Haberler

En etkili deprem anıtı olabilirdi

Tarih: 17 Ağustos 2007 Kaynak: Radikal Yazan: Timur Soykan
17 Ağustos sonrası, Sakarya'daki prefabriklerde 50 aile seçilerek 'örnek köy' projesi başlatıldı. Depreme dayanıklı Beriköy, güneşle ısınıp yağmurla yıkanacaktı. Ama daha iyi bir hayatın simgesi olacak köyün, sekiz yılda sekizde biri bile bitirilemedi.
17 Ağustos Marmara depremi sonrası 'hayali bile güzel' bir proje geliştirildi. Yerle bir olan çürük binaların yerine dünyaya örnek bir yerleşim inşa edilecekti. Bu köyde elektrik rüzgâr değirmenleri ve güneş panelleriyle sağlanacak, içme suyu yağmurdan, sulama suyu atık sudan elde edilecekti. Kadınlar çapaya giderken çocukları köy kreşine bırakacaktı.
Depremin sekizinci yıldönümünde köyün sekizde biri bile hayata geçirilemedi. Yine de 50 evden bitirilebilen sekizinde yaşayanlar mutlu.

İmece usulü inşaat
Yaşanabilir Ortamlar Yaratma Vakfı (YAY), ÇEKÜL, Habitat for Humanity, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), 17 Ağustos sonrası pilot bir yaşam alanı oluşturulmak üzerinde anlaştı. MIT mimarlık profesörü Jan Wampler kendi kendine yeten modern bir köy tasarladı. Prefabrik konut alanlarında anketlerle en zor durumda 50 aile belirlendi. 20 yıl boyunca ayda 100-150 YTL ödeyerek 75-80 metrekarelik evlere sahip olacaklardı.

Sponsor desteğiyle 2003'te Söğütlü beldesinde ilk sekiz konutun temeli atıldı. Buraya Beriköy adı verildi. Depreme dayanıklı, yüksek tavanlı, ısı yalıtımı üst seviyede evlerin inşaatına aileler imece usülü katıldı. Bugün Söğütlü'de mısır tarlalarının arasında bitmiş iki ve kaba inşaatı tamamlanmış iki blok var. Sponsorların adını taşıyan binaların ön cephesinde çiçek, arkasında sebze ekili. Çevrede fidanlar boş vermiş.

Üç yıl öncesine kadar 30 metrekarelik prefabrik konutta yaşadıktan sonra Citibank Evi'ne yerleşen İlkay Genç mutlu: "Yüksek tavanlı, yukarıdan güneş alan salonlarımız var. Emekliliğim harika geçiyor."

YAY Genel Koordinatörü Müge Özdemir'se "Japan Tobacco International, Lafarge Dow gibi sponsorlarımızın desteğiyle ilerledik. Ama kaynak olmadığı için proje yavaş ilerliyor. 2009 yılında bitirmeyi hedefliyoruz. Bunun için sponsor ve bağış desteğine ihtiyacımız var" diye konuşuyor.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.