Haberler

Havaalanlarında Milyar Dolar'lık Rekabet

Tarih: 19 Nisan 2005 Kaynak: Akşam Editör: İsmail Küçükkaya

Altyapımızı tamamlayarak çağdaş bir ülke olmamız için kamu kaynakları yetersiz kalıyor. Yerli-yabancı özel sektör yatırımlarını çekmek için finansman modelleri arasında tercih yapmak gerekiyor. Enerji sektöründe dikiş tutturamayan yap-işlet-devret modeli havaalanı yatırımcılığında müthiş faydalı oldu.

Hafta sonunda böyle bir olaya şahitlik etmek üzere Antalya'daydık. Başbakan Erdoğan'ın da katıldığı törenlerde Antalya ikinci dış hatlar terminali devlet kasasından tek kuruş çıkmadan tamamlanarak hizmete girdi. İbrahim Çeçen (IC-İçtaş) ve Çelebi ortaklığı, 120 milyon dolarlık yatırımla yeni terminali 11 ayda tamamladılar. Yatırımlarının karşılığında terminali 4 yıl işletecekler. Modelin genel hatlarıyla çerçevesi bu. Yolcu garantileri verilerek beklenmedik durumlara karşı bir çeşit güvence sağlanıyor.

Antalya, aynı anda uçak iniş-kalkışına imkan tanıyan iki pisti ve iki dış hatlar terminaliyle dünyadaki pek çok rakibini geride bırakarak bir üst sınıfa çıktı. Başbakan'ın '2010 yılında 30 milyon turist, 30 milyar dolar gelir' hedefi için viraj dönüldü. İnşaat ve turizmdeki çalışmalarıyla tanınan Çeçen Holding ise yeni ve prestijli bir sektöre girmiş oldu. İbrahim Çeçen, sohbetimizde, 'Evet bunu önemsiyoruz' dedi ve ekledi: 'Belki Türkiye'de ya da dışarıda başka havaalanı ihalelerine girebiliriz.' Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, oğlunun düğününden sonra geldiği Antalya'da çifte sevinçten olacak, çok mutluydu ve gerçekten ufuk açıcı, bugüne kadarki en iyi konuşmasını gerçekleştirdi.

İstanbul'da milyar dolarlık yarış...
Havaalanı işletmeleri alanında müthiş bir rekabet var. İstanbul Atatürk Havalimanı için mevcut işletmeci TAV'ın süresi 2 Temmuz'da doluyor. Burada yasal bir düzenlemeye ihtiyaç duyuluyor, Çankaya Köşkü, Torba Yasa'yı iade etmişti. Yasa tekrar hazırlanıyor. Bakan Yıldırım'a bunu sordum, yasanın mutlaka yetişeceğini söyledi. İstanbul'un iç ve dış hatlar terminal binalarının işletmesi 10 yıllığına özel sektöre ihaleyle verilecek. TAV çok istekli, Havaş gözünü İstanbul'a dikmiş durumda, Çelebi de İstanbul'u istiyor. Bazı yabancı firmalar Ankara'da dolaşıyorlar. Bir İtalyan şirketi'nin 2 milyar doları gözden çıkardığı belirtiliyor.

Yap-İşlet-Devret modeliyle son bir yıl içinde 1 milyar dolara yakın yatırım gerçekleştirildi.

Ankara Esenboğa nihayet kendine yakışır terminal binalarına kavuşacak. Esenboğa'yı TAV yapıyor. Bugün Devlet Hava Meydanları'nda İzmir Adnan Menderes Havalimanı için Havaş-Bayındır ortaklığı ile imza atılacak. Havaş-Bayındır, terminali 6 yıl 7 ay işletecek. Dalaman'ı Aksa-Turkuaz-Manas ortaklığı yapıyor, işletme süresi 72 ay. Bodrum Milas terminalinin ihale hazırlıkları sürüyor.

Yani Türkiye'nin dört bir yanında, özel sektör kaynaklarıyla çok şık, çağdaş ve işlevsel havaalanı yatırımları gerçekleştiriliyor. Hazirandan itibaren İstanbul Dış Hatlar, Telekom'un ve Telsim'in satışı Ulaştırma Bakanlığı'nın gündemini ısıtıyor. Antalya'daki manzara bize, Bakan Yıldırım'ın bu işten alnının akıyla çıkacağı umudunu veriyor.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.