektiği konusu, ikincisi ise Galatasaray'ın Mecidiyeköy'e yeni bir stat yapıp yapmaması konusu.

Biliyorsunuz TOKİ'nin bu stadı yapmasına karşı olanlar bu stat sanki Galatasaray'a hibe ediliyormuş gibi bir izlenim yaratmaya çalışıyorlar. Bir kere şunu hemen belirtmek gerekiyor ki Galatasaray, stadını devlete yaptırmıyor. Devletin kâr amaçlı ticari bir kuruluşu olan TOKİ arazinin üst kullanım hakkına sahip olan Galatasaray ile bir ticari anlaşmaya vararak para kazanmak amacı ile bu stadı yapıyor. Yani Galatasaray, stadını Seyrantepe'ye taşıyarak devlete para kazandırıyor.

Bilindiği gibi Galatasaray, üst kullanım hakkına sahip olduğu mevcut Ali Sami Yen arazisini devlete bıraktı. Devlet bu araziyi ihaleye çıkardı. Araziyi alan müteahhit firma bu arazinin karşılığında Galatasaray'a bir stat yapmasını sağlayacak parayı mevcut araziye yapacağı binadan çıkaracak. Üstüne üstlük devlete de ıoo milyon dolar ödeyecek. Kira bedeli üzerinden yılda 2 milyon dolardan 60 yıllık kirayı devlete peşin ödemiş olacak. TOKİ devlete ait ticari bir kuruluş. İnşaattan para kazanıyor. Keyfe keder cebinden para ödeyemez zaten bunu yapmasına yasalar izin vermez.

Mecidiyeköy'e 52 Bin Kişi Sığar mı?
İkinci konu ise daha çok Galatasaray camiasının bir bölümü tarafından gündeme getirilmekte. Bu Galatasaraylılar, Galatasaray'ın Mecidiyeköy'e yeni bir stat yapması gerektiğini söylüyorlar. Ancak kimsenin aklına Mecidiyeköy'e 52 bin kişi kapasiteli bir stat yapılır mı? diye sormak gelmiyor. Bu aynen Olimpiyat Stadı'nın yapılıp ardından yolların yapılmasının akıllara gelmesine benziyor.

Ali Sami Yen şu anki hali ile en fazla 25 bin seyirci alıyor. Maçların dolmadığı günlerde bile Mecidiyeköy trafiği alt üst oluyor ve maça arabaları ile gelenler park yeri bulamıyorlar. Peki aynı yere 52 bin kişilik stat yapılınca bu kapasitede bir stadın çevre için yaratacağı sorunlar ne olacak? Bununla ilgili güzel bir örnek vermek istiyorum. Salzburg takımının stadı Euro 2008 için 17 bin kapasiteden 32 bine çıkarıldı.

Ama Salzburg Belediyesi buna geçici olarak izin verdi. Belediye stadın bulunduğu yerin 32 bin seyirci kapasitesini kaldıracak koşulara sahip olmadığı için Euro 2008 sonrası stadyumun tekrar eski kapasitesine dönmesi gerektiğini söylüyor. Stadı küçültmek istemeyen kulüp ile belediye arasında şimdiden bir tartışma yaşanıyor ve şu anda da Salzburg'a 17 bin den fazla seyirci alma izni verilmiyor.

Dolayısıyla bir yere stat yapmayı planlarken ilk önce stadın güzelliği büyüklüğünü değil yapılması gereken yerin çevre planlaması ile birlikte işe başlamak gerekiyor. Bu iş ülkemizde böyle olsa bugün Olimpiyat Stadı başka yerde olabilirdi. Zaten Mecidiyeköy'e tasarlanan büyüklükte bir stadı nasıl sığdıracaksınız, o da ayrı bir konu. Daha küçüğü yapılsın diyenler rakibiniz 52 bin üzerinden gelir elde ederken siz örneğin 30 bin kişilik gelire mi razı olacaksınız. Dolayısıyla TOKİ Galatasaray anlaşmasında bir sakatlık yoktur ve Galatasaray'ın Seyrantepe'ye gitmesi doğrudur.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.