Haberler

“asp” Architekten ile Seyrantepe Projesi Üzerine

Tarih: 6 Eylül 2007 Yazan: Melis Göker


Uzun bir süredir basında yoğun tartışmalara neden olan Galatasaray Spor Kulübü’nün Seyrantepe’de yapılacak stadına dair ihale süreci sonunda tamamlandı. İhaleyi Eren Talu Mimarlık - Alke İnşaat Ortak Girişim Grubu kazandı. Bugüne dek alana dair birçok proje tasarlandı, ertelendi, iptal edildi, yine tasarlandı ve yine ertelendi. Sonuç olarak ise Mete Arat ve "asp" Architekten'in tasarladığı stad projesinin gerçekleştirilmesine karar verildi.

Projenin basında boy gösteren tanıtımlarında maalesef “asp” Architekten ofisinin ismi o kadar az geçti ki kamuoyunda projenin TOKİ tarafından tasarlandığı bile düşünüldü.

Arkitera.com olarak “asp” Architekten’e bu süreçle ve tasarlamış oldukları Seyrantepe stadyumu ile ilgili birkaç soru yönelttik.

Melis Göker: Galatasaray Spor Kulübü Stadyumu projesini nasıl tasarlamaya başladınız?

“asp” Architekten:
Bizim mimarlık firmamız büyük ölçekli spor yapıları tasarlamakta uzun sureli deneyime sahip. Son projelerimizden biri 2006 FIFA Dünya Kupası için tasarladığımız Sttutgard’daki Gottlieb Daimler Stadium.

Galatasaray Spor Kulübü bizimle doğrudan Seyrantepe’de fizibilite çalışmalarına başlamamız için irtibata geçti. Bu çalışma kulüp için çok önemliydi, bu sayede kulüp bu çalışmalar ışığında projeye politik destek sağlamaya çalışıyordu. Ayrıca bu süreç TOKİ’nin projenin daha ileriki adımlarını hazırlamasına da yardımcı oldu.

MG: Stadyumu nasıl bir tasarım konsepti çerçevesinde tasarladınız?

“asp” Architekten:
İlk olarak işe stadyuma uygun bir program hazırlamakla başladık. Tasarımda ilk olarak önem verdiğimiz sorunlardan bir tanesi projeyi eğimli araziye yerleştirmekti. Topografya akıllıca kullanılarak sirkülasyon ve ulaşım iki kademeli olarak çözüldü. Üst kattaki izleyici ve yaya sirkülasyonu ile tüm fonksiyonel dolaşım ilişkileri tümüyle alt kattan koparıldı. Aynı zamanda stadyumun geometrisini ve ana strüktürel elemanlarını yansıtan bir form ortaya çıkarıldı. Stadyumun eğimli bir arazide yer alması stadyumun görünürlüğünü ve algılanışı arttırdı.

MG: Stadyumu tasarlamadan önce bölgeyi ve çevresini tanıyor muydunuz?

“asp” Architekten:
Evet, tasarımda bölgenin ve çevrenin oldukça önemli bir rolü oldu.

MG: Türkiye’de yerel ortaklarınız var mı?

“asp” Architekten:
Ankara merkezli Yüksel Proje ile yerel danışman olarak ortaklığımız bulunuyor.

MG: Çevresel verileri ne şekilde kullandınız?

“asp” Architekten:
Daha önceden de bahsettiğimiz gibi çevresel koşullar binanın tasarımında alınan kararları doğrudan etkiledi.

MG: Stadyumu tasarlarken ne gibi tasarım kriterlerinden yararlandınız?

“asp” Architekten:
Bizim tasarım kriterimizi FIFA ve UEFA’nın ortaya koyduğu fonksiyonel gereklilikler, güvenlik için gerekli önlemler, medya, katering ve izleyici konforu oluşturuyor. İzleyici konforundan kastımız ise her koltuktan sahanın mükemmel bir şekilde görülebilmesi, kamusal taşımacılığa kolay ulaşım, kaliteli mimari çevre, dayanıklı malzemeler ve binanın modern bir görünüme sahip olması.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.