Haberler

Gülhane Parkı’nda tarihi dokuya zarar veren binalar yıkıldı

Tarih: 1 Şubat 2008 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi


Gülhane Parkı’nın içindeki tarihi dokuyla bağdaşmayan binalar Bakan Günay, Başkan Topbaş ve Vali Güler’in nezaretinde yapılan bir çalışmayla yıkıldı.

Gülhane Parkı'nın içindeki Türk Telekom'a ait bina ve eklentileri, İstanbul Büyükşehir Belediye ekipleri tarafından yıkıldı. Yıkım çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın nezaretinde yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, çalışmalar sırasında yaptığı açıklamada Gülhane Parkı içinde tarihsel dokuyla bağdaşmayan yapıların ortadan kaldırılması konusunda bugün somut bir adım attıklarını belirterek, “Burada tescilli eski PTT binasının dışında duvar, baraka, eklenti ne varsa hepsini ortadan kaldıracağız. Önce yıkım yapılacak. Sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri buradaki döküntüyü kaldıracak ve burayı adına uygun biçimde gül bahçesi haline getireceğiz” dedi.

Zaman içinde Gülhane içindeki benzer bazı eklentileri de kaldırmaya çalışacaklarını ifade eden Bakan Ertuğrul Günay, Alay Köşkü’nün restorasyonunun bitmek üzere olduğunu ve burayı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile İstanbul'a gelişinde halkla görüşme mekanı olarak kullanacağını söyledi. Eski Has Ahırlar’ın da İslam Bilimleri Eserleri Müzesi haline getirildiğini ve Nisan ayında açılışının yapılacağını hatırlatan Bakan Günay, “Başlamış restorasyonları bitireceğiz. Bir yandan restorasyonlar, bir yandan yıkımlar, bir yandan yeniden yapımlarla tarihsel kent merkezi içindeki Suru Sultani'yi tarihsel dokuya uygun hale getirmeye çalışacağız” diye konuştu.

Topkapı çevresinde başlamış ve yarım kalmış bazı restorasyonlar bulunduğunu da belirten Ertuğrul Günay, onları da önümüzdeki günlerde ihtilafları gidererek hızlandırmaya çalışacaklarını kaydetti. Günay, Gülhane içinde, bir dönem kışla, sonra hastane olarak kullanılan ve Teşvikiye Hastaneleri olarak bilinen 10 bin metrekare kapalı alanın 10 yıldır yarım kalan restorasyonunu bu yıl yeniden başlatarak 2010 yılına kadar bitirmek istediklerini söyledi.



Topkapı Sarayı’nda eserlerin ancak yüzde 10’u sergileniyor
Topkapı Sarayı Müzesi'nde sergilenemeyen ve depolarda bekleyen çok sayıda eser bulunduğunu belirten Bakan Ertuğrul Günay, sözlerini şöyle sürdürdü; “Onların sergilenmesi için sayısız yeni mekana ihtiyacımız var. Kısmen teşhir alanı, kısmen depolarımızın rehabilite edilmesi, daha sonra eserlerin korunmasına uygun hale getirilmesi gerekiyor. Sergi merkezlerine ihtiyacımız var. Topkapı Sarayı Müzesi'nde elimizdeki eserlerin yüzde 5'ini sergileyebiliyoruz. Diyelim, yüzde 10. Yüzde 90 daha sergileyebileceğimiz eser var. Saltanat arabalarının hiç birisi sergilenmiyor. Araçlarımız depoda duruyor. Porselenlerimiz, kumaşlarımız, perdelerimiz depoda duruyor. Çok eserimiz var. Atölyeye ihtiyacımız var. Darphane'de faaliyet gösteren Tarih Vakfı'na yeni yer bulduk. Oraya geçecek. Darphane'yi restore ederek teşhire açmaya çalışacağız. Halka açık konferans salonları olacak. Darphanenin projeleri Mayıs'ta bitmiş olacak.”

Rami Kışlası projesi sürüyor…
Rami Kışlası'nın da kültür merkezi yapılması konusunda önceden başlamış bir çalışma bulunduğunu, eski kışlanın çevresinde esnafın başka yere taşınmaya çalışıldığını dile getiren Bakan Günay, çalışmayı hızlandırmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmaları olduğuna dikkat çekti. Ertuğrul Günay, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesiçerçevesinde İstanbul'un sadece tarihi kent merkezine değil, öteki merkezlerine de taşınacak bir kültür etkinliği olsun istediklerini söyledi.

Four Seasons’da Arkeolojik Park…
Bu yıl sahnelerin kapanmasından sonra Atatürk Kültür Merkezi’ni (AKM) uzun süreli bakıma almayı düşündüklerini ifade eden Günay, Ayazağa için de “umut verici” temaslarının olduğunu ve sonuç almaları halinde bu yaz sonunda Ayazağa’daki kültür merkezinin hayata geçmesi için somut bir çalışma yapacaklarını kaydetti. İstanbul'da çok sayıda bekleyen eser bulunduğunu ve bunların yılların ihmali olduğunu vurgulayan Günay, “Biz bu geç kalmışlığı telafi etmeye çalışıyoruz. İstanbul’u yakın bir gelecekte yaşanabilir, adına, tarihine, uygun bir ortama kavuşturmak için gayret göstereceğiz” dedi.

Bakan Ertuğrul Günay, tarihi kalıntı üzerine inşa edilen Four Seasons Oteli’nin ek binasıyla ilgili gelişmelerin sorulması üzerine de daha önce UNESCO temsilcilerinin de katılacağı bir değerlendirme kurulu oluşturacaklarını ve bunun sonuçlarını hep birlikte değerlendireceklerini söylediğini hatırlattı. UNESCO Milli Komitesi üyeleriyle önümüzdeki günlerde görüşeceklerini belirten Bakan Günay, “Four Seasons'da biz de dikkat gösteriyoruz. Orada 15 dönüm de ‘Arkeolojik Park’ çıkıyor ortaya. İşin o tarafını herkes biraz gözden kaçırıyor. Önümüzdeki günlerde bu konudaki somut gelişmeleri hep birlikte göreceğiz” şeklinde konuştu.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.