Haberler

Efes’te en eski yerleşim bölgesi araştırılıyor

Tarih: 6 Eylül 2007 Kaynak: Evrensel Yazan: Emine Uyar
Dünyanın sayılı antik kentlerinden olan Efes’in en eski yerleşim bölgesini bulabilmek için kazılar sürüyor. Efes Antik Kenti’nde bu yıl yapılan kazılarda, kentin en eski yerleşim bölgesi araştırılıyor.

7 bin yıllık tarihi bulunan Efes, çok değişik uygarlıkların, ulusların ve dinlerin etkisi altında yaşamış bir kent olması dolayısıyla iç içe geçmiş pek çok kültür katmanını içinde barındırıyor.

Şehrin Güneydoğu kısmında sürdürülen, “Çukur içi projesi” adlı çalışmada İÖ’den 6. yy’a ait olan Efes’in en eski yerleşim bölgesi inceleniyor. Bu bölgede 3. bin yılda meydana gelen depremden kalan yıkıntılara rastlanmış çok yakın bir zamanda.

Dünyanın sayılı antik kentlerinden olan Efes’te kazı çalışmalarını yürüten Avusturya Kazı Evi’nin Başkanı Ord. Prof. Dr. Fritz Krinzinger bunun çok önemli bir buluntu olduğunu belirtiyor.

Üç yıllık bir proje olarak araştırma izni alınan bölge ile ilgili çalışmalar, tamamı üç bin metrekareye yayılmasına rağmen sadece 12 metre genişliğinde ve 50 metre uzunluğunda bir alanda sürdürülebiliyor. Geçtiğimiz günlerde iskeletinin de içinde olduğu bir çocuk mezarı bulunmuş. Bunun yanı sıra, depremden sonra olduğu gibi kalan ve çok fazla miktarda seramik bulunması nedeni ile mutfak olduğu anlaşılan bölümde 3. ve 5. bin yıllara kadar uzanan tarih katmanlarına ulaşabildiklerini aktarıyor Krinzinger ve burada zamanında yoğun bir yerleşimin mevcut olduğunu belirtiyor.

Devam eden çalışmalar
Antik kentte devam eden çalışmalardan biri de geçen yıl ziyarete açılan Yamaç Ev-2’de bulunan mermerli salonun duvar kaplamalarının restorasyonu projesi. Mart ayında başlayan ve tamamlama, yapıştırma, tekrar yerine yerleştirme şeklinde yapılan çalışma 1 yıl sürecek.

Devam eden başka bir proje de Yamaç Evlerin kuzey tarafında bulunan Oktagon (Kleopatra’nın kız kardeşinin mezarı) ile ilgili çalışmalar. Bu anıt mezarın tekrar ayağa kaldırıp kaldırılamayacağı üzerine araştırma yapılıyor.

Geçtiğimiz yıllarda çok önemli iki Artemis heykelinin bulunduğu Yukarı Agora da araştırma yapılan yerlerden bir başkası. Kutsal ateşin yandığı ve hem din hem de devlet merkezinin olduğu çok önemli bir alan burası da.

Efes’te Bizans dönemi
Çalışmaların en önemli kısmını Efes Antik Tiyatrosu oluşturuyor. TÜRSAB, Selçuk Belediyesi ve Kazı Evi’nin ortaklaşa yürüttüğü çalışma ile antik tiyatrodaki araştırmaların sonlandırılması hedefleniyor. Araştırmalar bittikten sonra tiyatro tekrar restore edilecek, yıpranmaması için tedbirler alınarak, büyük ölçekli kullanımlara elverişli hale getirilecek.

Çalışmaların diğer bir ağırlık noktasını Efes’in Bizans dönemine ilişkin çalışmalar oluşturuyor. Ancak bu alanın hemen yanı başında bulunan otoparkın, araştırmayı zorlaştırdığını dile getiriyor Profesör. Burada bulunan “Bizans Palas” ile ilgili kağıt üzerinde yeniden oluşturma çalışmalarının yapıldığını çalışmaların ardından buradan elde edilen bilgilerin kitap halinde yayınlanacağını söylüyor.

Artemis Tapınağı’nın arkaik dönemine ilişkin yapılan araştırmanın sonuçlarını ele alan bir kitap da çok kısa süre önce bitmiş durumda.

Efes’le ilgili yayınların son yıllarda arttığını ifade eden Krinzinger, Yamaç Evlerdeki oturma bölümlerinden, 1, 2, 3 ve 5 numaralı evlerin yayınlarının tamamlanmak üzere olduğunu, Trajan Çeşmesi’nin de yayın için kabul edildiğini belirtiyor.

Ayrıca Gymnasium ve Belevi Moselium’unda da araştırmalar bitirilerek yayına hazır hale getirilmiş durumda.

Kanalizasyonun işler hale getirilmesi
Krinzinger’in gönlünde yatan çok önemli bir proje de amfitiyatrodan limana kadar uzanan Roma dönemine ait caddenin altında bulunan ve yürünebilir boyutlarda olan kanalizasyonun tekrar temizlenerek işler hale getirilmesi. Bu şekilde yağmur suyunun antik şehirden uzaklaştırılmasının mümkün olacağını dile getiren Krinzinger, “Yağmurlu dönemlerde antik şehirde 20 cm yüksekliğinde su olabiliyor ve antik eserler suyun tuzunu çekerek zarar görüyor” diyor. Ancak bu projenin öneminin yeterince anlaşılamadığını ve bu nedenle devam edemediklerini dile getiriyor.

Krinzinger, antik tiyatroya girişin eskiden olduğu gibi Liman Caddesi’nden sağlanması ve ziyaretçilerin Efes’e ulaşırken ilk olarak antik tiyatroyu karşılarında görmesi düşüncesi ile yukarıdaki projenin birbiri ile örtüştüğünü ve kesin kararın önümüzdeki günlerde alınacağını sözlerine ekliyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.