Haberler

Göztepe’deki Meteoroloji Arsasına 49 Katlı Gökdelen

Tarih: 24 Ağustos 2007 Yazan: Zeynep Güney

Fotoğraf: Özgür Gürbüz, Kaynak: Mimarlara Mektup - 102 
 
1985 yılında kurulduğu günden bugüne İstanbul’un dört bir yanında yükselen projeleriyle, inşaat sektörünün tanınan firmaları arasında önemli bir yer edinen Taşyapı, Göztepe Meteoroloji Bölge Müdürlüğü Arsası için yeni bir rezidans projesi hazırlıyor.

Göztepe'de bulunan Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nün yerine inşa edilecek lüks konut projesi için 23 Ağustos 2004’te açılan kat karşılığı ihaleyi kazanan Taşyapı, 200-300 metrekarelik 288 adet konut için yüzde 60 pay vermeyi taahhüt ediyor. Ayrıca firma, Kartal’da, Hazine'nin gösterdiği alana da Meteoroloji için ayrı bir Bölge Müdürlüğü binası inşa edecek.

Maliye’nin sözleşmede ayrıntılı biçimde, hangi katta, hangi cephede, kaç metrekare daire olacağını belirlediği proje hakkında detaylı bilgi alabilmek için aradığımız Taşyapı Kurumsal İletişim Müdürü Zeynep Taylan, proje tamamlanmadığı ve değişiklikler yapılacağı için bilgi veremeyeceğini, henüz hazır olmayan bir proje hakkında açıklama yapmasının doğru olmadığını belirtti.

Bunun üzerine Mimarlar Odası Anadolu Yakası Şube Başkanı Arif Atılgan’la görüştük. Kendilerine Nisan ayında onay için gönderilen projeyi Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Danışma Kurulu raporunu hazırladıktan sonra belediyeye gönderdiklerini anlatan Atılgan; Mimar Mehmet Salih Yıldız tarafından tasarlanan, 49’ar katlı dört bloktan oluşan projenin bodrum katlarıyla birlikte toplam yüksekliğinin 156 metre olduğunu belirtti. Proje alanının çevresindeki binaların 10 – 12 katlı yapılar olduğuna dikkat çeken Arif Atılgan, projenin bu kadar yüksek olmasının nedeni şöyle açıkladı:

”Meteoroloji arsası toplam 44.738 metrekare ancak bu arsanın 25.400 metrekaresi yol, yeşil alan ve sosyal-kültürel tesise ayrılmış. Yani geriye inşaat yapmak için net 19.338 metrekare arsa kalıyor. Fakat inşaat alanını, Kadıköy’deki 2,07’lik emsal değeriyle net alanı, yani 19.338 metrekareyi değil, 44.738 metrekarelik brüt alanı çarparak hesaplamışlar. Oturma alanını ise kalan 19.338 metrekare ile çarparak bulmuşlar. Oturma alanı hesaplamaları doğru ancak inşaat alanı brüt alan üzerinden hesaplandığı için ortaya 156 metre yükseklikte binalar ve büyük bir inşaat alanı çıkıyor. Neticede 113.644 metrekare konut alanı ve 35.540 metrekare otopark alanıyla birlikte toplam 149.788 metrekare inşaat alanı belirlenmiş.

23 Ağustos 2004 tarihinde ihaleye çıkan bu proje için biz Mimarlar Odası Kadıköy Belediyesi ile birlikte ihale iptali için dava açtık ve 17 Aralık 2004 tarihinde yargı, ihale için yürütmeyi durdurma kararı aldı. Ancak 31 Mart 2006 tarihinde temyiz edildi. Aynı şey 1/5000 ve 1/1000’lik planlarda da yaşandı.

