Haberler

Mimarların seçimi

Tarih: 27 Ocak 2008 Kaynak: Radikal Yazan: İsmet Berkan

Bugün İstanbul'da Mirmarlar Odası'nda seçim var. Bunca yıldan sonra ilk kez mevcut oda yönetimine muhalif bir grup var. Bunca yıldan sonra ilk kez gerçek rekabet ortamının yaşanacağı bir seçim olacak.

Seçimi kim kazanır, nasıl kazanır çok bilmiyorum, zaten bu sorunun cevabı da akşama kadar alınmış olacak ama bu rekabet ortamının ve seneler sonra ilk kez mimarlık mesleğinin özüne ve Mimarlar Odası'nın bu mesleğin içindeki yerine ilişkin farklı düşünceler duyduğum için bir vatandaş olarak en azından çok memnun olduğumu söylemeliyim.

Mimarlar Odası, başka her şeyden önce 'mimarların odası'dır; yani, mimarlık içindir, mimarlık mesleğinin saygınlığının artması, Türkiye gibi bir ülkede 'mimarlığın gerekliliğinin anlatılması' için önemlidir.

Ama hemen ardından diğer fonksiyonlar gelir: Mimarlar ve mimarlık uzayda değil bu ülkede yaşamaktadır, ülkenin sorunları, ülkenin sorun çözme yöntemleri, ülkenin sanatsal anlatım özgürlüğünü ve kentlerimizin biçimlenmesini yönlendiren ortamı, elbette Mimarlar Odası'nın da sorumluluğudur, kendi üstüne düşen konularda görüş bildirmek, eleştirmek ve en önemlisi çözüm önermek Mimarlar Odası'nın toplumsal sorumluluğudur.

Kent sorunlarıyla ve kentlerimizin mimari-sanatsal dönüşümüyle gazeteci olarak isteseniz de istemeseniz de yakından ilgilenmek durumundasınız.

Bir örnek vereyim:
İstanbul'da Büyükdere Caddesi'nin Levent'ten başlayıp Maslak'ta Atatürk Sanayi Sitesi'ne kadar uzanan bölümünde belediye uzunca bir zamandan beri 'gökdelen' demeye dilim varmayan yüksek yapılara, büyük iş ve alışveriş merkezlerine izin veriyor.

Mimarlar Odası ve biz gazeteciler de, bu bölgeyle ilgili sık sık eleştiriler dile getiriyoruz. Temelde söylediğimiz şey hep aynı: Yeterli altyapı, özellikle de ulaşım altyapısı olmadan bu bölgeye böyle bir yoğunluk sıkıştırmak kenti zor durumda bırakır.
Bu söyleniyor ve sonrasında da artık neredeyse klişe olmuş (hoş bir şeyin klişe olması onun geçerli olmadığı anlamına elbette gelmez) bazı çözüm önerileri de sıralanıyor: Toplu taşımaya yatırım yapılmıyor vs.

Oysa, gazetecilik belki değil ama mimarlık çözüm üretme mesleğidir. Toplu taşımanın da yeterli bir çözüm olmadığı, kent planıyla ilgili hayatın gerçeklerine de uygun çözümleri tartışmak gerektiğini düşünüyorum. Doğrudan 'İstemezük' demek yerine, yapıcı eleştiriye ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.

Bir örnek de su havzalarından. Ömerli Baraj Gölü'nün su havzası on yıllardır yapılaşma tehdidi altında. Burada özel araziler de mevcut, Hazine'ye ve belediyeye ait araziler de. İstanbul açısından hayati önemdeki bu bölgede ne zaman kontrollü bir yapılaşma projesi ortaya atılsa Mimarlar Odası buna doğrudan karşı çıktı. Ve çok haksız da değildi oda, yasal inşaat yapılamadı. Ama buna karşılık binlerce gecekondu su havzasını işgal etti. Hem şahıslara ait arazileri hem de belediyeye veya Hazine'ye ait arazileri işgal eden, hiçbir altyapısı olmadığı için bütün atık suyunu Ömerli Baraj Gölü'ne akıtan binlerce gecekondumuz var şimdi. Kontrollü ve sıkı sıkıya kurallara bağlanmış bir yapılaşma belki de barajı bu kadar tehdit etmezdi, İstanbul'un en büyük su kaynağı daha iyi korunabilirdi.

Benzer örnekleri Beyoğlu'ndan Sulukule'ye, Karaköy'den Boğaz hattına, Zeytinburnu'ndan Ataşehir'e kadar şehrin pek çok noktası için verebilirim. Maalesef bütün bu sorunlarda Mimarlar Odası, görüşü herkes tarafından önceden bilindiği için muhatap dahi kabul edilmeyen, yani İstanbul'a bir 'çözüm ortağı' konumunu tamamen kaybetmiş bir salt eleştiri kurumu haline döndü.

Şimdi de oda yönetimi karşısına bir muhalif grup çıkınca çareyi eski metotlarda arıyor, 'Onlar AKP'nin odayı ele geçirme ekibi' diyerek eleştirilere cevap veriyor.

Umarım bugünün sonunda mimarlık kazanır, İstanbul'da mimarlar bir kez daha sözlerini dinletebilir konuma gelirler.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.