Haberler

Su kaynakları azalıyor

Tarih: 23 Ekim 2007 Kaynak: Birgün Yazan: Türker Arslan
Çevre Mühendisleri Odası'nca yayımlanan "2007 Su Raporu"nda, ülkenin su yönetimini belirleyen ticari girişimler, nüfus artışı, kentleşme ve sanayileşme olgularına bağlı artan su tüketim değerleri dikkate alındığında, yenilenebilir su kaynaklarında bir azalmayla karşı karşıya kalındığı hatırlatıldı. Raporda "Su kaynaklarındaki aşırı çekim sonucunda sahil kesimlerinde yer altı suyunun tuzlandığı, tarımsal faaliyetlerde kullanılan kimyasallar ile evsel ve endüstriyel atıklar nedeniyle de kirlenmenin yaşandığı" da belirtildi.

Çevre Mühendisleri Odası'nm yayınladığı "2007 Su Raporu"nda su kaynaklarının yönetimi konusunda ise şu önerilere yer verildi:
- Su varlıklarının korunması ve gelecekteki ihtiyaçların karşılanması için gerekli araç ve teknikler geliştirilmeli, bu noktada yeni bir bakış açısı öne çıkarılmalıdır.
- Ulusal ve yerel ölçekte kamucu bir su politikası oluşturulmalıdır. »Su varlıklarının korunması, geliştirilmesi ve kullanımında yasal düzenlemeler, bilim ve toplum yararı ekseninde yapılmalıdır.
- Mevcut su kaynaklan, miktar ve kalite olarak korunmalı ve iyileştirilmelidir.
- Ülkemiz yeraltı ve yüzey suyu envanteri, kullanım ve tüketim senaryoları kamusal bir bakış ve katılımcı bir anlayışla ele alınmalıdır.
- Hükümetler özellikle su konusunda ilgili kamu kurumları, üniversiteler ve meslek odaları ile işbirliğini, acil ve öncelikli bir yaklaşım olarak ele almalıdır.
- Tarımda, sanayide ve konutlarda suyun verimli kullanımına yönelik program ve projeler geliştirilmelidir.
- Su varlıklarının atık sular, katı atıklar, tarımsal ilaç ve gübre kullanımı ile kirlenmesinin önüne geçilmeli, bu alanda proje ve yaptırımlar öncelikle tesis edilmelidir.
- İller Bankası ve DSİ Genel Müdürlüğü gibi kurumların su politikaları ve su yönetimi alanındaki görev ve sorumlulukları yeniden tanımlanmalı, havza yönetimi temelinde yetkileri genişletilmelidir.
- Uluslararası su tekellerinin kent ölçeğindeki su yönetimi politikalarına bu alandaki projelerine karşı kentsel su dağıtım şebekeleri ve arıtım sistemleri hemen kamulaştırılmalı, İller Bankası ve belediyeler eliyle yönetilmelidir

Kuraklık su savaşlarını tetikledi
Yenilenebilir su kaynaklarının azalması ve geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklık sonucunda, Türkiye yaz ayı boyunca köylüler arasındaki su kavgaları haberlerini okudu. Sadece kendi hayatlarını sürdürmek için değil, yaşamlarının ana öğesi olan tarım ve hayvancılık için de suyun ne kadar hayati bir önemde olduğunu bilen köylüler arasındaki bu kavgalarda zaman zaman ölümlerde yaşandı. Üstelik su politikasında köklü bir değişiklik olmazsa bu haberlere artık alışmak zorunda kalabiliriz. İşte geçtiğimiz yaz aylarında yaşanan su kavgaları.

Çanakkale'nin Bayramiç beldesindeki Çırpılar göietinden yararlanan Çırpılar, Tongurlu ve Yeşilköy sakinleri aynı göletten Sarıot, MoIIahasanlar ve Gedik köylerinin de yararlanmasına tepki gösterdi ve diğer köylerin suyu kullanmasına izin vermediler. Çorum'un Acıpınar köyünde amca çocukları arasında yaşanan su kavgasında 4 kişi öldü 1 kişi de yaralandı. Sakarya'nın Hendek ilçesi Çamlıca beldesindeki vatandaşlar, civardaki başka yerleşimlerinde sudan yararlanabilmesi için yapılacak düzenlemeleri engelledi, içme suyu düzenlemesini yapacak işçilere saldırdı. Mersin'in Mut ilçesindeki üç köyün sakinleri arazilerini sulayacakları su kaynağı yüzünden taşlı sopalı kavgaya tutuştu. 14 kişi yaralandı.

Kayseri'de su yüzünden iki köy arasında kavga çıktı. Köylerden birisinin minibüsü taşlandı, içinde kadın ve çocuklarında bulunduğu 5 kişi yaralandı. Bolu Mudurnu'nun Sarpuncuk köyüne su getirmek için Köy Hizmederi'nin döşediği borular gece saaderinde kimliği belirsiz kişilerce parçalandı. Sarpuncuklular boruların suyu paylaşmak istemeyen komşu köy tarafından parçalandığını iddia etti. Antalya'nın Akseki ilçesine bağlı Değirmenlik köyündeki suyun civar köylere de paylaştırılması için çalışma yapmaya gelen Valilik ekibine köylüler müdahale etti. Ekip daha sonra yanlarına Jandarma kuvveti alarak tekrar köye geldi ancak köylülerin direnişi sürdü.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.