Haberler

Deniz verdiğini geri alıyor

Tarih: 9 Kasım 2007 Kaynak: Birgün
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fazıl Çelik, Karadeniz'de ortalama dalga yüksekliğinin 5-6 metre olduğunu belirterek, "Karadeniz Sahil Yolu dolgusu ise 4-5 metre yükseklikte yapıldı. Dalga, dolgudan yüksek. Birçok yerde dalgalar kum ve çakılları yola savurmakta ve bu durum hızlı akan trafik için tehlike oluşturmaktadır" dedi.

Çelik, yaptığı açıklamada, Samsun ile Sarp Sınır Kapısı arasında inşa edilen 542 kilometrelik Karadeniz Sahil Yolu'nun resmi açılışının yapılmasına rağmen halen tartışıldığını, çünkü dile getirilen olumsuzlukların birebir yaşanmaya başlandığını söyledi.

Yolun güzergah seçiminin yanlış yapıldığını, yolun güneyden geçirilmesi gerektiğini savunan Çelik, "Karadeniz kıyılarına 1960'h yıllardan itibaren çok ağır darbeler indirildi. Eski sahil yolunu ayakta tutabilmek için 40 yıl boyunca denize taş taşındı. Bu felaket yolunun ne yol emniyeti vardır, ne de can ve mal emniyeti. Harcanan para ile güneye çok daha ekonomik ve çok daha fonksiyonel bölünmüş yollar yapılabilirdi" diye konuştu.

'Dalga, Dolgudan Yüksek'
Çelik, Karadeniz Sahil Yolu yapılırken bütün mühendislik ilkelerinin bir kenara bırakıldığını ileri sürerek, "Karadeniz'de ortalama dalga yüksekliği 6-7 metredir. Karadeniz Sahil Yolu dolgusu ise 4-5 metre yükseklikte yapıldı. Dalga, dolgudan yüksek" dedi.

Bu durumun son yıllarda etkili olmaya başlayan küresel ısınma ile birlikte düşünüldüğünde büyük olumsuzluk getireceğini savunan Çelik, şöyle devam etti: "Yol boyunca birçok yerde dalgalar, kum ve çakılları yola savurmakta ve bu durum hızlı trafik için tehlike oluşturmaktadır. Yani yapılan dolgu yüksekliği yeterli olmamıştır. Bunu önlemek için bazı yerlerde tahkimat üzerine beton duvarlar inşa edilmiştir. Ama daha yüksek dalgalarda hangi çarelere başvurulacaktır bilinmez. Yolun çok büyük bir bölümü Karadeniz'in yüksek dalgalarının doğrudan temasına maruzdur. Kumsal üzerine yığılan tahkimat ve 'T' mahmuz taşlarının güçlü fırtınalara dayanması olanaklı değildir. Bunun örnekleri birçok kez gözlenmiş, halen de gözlenmektedir."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.