Haberler

Kamusal Alanda Sigara Yasağı Avrupa'dan Sonra Türkiye'de

Tarih: 7 Ocak 2008 Kaynak: BBC Çeviren: Gökçe Aras, Zeynep Güney
Türkiye'de sigara içme yasağının kapsamını genişleten yasa teklifi 3 Ocak 2008 Perşembe günü Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Milletvekillerinin verdiği bir önergeyle, dört ay sonra yürürlüğe girmesi benimsenen Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Yasada Değişiklik Öngören Kanun'a göre, kamu hizmet binalarının, koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan binaların kapalı alanlarında sigara içilemeyecek.

Amerika'da 1993 yılından beri herhangi bir kamusal binanın 1.5 m yakınında açık hava da bile sigara içilemiyor. Kaliforniya Amerika'da bu yasağın en sıkı uygulandığı eyalet, Kaliforniya'da plajlarda da sigara içilemiyor. Sigara içme yasağının birçok ülkede uzun süredir uygulandığı Avrupa'da ise durum şöyle:

Paris ve Berlin’deki Kafeterya ve Barlarda Sigara İçmek Yasaklandı
Fransa ve Almanya’nın başkentlerindeki barlarda sigara içmek yasaklandı fakat henüz kanun olarak uygulanmadı.

Berlin’i de içeren sekiz Alman kenti, 2008 yılında kendi pub ve restoranlarında sigara içmenin yasaklanmasına öncülük ettiler.

Almanların hemen hemen üçte biri sigara kullanıyor. Bunun üzerine Berlin’deki yetkililer, onaylanmış sigara yasağı kanununu bu süre zarfında şartların yerine getirilmesi için 6 ay boyunca yürülüğe koymayacak.

Fransa’da ise sigara kullanımı; bugünlerde barlar, kafeteryalar ve otelleri de içine alan kamu alanlarında da yasaklanıyor.

Cezasız Dönem
Parisli gazeteci Hugh Schofield, geçtiğimiz yıl Fransa’da sigara ile ilgili tutumun önemli olçüde değiştiğini ve insanların yeni yasayı yok saymasından dolayı yasanın çöpe atılmasından da korkulduğunu belirtiyor.

Fransız Sağlık Bakanlığı, Yeni Yıl kutlamaları nedeniyle sigara yasağının uygulamaya geçmesini 24 saat erteledi. Bu yasağı reddeden tüm sigara bağımlıları tutuklanacak ve 450 Euro para cezası verilecek (332 Pound, 662 Dolar). Mekanlarında sigara içenleri görmezden gelen mekan sahiplerine ise 750 Euro para cezası verilecek.

Avrupa’da Sigara Kullanımı
Yunanistan’da yetişkinlerin %45’i sigara kullanıyor. Bu oran Avrupa’daki en yüksek oran.

İrlanda kamu alanlarında sigara yasağını uygulayan ilk Avrupa ülkesi. Yasa 2004 Mart ayından beri uygulanıyor.

Norveç de yakın zamanda sigara yasağı uygulamaya koyacak, fakat iş yerlerinde hala sigara içilecek alanlar mevcut.

İtalya’da Ocak 2005’den itibaren iş yerlerinde sigara içmek yasaklanmış. Napoli ve Verona’da halka açık bazı parklarda illegal olarak hala sigara içilebiliyor.

Belçika’da, havalandırma sistemini kurabilen ve en az 50 m2 alana sahip olan kafeterya ve barlarda sigara içilmesine izin veriliyor.

Fransa'nın 60.7 milyon nüfusunun yaklaşık 13.5 milyonu sigara içiyor.

Sigara yasağı geçtiğimiz günlerde Portekiz'de de yürürlüğe girdi ancak kurallar Fransa'daki ya da Almanya'daki kadar sıkı değil.

Portekiz'deki 100 metrekareden küçük barlarda hala sigara içilebiliyor. Ayrıca kamusal binalarda da iyi havalandırılması şartıyla, sigara içilebilen mekanlara izin veriliyor.

Almanya'daki restoranlar ve barlar; sadece müşteri kaybetmekten korkmaları nedeniyle değil, Adolf Hitler'in Nazi döneminde de katı bir sigara yasağı uygulaması olduğu için, yasaya karşı uzun süre direndiler.

Konunun hassasiyeti yetkililerin sadece sigara içenler için ayrılmış bazı özel mekanlara izin vermesine neden oldu.

Yasanın uygulandığı Aşağı Saksonya'da şef Michael Windisch "sigara noktası" fikrini geliştirdi, böylece sigara içenlerin mekandan ayrılmadan sigara keyfi yaşamalarını amaçlıyor.

Almanya'daki katı kurallar Bavyera'ya da getirildi. Bavyera'da sigara odalarına da izin verilmiyor.

Ekim ayında Münih'te düzenlenecek bira festivalinde de sigaranın yasaklanması bekleniyor.

Kültürel Kalkınma
Yeni yasa, önemli sanatçıların ve düşünürlerin uğrak yeri haline gelen dumanaltı kafeteryalarıyla ünlü Fransa'da büyük bir kültürel kalkınma hareketi olarak görülüyor. Yasa; açıkalanları ve kaldırımlara dizilen masaları içermiyor.

Benzer kurallar Britanya, İrlanda, İtalya ve İspanya'da da geçerli.

İşyerleri, restoranlar ve barların da dahil olduğu geniş kapsamla sigara içme yasağı Avrupa'da ilk kez 2004 yılında İrlanda'da uyguladı.

Litvanya'da ise 2007 yılında barlarda ve kafeteryalarda sigara içmek yasaklandı.

Yasa şimdi diğer kamusal alanları da kapsayacak şekilde genişletildi.

Türkiye de Sigara Yasağını Genişletiyor
Türkiye de getirilen sigara yasağı ile Avrupa’daki sağlık trendine katılmış oldu. Türkiye’deki meclis, kapalı kamusal mekanlarda sigara içilmesi yasağını getirdi.

25 milyon kişinin %40’nın sigara içtiği bir ülkede sigaraya yasak getirmek tamamen düşünülemez bir şeydi. Fakat benzeri yasaklamalar Avrupa’da artık yaygın. En büyük sigara üreticilerinden biri olan Türkiye’de sağlık örgütleri 5 kişiden birinin sigara yüzünden öldüğünü söylüyor.

Bazı tartışmalar, hastane, okul ve diğer kamusal mekanlardan varolan yasakların da çoğunlukla delindiği konusunda.

Bunun yanında sigara içenlere getirilen 50 YTL, mekan sahiplerine getirilen 5.000 YTL’lik cezalarının da nasıl uygulanacağı merak konusu. Pek çok tiryaki, yeni yasanın kendi sivil özgürlüklerine yapılmış bir ihlal olduğunu düşünüyorlar ve yeni yasayı reddedeceklerini belirtiyorlar.

Bu karşı gelmelere rağmen, yeni yasa sağlık örgütleri tarafından büyük bir memnuniyetle karşılandı. Örgütler, sigaradan kaynaklanan hastalıkların tedavisinin Türkiye’de 3.000 YTL’ye malolduğunu söylüyorlar. - David O'Byrne
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.