Haberler

Filyos'ta gizli kalmış antik kent

Tarih: 27 Ağustos 2007 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Şule Köktürk
Zonguldak sınırları içinde küçük bir sahil kasabası olan Filyos'ta sürdürülen arkeolojik kazılarda milattan önce 7. yüzyıla ait bir kentin kalıntıları ortaya çıktı. "Tienon" isimli antik kent Helen ve Roma dönemine ait kalıntılar ile yaklaşık 5 bin kişilik olduğu tahmin edilen bir tiyatroyu barındıyor. Gizli kalmış antik kentteki çalışmalar, Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ile Karadeniz Ereğlisi Müzesi Başkanlığı tarafından yürütülüyor. Ancak, on yıllardır fabrika, ev veya herhangi bir inşaat yapmak için kenti mecburen kazan yöre halkı, çanak- çömlekler, buzdolabı büyüklüğünde küpler, iskeletler gibi çeşitli kalıntılar buluyor, çocuklar ve gençler ise labirent, kilise, kule, kale gibi adlandırdıkları tarihi kalıntıları keşfediyor, mezar soyguncuları ise mezarları delik deşik ediyordu.

Kazı çalışmalarını yürüten ekibin başkanı Prof. Dr. Sümer Atasoy , topraküstü kalıntıların Tienon'un çok önemli bir kent olduğunu gösterdiğini, çok güzel bir kent ortaya çıkacağını ancak kentin tarihte çok önemsiz bir kentmiş gibi geçiştirildiğini belirtiyor. Kazı heyet üyeleri Trakya Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Başkan Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Özkan Ertuğrul ve kazı heyet üyesi Eskişehir Anadolu Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Eser Kortanoğlu da, en az Atasoy kadar heyecanlı. Özkan Ertuğrul, kentin çok büyük bir kent olduğunu tahmin ettiklerini ve kazı tamamlandığında, çok güzel ve büyük bir kentin ortaya çıkacağını dile getirirken, Kortanoğlu, Tienon'un Karadeniz'de yapılan ilk klasik dönem antik kent kazısı olduğunu ifade ederek, "Burada yapılacak çok iş var, nereye kazma vursak birşey buluyoruz. Ama daha fazla bütçeye ve desteğe ihtiyacımız var" diyor

Tienon Antik Kenti ile ilgili sorularımızı Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sümer Atasoy'a yönelttik.

Neden burada kazı çalışmaları yapmaya karar verdiniz?

Bugünkü Filyos beldesinin altında Tios, Tienon veya Tium gibi çeşitli isimler alan bir antik kent yerleşmesi var. Bütün Karadeniz sahili boyunca Türkiye hariç bütün ülkeler, araştırma yapıyor. Bulgarlar, Romenler, Beyaz Ruslar, Kırımlılar, Gürcüler herkes kendi ülkesinde araştırma ve kazı çalışmalarını yapmış, her şey ortaya çıkmış, Karadeniz sahili araştırılmamış. Ben ve iki arkadaşım, Türkiye'de Karadeniz sahilini araştırıyoruz. Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen beni davet etti. Burayı bilmiyordum doğrusu. Ama, toprak üstü kalıntılara bakarak, çok önemli bir kent olduğuna karar verdim.

İlk çalışmalarınızda neler buldunuz?

Geçen yıl öğrencilerimle birlikte geldiğimizde, toprak üstü kalıntıları bir haritaya yerleştirdik. 1945-46 yılında yapılan Filyos Ateş Tuğlası Fabrikası'nı da içine alan kaleden itibaren, sahil suru, bir mendirek, antik liman ve tiyatronun bulunduğu, büyük bir yayılım alanı var. Tiyatronun hemen altında da nekropol, mezarlık alanı var, kiremit, lahit mezarlar ve bir oda mezar bulduk, mezar soyguncuları antika kaçakçıları, hepsi tahrip edilmiş. Halk tarafından kilise olarak bilinen, savunma kulesi bulunuyor. Fabrikanın arkasında su kemeri var, su kemerinin altında 18 metrelik tonozlu yapı var, yer altı kenti olarak biliniyor, bir hamam binası çıkacabilir. Filyos Ateş Tuğlası Fabrikası inşaatı sırasında, Roma tapınağına ait ağaç kapı, mimari parçalar, kiliselerde kullanılan levhalar çıkmış, fabrika içinde muhafaza ediliyor.

Denizde ne buldunuz?

Deniz altında görünen mendirek bulunuyor. 6 metre genişliğinde 150 metre uzunluğunda, balık adamlar bu yıl yapacakları çalışma ile bunun ne olduğunu anlamaya çalışacaklar.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.