Haberler

Kadıköy’ün bölünmesi AKP’ye yaramayacak

Tarih: 25 Şubat 2008 Kaynak: Akşam Yazan: Seda Kaya Güler
Tabanının oylarını kaybetmemeye yönelik bir seçim yatırımı olarak değerlendirilen türban konusunun gerisinde kalan ve bazı il ve ilçeleri ilgilendiren bir seçim taktiği daha var hükümetin. Kimi ilçeler birleştiriliyor, kimileri de bölünüyor. ‘Bölünen’ ilçelerin en büyüğü ve yıllardır CHP’nin kalesi sayılan İstanbul Kadıköy’ün Belediye Başkanı Selami Öztürk ile gündemi ve Kadıköy’ün sorunlarını konuştuk.

İstanbul’da Kadıköy’ün E 5 üzerindeki bazı mahalleler ve Ataşehir alınarak yeni bir ilçe oluşturuluyor. Bu ilçenin adı düne kadar Erengazi idi. Ataşehirlilerin Kadıköy’den alınmaya karşı olmaları ve dava açmaya kalkışmaları üzerine, yeni ilçenin adının Ataşehir olarak değiştirilmesi gündeme geldi.

Görünen o ki, “Önümüzdeki seçimlerde İzmir’i, Kadıköy’ü, Çankaya’ı istiyorum” diyen Başbakan, Kadıköylüden alamadığı oyları Kadıköy’ü bölerek almaya çalışacak. Alabilir mi? Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’e göre zor. Başkana göre bölünme Kadıköy’deki CHP oylarını artıracağı gibi yeni ilçenin başkanlığını kazanmalarına da yol açacak.

Nerden çıktı bu bölünme?

Türkiye’de bir oyun oynanıyor ve bu oyunun her yerde belli bölümleri sergileniyor. Bu ilçe yapılanmasının da Türkiye’de oynanan genel oyunun bir parçası olduğunu düşünüyorum. Çünkü Kadıköy’ün içinden 200 bin nüfuslu bir yeri alıp başka bir yere koymak istiyorsanız, o 200 bin kişiyi Kadıköy’ün etkileşim alanından çıkarmak istediğiniz anlamına gelir. Çünkü o bölgeye yönelik eğitim çalışmalarımız vardı. Sosyal demokratların oyu inanılmaz derecede artmıştı ve kentleşme süreci başlamıştı. Böyle yerlerde radikal partiler oy kaybederler.

Siz de bunu seçim taktiği olarak görüyorsunuz?

Tabii. Bu sonuç, ne anlama gelir; bu gelişme bizim hesabımıza gelmiyor. Eğer bölünme daha iyi bir hizmet, daha iyi bir kentleşme adına olsa, hiç itirazımız olmazdı ama ne yazık ki amaç başka.

Pek çok köşe yazarı, işsizliğin artmasının AKP’nin yararına olduğunu ve AKP’nin işsizliği çözmek yerine, o vatandaşlara yardım edip potansiyel seçmen yaratmayı tercih ettiklerini yazıyor.

Bu da bu politikanın bir parçası. İşsiz kalan insan bir müddet sonra kendine güvenini yitirmeye başlıyor. Muhakeme yapma yeteneğini kaybedip, avuç açmaya başlıyor. Kadıköy’den oy alamayacaklarını görünce parçaladılar. Çünkü Kadıköy’ün yapısını değiştirmek mümkün değil.

Nedir Kadıköy’ün özelliği?

Burada oturan insanlar dünyadaki gelişmeleri takip eden, ülkesini iyi bilen, başkasının etkisinde kalmadan oy kullanan insanlar. Ne benim, ne bir başkasının söylediklerine kanar, özgür iradeleriyle karar verebilirler. Bu tür insanlar da bu partinin işine gelmiyor.

Referandum Yapılmalıydı
Yasal mı peki bölünme?

Yasal gözüküyor. Bakanlar Kurulu’nun bu tip bir karar alma yetkisi var çünkü. Ama artık dünyada bu tür bir uygulama şekli yok. Bir bölge, bir bölgeden alınırken, öncelikle o bölge halkının istemleri göz önüne alınır. Referandum yapılır. Bölge halkı ayrılmak istiyoruz derse, kimin itirazı olabilir ki!

