Haberler

Odunpazarı canlanıyor

Tarih: 4 Eylül 2007 Kaynak: Yeni Şafak
Eskişehir Odunpazarı Belediyesi tarafından restore edilen ve kadınlar tarafından çay bahçesi, restoran, pansiyon ve fotoğraf evi gibi çeşitli alanlarda işletmeye açılan tarihi evler bölgeye canlılık kazandırdı.
Bölgenin ilk işletmecisi ve Hafız Ahmet Efendi Konağı'nın sahibi Gülşen Cengiz, 1717 yılında yapılan konağın Odunpazarı'nda yapılan ilk evlerden olduğunu belirterek, bölgenin, Odunpazarı evlerinin restore edilmesiyle tekrar canlanmaya başladığını kaydetti. Restore edilen ve günden güne canlanan bölgeye yerli ve yabancı turistlerin gelmeye başladığını ifade eden Cengiz, şöyle konuştu: "Evlerimizi birer ticarethaneye dönüştürmek istedik. Konağın bahçesinde mantı, gözleme ve çay satarak işe başladık. Bölgede bu işlere ilk başlayan biziz. Bizden sonra komşularımız da hareketlenmeye başladı.

Konağın birine eski Eskişehir fotoğraflarını sergileyen, satan fotoğrafevi açıldı. Bir başkası evinin bahçesini çay bahçesi yaptı. İki katlı evi olan bir komşumuz pansiyon açmaya hazırlanıyor. Bugün itibariyle 4 işletmeyiz. Kadınların el emeği ürünlerini de satıyoruz. Tarihi konak kazanç kapımız oldu. Geçmişi özleyen, merak eden insanlara tarihi bir ortamda hizmet ediyoruz. "Cengiz, restore edilen tarihi evlerin birer birer kazanç kapısı haline geldiğini belirterek, evlerin genellikle kadınlar tarafından işletildiğini bildirdi.

Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi
Odunpazarı bölgesine ve tarihi evlere sahip çıkmak, bölgeyi gün yüzüne çıkartmak ve sahip olunan tarihi zenginliği değerlendirmek amacıyla Odunpazarı Belediyesi tarafından 2005 yılında Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi hayata geçirildi.

Proje kapsamında önce Paşa Mahallesi Beyler Sokak'ta 27 evin, Odunpazarı bölgesindeki muhtelif yerlerde de 23 ev olmak üzere toplam 50 evin cephe sağlıklaştırılması tamamlandı.

Projenin 2. etabında ise Koca Müftü, Arif Bey ve Işıklar sokaklarında toplam 37 evi, Dede Mahallesi Külliye çevresinde de 13 evi kapsayan tadilat çalışmaları sürdürülüyor.

Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi'nin bir parçası olan tarihi Atlıhan Çarşısı yeniden inşa edildi ve buradaki 23 iş yeri ile atölyeler faaliyete geçti.

İçerisinde, lületaşı, toprak kap, gümüş ve cam gibi sanat atölyeleri ileyöresel el sanatlarının üretildiği, teşhir ve satışının yapıldığı bölümler ile restoran ve kafeteryalar bulunan Atlıhan Çarşısı sosyal hayata kazandırılan ticari bir merkez oldu. Odunpazarı Belediyesi, 2005 yılında restore etmeye başladığı tarihi Odunpazarı evlerinin turizme kazandırılmasıyla yılda 250 bin turist, 5 bin kişilik istihdam ve 50 milyon YTL'lik ekonomik girdi sağlamayı hedefliyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.