Haberler

200 milyar dolar yatırım yap, 2020 Olimpiyatı’nı kap

Tarih: 18 Ekim 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Ceyhun Kuburlu
2020 olimpiyatlarının yolu 200 milyar dolarlık yatırımdan geçiyor. Önümüzdeki ay düzenlenecek olan Forum İstanbul Konferansı’na bu yıl daha önce olimpiyatlara ev sahipliği yapmış şehirlerin yetkilileri de katılıyor. İstanbul’un çarpık yapılaşmadan kurtarılıp, olimpiyat kenti görünümüne kavuşması için yapılması gereken uygulamaların tartışılacağı konferansın koordinatörlüğünü üstlenen ULI Türkiye Başkanı Haluk Sur, "İstanbul’un 2020 olimpiyatlarını kazanabilmesi için 200 milyar dolarlık yeni yatırıma ihtiyacı var."

TOKİ ve Urban Land Institute’nin (ULI) katkılarıyla düzenlenecek olan Forum İstanbul’un Uluslararası Yarıyıl Konferansı bu kez "Mimar Sinan’dan Olimpiyat Kentine Kentsel Dönüşüm ve Gayrimenkul Yatırımları" başlığını taşıyor. 12-13 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek konferansa dünyanın dört bir yanından akademisyen, gayrimenkul yatırımcısı, dizaynır ve kent planlamacısı katılıyor. İstanbul’u 2020 Olimpiyatlarına hazırlamak için ilk adım olarak nitelendirilen konferansta, İstanbul için önümüzdeki 12 yıllık dönemde yapılması gerekenler masaya yatırılacak. Önümüzdeki 12 yıl boyunca İstanbul’da kentsel dönüşüm çalışmaları, ulaşım ağları ve alt yapı çalışmaları için 200 milyar dolarlık bir iş hacmi oluşacağını söyleyen Forum İstanbul Konferans Koordinatörü ve ULI Türkiye Başkanı Haluk Sur, "Yeni yatırımlar, kentsel dönüşümler, alt yapı çalışmaları ve ulaşım ağlarının yapımı için 200 milyar dolarlık bir yatırıma ihtiyaç var. Bunun sonucunda İstanbul çok rahat bir şekilde olimpiyatlara aday olacaktır" dedi.

2 milyon konut yenilenmeli
İstanbul’un kentsel dönüşümü için milyonlarca dolar harcanması gerektiğini söyleyen Sur, Türkiye ekonomisi için de gayrimenkul sektörünün ne kadar önemli olduğunun buradan anlaşılabileceğini söyledi. İstanbul’un yapılacak projelerle birlikte modern ve çağdaş bir kente dönüşeceğini savunan Haluk Sur, "Olimpiyatların gerçekleşmesi adına bu projelerle önemli adımlar atılacak. Bugün bakıldığı zaman 3.4 milyon konut stoku bulunan bir şehir. Bunun 2 milyonu yaşlı ve bakıma ihtiyacı var. Yani bu binalar yenilenecek, alt yapıları yapılacak, ulaşım ağları örülecek. Tüm bunların sonucunda ortaya milyonlarca dolarlık bir iş hacmi doğacak. İstanbul’un çağdaş ve modern bir görüntüye kavuşması için 200 milyar doları aşan bir yatırım yapılması zorunludur" diye konuştu.

Olimpiyatlar hayalimizdir
Önümüzdeki ay düzenlenecek ve 30’a yakın yabancı katılımcının hazır bulanacağı konferans için "Hayalimizi gerçekleştirecek bir proje olacak" diyen Haluk Sur şöyle konuştu: "İstanbul’un olimpiyat kenti olması hepimizin hayaliydi. Önümüzde 2020 olimpiyatları var. Buna hazırlanmak için tam 12 yıllık bir zaman söz konusu. Bu konferans boyunca daha önce olimpiyat düzenlenmiş kentlerden birçok yetkili ismi davet ettik. Şimdi söz onlarda olacak ve bize tecrübelerini anlatacaklar. Tüm bunlar bir hareket noktasının başlangıcı ve ilk adımı olacaktır."

Olimpiyat kenti görünümü yok
Haluk Sur, İstanbul’un daha öncede olimpiyatlara aday olduğunu ancak şehrin siluetine bakıldığı zaman çarpık yapılaşma nedeniyle olimpiyat kenti görünümüne sahip olmadığını belirterek "Milyarlarca dolarlık yatırım yapmak yeterli değil. Önemli olan bu yatırımların kent yaşamında ne kadar kullanılabildiğidir" dedi. Barcelano’nun olimpiyatlar konusunda örnek bir şehir teşkil ettiğini dile getiren Sur şöyle konuştu: "Bugün Sidney’e bakıldığı zaman çok güzel bir olimpiyat kenti kurulmuştu. Ancak burası artık hayalet şehir görünümünde. Yani kent yaşamına uzak kaldı. Bizim yapacağımız bu konferansta bunlarda anlatılacak. Olimpiyat sonrasında yapılan yatırımların ölü yatırım olmaması için neler yapılması gerektiği tecrübeli isimlerle masaya yatırılacak ve İstanbul’un bu yöndeki olumlu ve olumsuz koşulları tartışılacak."

