Haberler

"Nükleer Yasası enerji sorununu çözemez"

Tarih: 9 Kasım 2007 Kaynak: Evrensel
TMMOB Makine Mühendisleri Odası Başkanı Emin Koramaz, Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılama amacıyla TBMM gündeminde Nükleer Güç Santrallerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun Tasarısı’na ilişkin yazılı açıklama yaptı. Yasanın Türkiye’yi enerjide de dışa bağımlı kılacağını ve enerji sorununa çözüm olamayacağını belirten Koramaz, “Türkiye’de yerli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim kamuoyunda tam da yankı bulmuşken uluslararası lobilerin etkisiyle bu yönelimin önü kesilmek ve dışa bağımlı nükleer santral yatırımlarına yol açılmak istenmektedir. Sayıştay raporlarında bile ‘nükleer enerji en pahalı yatırım’ olarak tanımlanırken, birden ‘nükleer santraller’ konusunun ısıtılması dikkat çekicidir” dedi. Nükleer santrallerin bir dizi dezavantajları olduğunu ifade eden Koramaz, şunları kaydetti: “İlk yatırım maliyetleri diğer yakıtlı santrallere göre çok daha pahalıdır. Yatırım dönemleri asgari (10–12 yıl) olup, çok uzundur. Yakıt yönünden tamamen dışa bağımlıdır. Üretilen elektrik ucuz değil, aksine pahalıdır. Atıkların korunması sorunlu ve pahalıdır. İşletilmeleri teknolojik riskler içermektedir. Ekonomik ömürleri dolunca, söküm maliyetleri ilk yatırım maliyetlerini aşabilmektedir. Bu dezavantajlarıyla öngörülen nükleer santral yatırımları, Türkiye’nin enerji sorununa çözüm değil, ekonomi ve topluma ek yükler getirecektir.”

Yerli enerji kaynaklarının değerlendirilerek enerji programlarının uygulanmasını savundukları belirten Koramaz, Türkiye’nin altından kalkamayacağı sorunlar nedeniyle yeni bağımlılık alanları oluşturacak yaklaşımların reddedilmesi gerektiğini ifade etti. Koramaz, açıklamada şunlara yer verdi: “Enerji sorunu, teknolojisi, yakıtı tamamen dışa bağımlı, atık sorunu çözülmemiş, çalıştırılması riskler içeren nükleer santraller ile değil, yerli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık veren, enerjide kamu örgütlülüğünü yeniden oluşturarak ulusal ve kamusal çıkarları gözeten bir enerji planlamasıyla, halk çıkarlarını gözeten programların uygulanmasıyla çözülür.”
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.