Haberler

Da Vinci'nin köprüsü sergiye çıkıyor

Tarih: 23 Ağustos 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Özlem Akıncı
Bu tarihî olayın serüvenini belgeleriyle görmek isteyenlerin yolu, 6 Eylül'de İstanbul Modern'de açılacak 'Köprü6 - Galata Fotoğrafları' sergisine çıkacak. Sergide Da Vinci'nin Galata röprodüksiyonlarıyla birlikte, fotoğraf sanatçılarının farklı bir bakış açısıyla oluşturduğu Galata fotoğrafları yer alacak. Yeni bir kent okumasına kapı açacak olan sergi, Doğu ile Batı'yı bir araya getiren Galata'nın öteki yüzünü ortaya koymayı amaçlıyor.

Da Vinci, tasarladığı proje için "Köprüyü öylesine inşa edeceğim ki, ortasında yüksek bir kemer oluşturacak ve en hızlı giden gemiler bile hızlarını hiç düşürmeye gerek kalmadan köprünün altından rahatlıkla geçecekler.'' diye yazıyordu 1502 tarihli mektubunda. Bu projeye Sultan II. Bayezid ne yazık ki pek iltifat etmemiş. Lakin hayata geçseydi, Haliç'in üzerinde şimdilerde Da Vinci'nin ifadesiyle "40 arşın eninde, 70 arşın deniz seviyesinden yükseklikte, 600 arşın uzunluğunda; bunun 400 arşını deniz üstünde, 200 arşını ise karanın üstünde" bir köprü olacaktı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2005'te "Leonardo Da Vinci'nin Haliç için tasarladığı köprüyü, Eyüp-Sütlüce arasında yapmayı planlıyoruz. Köprünün bir ayağı Haliç'teki adaya basacak ve böylece yayalar Haliç'in iki yakası arasında yürüyerek geçiş yapabilecekler." demişti, fakat 2001 yılında Norveç'te Da Vinci'nin tasarımını temel alan daha küçük bir köprü, çoktan hayata geçirilmişti.

İstanbul Modern'de açılacak sergide, Da Vinci'nin Sultan II. Bayezid'e yazdığı ve orijinali Topkapı Sarayı'nda bulunan mektup ve Paris'te Leonardo'nun çizim defterinden Galata Köprüsü için yaptığı tasarımın röprodüksiyonları bulunacak. Küratörlüğünü Engin Özendes'in yaptığı sergide fotoğraf sanatçıları Ahmet Elhan, Murat Germen, Cemal Emden, Orhan Cem Çetin, Merih Akoğul ve Ömer Orhun'un, Galata Köprüsü ve çevresine odaklanan yeni çalışmaları, galeri içinde 6 ayrı odada yer alacak. Türk fotoğrafının önemli ve yenilikçi isimleri arasında yer alan fotoğrafçılar, Galata'ya farklı bir bakış açısıyla yaklaşmış. Bir yandan mekânın tarihsel önemini, İstanbul için taşıdığı farklı anlam ve imgeleri yansıtmayı, bir yandan da değişen hayat şartlarını sunmayı amaçlıyorlar. Ortaya çıkacak 'Galata' portresi, mekanın edindiği yeni anlamları kavrama imkanı verirken farklı bakış açılarıyla yepyeni bir Galata okuması da vaat ediyor. Sergide yer alan çalışmalar, Galata'nın farklı dönemlerini, çok kültürlü geçmişini, mimari niteliklerini, Doğu ile Batı'yı bir araya getirişini ve farklı kentsel gerçeklikler arasında bir bağlantı noktası olma konumunu ortaya koyuyor. Sergide, Galata Köprüsü üzerinde farklı zamanları tek bir karede birleştiren fotoğraflardan, Galata'nın çok kültürlü tarihini çeşitli görsel ve yazılı malzemeleri birleştirerek, yeniden kurgulayan kolaj çalışmaları bulunuyor. Duvardan duvara uzanan geniş, panoramik görüntüler iç mekânlara odaklanan fotoğraf yerleştirmeleri de sergide görülebilecek diğer çalışmalar arasında. İstanbul Modern fotoğraf arşivinde bulunan Sebah&Joaillier fotoğraf stüdyosunun 1890'da çektiği, Galata Köprüsü'nü de içine alan bir panorama da 'köprü' fotoğrafları arasında gün yüzüne çıkıyor.

10. İstanbul Bienali'nin odaklandığı Mimari / Kent / Bağlantı / Zaman temalarının yorumlarından oluşan "Köprü6" fotoğraf sergisi, sonbahar boyunca ziyaretçilere, 'köprü' ve 'sonsuzluk' kavramları üzerine düşünmeye davet ettikten sonra, 6 Ocak 2008'de veda edecek. (0 212 334 73 46)

Leonardo'dan II. Bayezid'e: Ben kulunuzu daima hizmetinizde bilip emrediniz
"... Bu kulunuz şunu işittim ki İstanbul'dan Galata'ya bir köprü yapmak kasdinde imişsiniz. Ama bilir kişi bulamadığınızdan yapamamışsınız. Ben kulunuz bilirim, (köprü)yü bir yay gibi yüksek kaldırayım ki hiç kimse yüksekliğinden dolayı üzerinden geçmeye razı olmaya. Ama düşündüm ki bir çıkma (dalgakıran-rıhtım) yaparak ondan sonra suyu çıkarayım ve kazıklar koyayım. Şöyle yapayım ki altından hemen yelken ile bir gemi çıka ve öyle bir şekil vereyim ki kalktığı zaman istedikleri vakit (gemiler) Haliç'ten Anadolu yakasına geçeler. Ama sular daim aktığı için kenarlar yenir. Bu husus için bir tertip yapayım ki o akan su aşağıdan akıp kenara zarar etmiye. Senden sonra olan padişahlar kolay harçla yapalar. Bu sözlerin doğruluğuna inşallah inanırsınız ve ben kulunuzu daima hizmetinizde bilip emredersiniz. Bu mektup temmuz ayının üçünde yazılmıştır."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.