Dünya devleri hálá yatırıma gelmedi
Son dönemlerde Türkiye’de yatırım yapan yabancıların sayısının çok fazla olduğuna dikkat çeken Sur, "Ancak hala dünya devleri Türkiye’de yatırama gelmedi" dedi. Yabancı yatırımların önümüzdeki dönemde artabileceğini vurgulayan Sur, "Bu yatırımları Türkiye’ye çekebilmek için dış piyasaya iyi mesajlar vermek lazım. Yabancı yatırımcıların bu ülkede işlerini zorlaştırırsanız yatırımcı gelmez. Elimizde bazı olumsuz örnekler var. Bir an önce dış piyasalara olumlu mesajlar vermek zorundayız" diye konuştu.

Konferansa kimler katılıyor
Mario Garnero: Gayrimenkul, teknoloji, tarım gibi sektörlerde faaliyet gösteren Brasilinvest Grup’un kurucusu ve yönetim kurulu başkanı olan Garnero, Brasilinvest’in yanı sıra Forum Amerika ve Birleşmiş Milletler- Brezilya başkanlığı görevlerini de yürütüyor.

Michael Lenard: Çeşitli uluslararası spor olayları ve olimpiyatlarla ilgili konularda 20 yılı aşkın üst düzey görevlerde bulunan Lenard, Uluslararası Olimpiyat Komitesi yöneticileri ile farklı proje ve stratejiler konusunda ortak çalışmalar sürdürüyor.

Yannis Pyrgiotis: 2004 Atina Olimpiyatları Organizasyon Komitesi’nde olimpiyatlar, teknoloji, çevre ve kültür bölümlerinde ana sorumlu olarak çalışan Pyrgiotis, Yunan Kentsel ve Bölgesel Planlamacıları Derneğinin kurucu üyeleri arasında bulunuyor.

Ken Yeang: Mimarlık kariyerinde ’ekolojik sürdürülebilir tasarım ve planlama’ kavramını öne çıkaran Yeang’ın, gökdelen tasarımı konusunda uzmanlığı bulunuyor.

Zaha Hadid: Irak asıllı İngiliz mimar Hadid, Pritzker Mimarlık Ödülü’nü kazanan ilk kadın. Kentsel tasarımın sınırlarını zorlayan dekonstrüktivist mimar olarak nitelendirilir.

Meta Brunzema: Mimarlık, kentsel tasarım ve geliştirme alanlarında uzmanlaşan Brunzema, çevreyle uyumlu mekanlara yönelik uygulamalarda tecrübe sahibi.

Michael Sorkin: New York Üniversitesi’nde Kentsel Tasarım bölümünün uzman yöneticisi. 2005 ve 2006 yıllarında, Biloxi ve New Orleans kentleri Katrina kasırgası sonrası yeniden inşa projelerinde yöneticilik de yaptı.

Roy Strickland: Michigan Üniversitesi Şehir Planlama Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Strickland’in mimari ve şehir tasarımcısı olarak çalışmaları, dersleri, araştırmaları Londra, Paris, Tokyo ve New York gibi büyük kentleri doğrudan etkilemiştir.

Liz Peace: 2002 yılından beri İngiltere Gayrimenkul Federasyonu ve 2003 yılından beri Avrupa Gayrimenkul Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyor.

William Kistler: 2004 yılı başında Urban Land Institute tarafından ULI Avrupa Başkanlığı görevine getirilen Kistler, kurumsal şirketler için proje geliştirme ve danışmanlık alanında çalışıyor.


Kentsel dönüşüm iyi algılanmalı
Kentsel dönüşümün Türkiye’de doğru algılanmadığını belirten Haluk Sur, "Kentsel dönüşüm insanları bir yerden bir yere taşıyıp, arsaları zenginlere peşkeş çekmek değildir" dedi. Kentsel dönüşüme başlamadan önce bu konunun çok iyi algılanması gerektiğini söyleyen Sur, "İstanbul’da her yıl 200 bin konut yenilenmeye ihtiyacı var. Bunu yaparken çok iyi plan ve programlar hazırlanmalı. Kentsel dönüşüm iyi anlatılmalı" dedi.

Toronto’da rezidansa dönüşen stadyum
Olimpiyatlar için dünyada birçok ülkenin farklı projelere imza attığını belirten Haluk Sur, "Olimpiyatlara hazırlanacağız diye ölü yatırım yapmamalı" dedi. Sur konuşmasını şöyle sürdürdü: "Dünyanın birçok bölgesinde bunun örnekleri bulunuyor. Milyarlarca dolarlık yatırım olimpiyatlar bitince hayalet kente dönüşüyor. Barcelona en güzel örneğidir. Çünkü kent yaşamı göz önüne alınarak projeler yapıldı. Gittiğinizde olimpiyat bölgelerinde hálá insanlar yaşamlarını sürdürüyor. Toronto’da olimpiyatlar için bir stadyum projesi hazırlanıyor ve olimpiyatlar bitince stadyumu rezidansa dönüştürecekler. Yani ölü yatırımlardan uzak duruluyor. Bizim bunları örnek almamız lazım."

Yabancılar Türkiye’deki yatırım ortamını anlatacak
Konferans boyunca Türkiye’ye yatırım yapmış yabancılarında konuşma yapacağını söyleyen Haluk Sur, "Yabancı yatırımcılar dış sermayenin Türkiye’ye çekilmesi açısından önemli konuşmalar yapacaklar. Ülkenin yatırım için önemli noktalarını dile getirip, yatırımların artması için yapılması gerekenleri gündeme getirecekler" dedi. Yatırım şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin katılacağı toplantı için "Önemli yatırımlar çekebiliriz" diyen Sur, dünyaca ünlü kent planlamacılarının da Türkiye ile ilgili konuşmalar yapacağını dile getirdi.
Konuyla İlgili Linkler
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.