Haberler

Zeytinburnu'nda 'Yeşil Koridor Dönüşüm Projesi...

Tarih: 20 Nisan 2005 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi

Zeytinburnu'nda 'Yeşil Koridor Dönüşüm Projesi...

Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle Zeytinburnu'nda deprem senaryoları doğrultusunda hayat koridorları oluşturmak amacıyla ''Yeşil Koridor Dönüşüm Projesi'' hazırladı.

Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Deprem Master Planı çerçevesinde Pilot Proje olarak seçilen Zeytinburnu'nda, deprem senaryoları doğrultusunda hayat koridorları oluşturmak amacıyla "Zeytinburnu Yeşil Koridor Dönüşüm Projesi" hazırladı.

Bahçeşehir Üniversitesi, projeye katkıları nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş'a plaket verilmesi nedeniyle düzenlenen toplantıda, projeyi tanıttı.

Başkan Topbaş'a teşekkür plaketini Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyl Batum takdim etti. Programda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Ramazan Evren ve APK Daire Başkanı Doç. Dr. Cengiz Güngör ile Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyeleri de yer aldı.

Zeytinburnu'nda park ve spor alanı için 560 binanın yıkılması gerekiyor...
Proje yürütücüsü Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Yıldız Aksoy, Zeytinburnu'nda risk ve afet yönetimi kapsamında mevcut ve öneri yeşil alanların deprem öncesi ve sonrası değerlendirilmesi risk yönetimi çerçevesinde, 3 akademisyen arkadaşıyla birlikte ''Yeşil Koridor Dönüşüm Projesi'' hazırladıklarını söyledi.

Projenin 4 aşamadan oluştuğunu belirten Yard. Doç. Dr. Aksoy, birinci aşamada yeşil alan ihtiyacı ve gelişiminin ele alındığını, ikinci aşamada 1975-2004 yılları arasında yeşil alan durumu ve imar planında yer alan yeşil alanların tespit edildiğini, üçüncü aşamada Zeytinburnu'ndaki yeşil alanların kalitatif açıdan irdelenip, halkın yeşil alan kullanımının değerlendirildiğini, dördüncü aşamada ise olası deprem senaryoları doğrultusunda hayat koridorları ve yeşil koridor dönüşüm projesi hazırladıklarını kaydetti.

Yard. Doç. Dr. Yıldız Aksoy, çalışma sonucunda ilçedeki nüfus artışının yeşil alan artışından fazla olduğunun ortaya çıktığını belirterek, şu bilgileri verdi; "2004 yılında Zeytinburnu'nda 255 bin 649 nüfusa 549 bin 910 metrekare aktif, 1 milyon 459 bin 725 metrekare de pasif olmak üzere toplam 2 milyon 9 bin 635 metrekare yeşil alan düşmektedir. Buna göre kişi başına 2.2 metrekaresi aktif, 5.7 metrekaresi de pasif olmak üzere toplam 7.9 metrekare yeşil alan düşüyor. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın belirlediği standarda göre kişi başına 10 metre kare aktif yeşil alan düşmesi gerekiyor. Bu oranlar ilçedeki yeşil alan miktarının standartların altında ve yetersiz olduğunu ortaya koymaktadır.''

Yard. Doç. Dr. Aksoy, 1999 depreminin insanların binalardan kaçacakları, sığınacakları yer olmadığını gösterdiğini belirterek, "Bu proje ilçede deprem öncesi rekreasyon alanı, deprem sonrasında da insanların sığınabilecekleri alanları oluşturmak için 1 milyon 163 bin 177 metrekare aktif yeşil alan önerdi." dedi.

Bunun yüzde 4'ünü çocuk oyun alanları, yüzde 8'inin spor alanları, yüzde 88'inin ise park alanı olarak planlandığını anlatan Aksoy, mevcut çocuk parklarının dışında önerilen oranda çocuk parkı yapmak için 110, öneri park alanları için bin 227, öneri spor alanları için de 223 adet binanın yıkılması gerektiğini ifade etti.

Zeytinburnu'na 'Yeşil Tahliye Koridorları...
Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Yıldız Aksoy, Zeytinburnu'nda yeşil koridor oluşturulurken, tahliye koridorları yaratıldığını ve bunların çevre yollarla bağlantıları kurularak her iki yönden yeşil bantlarla bütünlük sağlandığını, toplanma alanları için de kamuya ait araziler, okul, cami, hastane bahçeleri, park alanları, çocuk oyun alanları ve spor alanlarının seçildiğini belirtti.

Her mahallede yeterli sayıda çadır alanının yanı sıra, ilçenin doğusunda sur boyunca, batısında da şehir parkı boyunca çadır alanları da önerildiğini anlatan Yard. Doç. Dr. Aksoy, "Deprem ve diğer olası doğal afetler sonrasında mahalle düzeyinde toplanma, geçici barınma ve acil müdahalenin sağlanabileceği, kolay ulaşılabilir deprem parklarının yaratılması ve mevcut parklardan uygun olanların deprem parkı olarak değerlendirilmesi önerilmiştir" diye konuştu. Aksoy, coğrafi bilgi sistemine göre hazırlanan projenin bedelinin 60 milyar lira olduğunu da sözlerine ekledi.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.