Haberler

Suyu bir kez kullanma gibi bir lüksümüz yok

Tarih: 7 Şubat 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Hande Başpınar
Her binanın sulama suyunu kendi kanalizasyon suyundan temin edebileceğine dikkat çeken uzmanlar, "Suyu bir kez kullanma gibi bir lüksümüz yok" diyor.

Alman ve Türk ortakların katılımıyla arıtma sistemleri ve çevre teknolojilerinin satışı, üretimi ve geliştirilmesi amacıyla kurulan Multiclair Arıtma Sistemi firmasının sahibi Adnan Pekşen suyun bir kere kullanılıp atılacak bir kaynak olmadığını belirterek, "Gelişmiş ülkelerde çift su şebekesi kullanılıyor. Biz de yavaş yavaş bu sisteme geçmeliyiz. Her bina sulama suyunu, kendi kanalizasyon suyundan temin edebilir" dedi.

Pekşen, kaynakların özenli kullanımı ve kirleticilerin doğaya zarar vermeden hangi yollarla bertaraf edilebileceğini Hürriyet Ankara’ya anlattı. Pekşen şunları söyledi:

"Multiclair Arıtma Sistemi, manyetik alana sahip bir sistem. Problem olarak görülen tekstil atıkları, çöp sızıntı suları, zeytin kara suyu gibi atıklar, bu sistemle zararsız hale getirilebiliyor. Suyun içinde çözünmüş vaziyette bulunan tüm kirletici moleküller, herhangi bir kimyasal madde kullanılmadan, elektrik enerjisiyle parçalanıyor. Parçalanan bu kirletici maddelerin doğada bulunan formlarına dönmesi sağlanıyor. Burada önemli olan nokta, açığa çıkan kirletici maddelerin zararsız hale getirilmesi. Bu maddeleri zararsız hale getirmeden doğaya tekrar bıraktığınızda süreç başa dönüyor. Tekrar çözünüp yeraltı suyuna, akarsuya, göle karışıyor. Klasik yöntemlerde suyu arıtıyorsunuz ama arkasında büyük bir çamur bırakıyor. Bu çamurun içinde biyolojik aktivite devam ediyor. Bu atığın bertaraf edilmesiyse, suyun arıtılmasından çok daha büyük maliyet istiyor. Büyük arıtma tesislerinin olduğu yerlerde, günde 200 tona yakın çamur çıkıyor. Bizim sistemimizde ise ortaya çıkan atıklar, gübre olarak kullanılabiliyor."

Kanalizasyon suyunun, bulunduğu yerde arıtılıp yakındaki bir bahçenin sulanması için kullanılabileceğini söyleyen Pekşen, "Sistemimiz mobil olarak da kurulabiliyor. Bir tır konteyneri kadar alanda, günde 500 metreküp su arıtabiliyoruz. Bu miktarda suyla 50 dönümlük arazi sulanabilir. Evsel atığın tasfiyesi olarak bakarsanız, 5 bin kişinin atığının tasfiyesi demektir. Yani her bina sulama suyunu, kendi kanalizasyon suyundan temin edebilir. Klasik sistemlerde prosesi her noktada kontrol etmeniz mümkün değil. Multiclair sisteminde ise suyun giriş ve çıkış analizleri bilgisayar tarafından yapılıyor.

Hiçbir şey atık değildir
Yeraltı sularının düşüncesizce kullanıldığını ifade eden Pekşen, "Hiçbir şey atık değildir. Her şey yeniden kazanılabilir. Geri kazanma, hem şirketler ekonomisine, hem ülke ekonomisine, hem doğaya büyük bir fayda sağlar. Artık teknoloji bakımından da sıkıntımız yok. Bunun için bedel ödemekten kaçarsak, çok daha büyük bedeller ödeyeceğiz" dedi.

Çift şebeke kullanılmalı
Nüfus ve iş alanlarının sürekli olarak arttığını, kaynaklarınsa hızla tükendiğini ifade eden Pekşen, "Yöneticilerin kafasında, biz bu suyu birkaç kez kullanmalıyız düşüncesinin oluşması lazım. Gelişmiş ülkelerde, içme suyu ve kullanma suyu şebekesi olmak üzere çift şebeke kullanılıyor. Bizim de yavaş yavaş bu sisteme geçmemiz gerekiyor. Pekşen, Ankara’da suyun metreküpü ise 6 Lira. Bir binanın atık suyunu arıtarak bahçenizi suladığınızı, rezervuarlarınıza su verdiğinizi düşünürseniz, sistem 1 buçuk yıl içinde kendini amorti edecektir."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.