Haberler

Özal’ın prensi kat karşılığı sistemini Körfez’e taşıdı

Tarih: 26 Ekim 2007 Kaynak: Vatan Yazan: Tebernüş Kireçci
Turgut Özal’ın ABD’den çağırarak GAP İdaresi’nin başına getirdiği Rasim Kaan Aytoğu, Türkiye’de başarıya ulaşan kat karşılığı sistemini Körfez’e taşıdı. Suudi Arabistan kökenli Tanmiyat Grubu’nun CEO’su Aytoğu, Türkiye’de önemli projeler geliştireceklerini açıkladı.

Suudi Arabistan kökenli Körfez bölgesinin en büyük gayrimenkul geliştirme şirketlerinden Tanmiyat Grubu’nun CEO’su Rasim Kaan Aytoğu, kat karşılığı modelini Körfez bölgesine taşıdıklarını, sırada ise hasılat paylaşımı modelinin oldunu belirtti.

1987 yılında Turgut Özal’ın ABD’den getirttiği ’prenslerinden’ biri olan Aytoğu, Türkiye’de Altın Borsası Genel Sekreterliği de yapmıştı. Aytoğu, son bir yıldır yöneticisi olduğu Tanmiyat Grubu’nun Emirlikler’de dört proje geliştirdiklerini söyledi.

Türkiye’yi de unutmadık
Dubai Land, Business Bay, Dubai Uluslararası Ticaret Merkezi ve Ajman Marina projelerine hayata geçirdiklerini kaydeden Rasim Kaan Aytoğu bu projelerin toplam satış bedelinin 9.5 milyar doları aştığını kaydetti. Aytoğu konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Arap ülkelerinde kat karşılığı ve hasılat paylaşımı modeli pek fazla bilinmiyor. Biz kat karşılığı yöntemini önerdik. Önce çok şaşırdılar. İlginç buldular. Sonra fizibiliteleri görünce ilgilendiler. Araziyi satmaya göre çok daha kazançlı çıkacaklarını fark ettiler. 2 milyar 500 milyon dolarlık bir proje geliştireceğiz. Bu projedeki kazanca ortak olacaklar.” Kat karşılığı anlaşmasının sonuçlarının ilgiyle beklendiğini anlatan Aytoğu TOKİ’nin başarıyla uyguladığı hasılat paylaşımı modelini körfez ülkelerine taşımak için çalışacaklarını da sözlerine ekledi.

Türkiye’de 2050 Üçüzler projesi için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Aytoğu, “Türkiye’de büyük projeler geliştirmenin peşindeyiz. Görüşmeler sürüyor” dedi. n DUBAİ

Dubai’nin şifrelerini iyi çözmek gerekiyor
Körfez ülkelerinin Türkiye’de iyi anlaşılmadığını ifade eden Rasim Kaan Aytoğu şunları söyledi: “Dubai’nin stratejik planlarını inceledim. Buna göre Dubai, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 1.5 milyardan fazla insanın yaşadığı coğrafyanın eğlence, turizm ve seyahat, iş ve finans merkezi olmak istiyor. Ayrıca bölgenin İslami Bankacılık Merkezi olacak. Dubai, New York’tan sonra dünyanın en önemli finans merkezi olmak için çalışıyor.”

Dubai Uluslararası Ticaret Merkezi:
Dünyanın en iddialı yapılarını kapsayan proje. 80 ve 100 katlı iki kuleden oluşuyor. İçinde otel, residence ve ofisler bulunacak. 2.5 milyar dolarlık proje.

Ajman Marina:
1.5 milyon metrekare alanlı arazide 2.5 milyar dolarlık proje. Marina, alışveriş merkezi ve residence bulunuyor.

Dubailand:
‘Yaşayan Efsane’ adıyla lanse ediliyor. 2.5 milyar metrekarelik arazide dünyanın en iyi 9 golf deliğinin benzeri yer alıyor. Golf sahasının etrafında 500 malikane ve 1.500 residence inşa edilecek. 12 iş merkezi, 5 otel ve 3 park olacak.

Business Buy:
’Ticaret Tepeleri’ olarak da biliniyor. 48 ile 50 katlı 3 geniş gökdelen bulunuyor. Projenin büyüklüğü 1.5 milyar dolar.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.