Cumhurbaşkanlığı seçimi, türban gibi konularda referandum düşünülüyor ama esas referandum gerektiren konuda bu yapılmıyor...

Bizim itirazımız da buna zaten. Siz, kendi başınıza oturup, başka hesaplarla karar alıyor ve uyguluyorsunuz. Bu son derece yanlış ve tehlikeli.

Bölge halkı itiraz ederse…

Yapacaklar zaten. Ciddi bir şekilde tepki veren sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar var. Özellikle Ataşehir’de yaşayanlar. Her alınan kararda hukuki bir denetim mekanizması vardır ve o işleyecektir.

Siz ne yapacaksınız?

Biz kamu olarak dava açmak niyetinde değiliz. Bizde kalan bölgeyle bir sıkıntımız yok zaten, tam tersi daha yüksek, daha kaliteli hizmete devam edeceğiz. Bizim endişemiz, bizden kopan parça ile ilgili. Oradaki yurttaşlarımızın dava açma hakları olduğuna göre var, onların bu haklarını kullanmalarını istiyoruz.

Önümüzdeki seçime yetişir mi?

Bir yıl var, yetişir. Ama keşke bu kararı 2-3 yıl önce alsalardı da, belediye, kaymakamlık binalarını yapsalardı. Ancak hükümetin buna ne gücü ne de niyeti vardır. Kadıköy’de bile kaymakamlık bir köşke sığınmışken, emniyet, maliye ayrı yerlerde darmadağınıkken, hükümetten böyle bir şey beklemek pek doğru değil.

Halkın Sigortasıydık
Merkez Bankası binasının da o bölgede yapılacak olması ne anlama geliyor?

Buraları gelişmekte olan bölgeler. Yeni planlar yapılacak. Yapılırken belli alanlar, yüzlerce yurttaşın iki katlı evleri küçük değerlerle kamulaştırılacak, akabinde değerleri kat ve kat artacak. Bunlar söylenmeyen şeyler. Kadıköy Belediyesi bugüne kadar bu insanların sigortasıydı, mülkiyet haklarının koruyucusuydu, kendi bölgesinde yapılan planların takipçisiydi; yüzlerce dava açıyordu. Bundan yoksun bırakılmak isteniyor halk.

Modanın, alışverişin, kafe ve restoranların iki adresi var; Nişantaşı ve Bağdat Caddesi. Şişli ve Kadıköy arasında bir yarış var mı?

İkisinin konseptinin farklı olduğunu düşünüyorum. Örneğin Nişantaşı moda, sosyete merkezi ama dar bir alana sıkışmış durumda. Kadıköy ise, Moda’dan başlayıp Bahariye’den Bağdat Caddesi’nin sonuna kadar gittiğinizde 8-9 km’lik bir alana sahiptir. Hiçbir yerde Bağdat Caddesi kadar büyük, her tarafı gezilecek, görülebilecek, oturulacak, 24 saat yaşayan bir belde yok. Bir tarafı deniz, diğer tarafı yeşil bir sahil yoluna ender rastlarsınız dünyada da. Çok farklı ve güzel bir yer Kadıköy.
Buna rağmen biraz ikinci planda kalmamış mıdır?

Evet, ama bunu kapatır niteliktedir son yıllarda. Restoranlar, kafeler, tiyatrolar arttı. 15-20 yıl önce sinema salonu parmakla sayılacak kadar azdı şimdi bir iş merkezinde 8 tane var, sayısını ben bile sayamıyorum. Caddebostan Kültür Merkezi, Süreyya Operası’yla farklı konseptler geldi. Sanatçılar artık oyunlarını, gösterilerini burada sergilemek istiyor. AKM bakıma alınınca devlet operası sadece Süreyya’da sergilenecek. İnanılmaz bir atak içindeyiz. Birkaç yıl sonra İstanbul’un sanat ve kültür merkezi haline gelecek. İnsan profili buna uygun.

Ulaşım Sorunu
İş merkezi de olmaya başladı.