Eskiden planların 1-2 noktasına itiraz edildiğinde o planın bütünü iptal olurdu. Biz diğer vatandaşların mağdur olmaması için sadece sorun gördüğümüz noktalara itiraz etmeye karar verdik. Bu planların tam 29 noktasına itiraz ettik ve dava açtık. Fakat yargı şimdi tek tek her nokta için ayrı ayrı dava açmamız gerektiğini söylüyor. Bunun üzerine itiraz ettik ve şimdi itirazımızın kabul edilmesini umarak yargının kararını bekliyoruz.”

İmar durumu kararlarında, belediyenin dava açılan projelere imar durumu vermek için yargıdan yürütmeyi durdurma ile ilgili kararın sonucunu beklediğini söyleyen Arif Atılgan bu proje Nisan ayında kendilerine getirildiğinde, belediyeden imar durumunu zaten almış olduğunu belirtti. Ancak belediye inşaat ruhsatını vermek için yargı kararını bekleyecek.

Proje onaylanıp inşa edilecek olursa, çevresini ve Kadıköy’deki inşaat kararlarını nasıl etkileyeceği konusunda fikrini sorduğumuz Atılgan, bu büyüklükte bir projenin getireceği altyapı sorunları nedeniyle bölgedeki yaşam şartlarının değişeceğine işaret ederek şunları söyledi:

“Bildiğim kadarıyla Levent’teki İş Bankası Kuleleri’nin yüksekliği yaklaşık 117 metre ve Göztepe’ye yapılacak olan bu dört blok İş Bankası Kuleleri’nden daha yüksek olacak. Öncelikle bunların yangın, otopark, sığınak yönetmeliği şartlarının ve imar yönetmeliğinin özürlülerle ilgili maddelerinin sağlanması, yükseklikle ilgili, hava kuvvetlerinden hava mania kriterlerine uygun olduğuna dair izin alınması gerekiyor.

Kadıköy eskiden bir sayfiye yeriydi, 70-80’li yıllardan sonra inşaatlar arttı ama Kadıköy yine de bir sayfiye yeri görünümünü korudu. Kadıköy’e bu büyüklükte 4 tane blok yapılırsa arkası da gelir, Kadıköy’ün sayfiye görünümünü ve yaşanabilir çevre şartlarını kaybederiz.

Üstelik ne yazık ki Kadıköy’de yeşil alan kalmadı. İbrahimağa’daki alan Nautilus Alışveriş Merkezi oldu, Kuşdili Çayırı ve Göztepe’deki Çocuk Esirgeme Kurumu’nun arsası için de projeler hazırlanıyor. Biz Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün arsasını yeşillendirip, bölge parkı olarak kullanılmasını sağlamak için sivil toplum kuruluşları ve Çekül ile birlikte 1.200 tane fidan dikmiştik ancak o alanı da kaybediyoruz. Üstelik bu açık alanlar Kadıköy için depremde kaçış ve toplanma alanları olarak düşünülüyordu. Bu gidişle, deprem olursa Kadıköy’de insanların toplanacağı meydan kalmayacak.

Son zamanlarda bir de parsel bazında tadilatlar öne çıkmaya başladı. Daha önceki dönemlerde insanlar kaçak kat yapı yapıyorlardı ama yapılan kaçak katlar o insanların elinde devamlı tedirgin edici bir sorun olarak duruyordu. Şimdi kaçak kat yapmıyorlar, parsel bazında tadilat yapıyorlar. Yani kaçak yapılacak katlar, fazladan inşaat hakkı verilerek yasalaştırılıyor. Bu da çok önemli bir sorun.

Tüm bunlarla birlikte, net alan üzerinden 2,07 emsal değeriyle bile zor inşaat yapılırken, Meteoroloji’nin arsasına neredeyse 5 emsali aşan inşaat hakkı verilmesinin adil olmadığı ortada. Biz, Kadıköylüler’in daha güzel bir çevrede yaşama haklarının olduğunu düşünüyoruz ve Kadıköy’de bu derece yoğun inşaat alanları olmamasını diliyoruz.”
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.