Gelişmeye açık. Artık işadamı Yenibosna’daki iş yerine gitmeyip, internet sayesinde buradaki ofisinden işini idare edebiliyor. Ankara asfaltı üzerinde büyük şirketlerin merkezleri var. 1 milyon nüfusu var Kadıköy’ün ama 5 milyon nüfusa cevap verebilecek bir çaba içinde. Bir tek ulaşım sorunumuz var; cumartesi-pazar günleri çevre halkı da buraya geldiği için yükü artıyor. Raylı sistem devreye girdiğinde yükümüz azalmış olacak.

Altıyol’un otopark sorunu?

Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı bir sistem. Otoparkın, trafiği rahatlatacak bir önlem olarak uygulanması gerekirken, tamamen para kazanmaya, birilerine istihdam sağlamaya yönelik bir uygulama. Başkana ilettim. Sanırım yeni bir düzenlemeye geçilecek.

Alışveriş Merkezi Açmayacağız
Alıveriş merkezleri giderek artıyor İstanbul’da. Bağdat Caddesi’ne düşünmüyorsunuz değil mi?

Kesinlikle! Zaten alışveriş merkezi yapılacak yer de yok. Tarım Müdürlüğü’nün imar durumu elvermez, mevcut yapısını bozmaya niyetimiz yok. Kenti, yeşil alanları korumak zorundayız. Vatandaş arazisine alışveriş merkezi açmak isteyebilir. Bu konu aslında hükümetin işi. Kadıköy ve Bağdat Caddesi açık alışveriş merkezi, kapalısına gerek yok. Gelip tarihi çarşımızı gezsinler, balıkçıları, sebzecileri, antikacıları ile oralarda görmedikleri zevkleri tadacaklardır.

Göztepe Parkı’na cami meselesi ne oldu?

Olay yargı kararıyla tamamen bitti. Büyükşehir’in yeşile hiçbir şekilde inşaat yapılmaması yönünde kararı var. Yanlış bir olaydı zaten, Kadir Bey de yanlışı kabul etti.

Yaz geliyor, Caddebostan Plajı’nda denize mayoyla girmekte bir sorun olur mu?


Bu sene olmaz ama gelecek seneleri garanti edemem.

“Yine adayım”
Başkanlığa devam mı?

Aday adayıyız. Eğer olabilirse, görevimize devam etmek istiyoruz. Çok önemli bir yer Kadıköy ve önümüzdeki 5 yıl içinde Türkiye için çok önemli bir merkez olacak.

Mesela?

Toplumların önder insanlara, kurumlara, kentlere ihtiyacı vardır. Kadıköy de, demokrasiye inanan, hukuk ve laik devlet anlayışına göre hareket eden, tepkisini hukuk kuralları içerisinde veren, olaylara sahip çıkan yapıya sahip bir önder kenttir. Cumhuriyet Bayramı’nda 1 milyon nüfuslu Kadıköylü’nün hepsi gelir Cadde’ye, kolunda eşi, kucağında çocuğu veya torunu ile. Gayet medeni bir profil sergiler.

Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı düşünmüyor musunuz?

Kesinlikle Kadıköy’ü düşünüyorum. Bana göre her insan çok zevk aldığı yerde olmalı. O zaman başarılı olma şansınız yükselir. Ben burayı çok seviyorum ve görevimi, verilmiş görevin ötesinde çok benimsemiş bir şekilde, halkla özdeşleşerek yapıyorum. Kadıköylü de bize ve belediyeye sahip çıkıyor. Kentini bu kadar temiz tutan başka bir yurttaş yok.

“Daha yapamadığım şeyler var” duygusu da var mı bu kararınızda?

Plan ve program yaparak gelseniz dahi, vatandaşın istekleri o kadar farklı geliyor ki, sizi aşıyor zaten. Kadıköylü dünyayı geziyor, gördüklerinin videosunu çekip, getiriyor ve istiyor.

Mesela?


Parklardaki spor aletleri için Çin model olarak alındı ve ilk kez Kadıköy Belediyesi tarafından uygulandı, bir vatandaşın isteğiyle. Bağdat Caddesi’ni golf arabalarıyla temizleyen genç kızları Paris’te gördük. Dünya sorunları çözmek için birçok formül üretmiş. Kadıköylü bunu istiyor. 10 yıl önce yaptığımız hiçbir parkı beğenmiyor yürüyüş pisti olmadığı için. 13-14 yerde sabahları öğretmenler spor yaptırıyor halka. Başka bir ilçede göremezsiniz bunu.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.