Haberler

Ambarlı Havzası 500 milyon YTL’lik yatırımla atık tehdidinden kurtarılıyor

Tarih: 25 Şubat 2008 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Küçükçekmece Gölü ile Marmara Denizi’ni kirlilikten kurtaracak Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin tünel kazısı tamamlandı. 2010 yılında arıtma tesisinin devreye girmesiyle “Küçükçekmece Çevre Koruma Projesi” tamamlanacak ve atıksular göl ile Marmara Denizi’ne akmayacak.

Arıtılan sular parklarda ve sanayide kullanılacak…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ Genel Müdürlüğü Küçükçekmece Çevre Koruma Projesi’ni adım adım tamamlıyor. Küçükçekmece havzasından göle ve Marmara Denizi’ne kontrolsüz akan atıksular; atıksu şebekesi, kolektör ve tünellerle toplanarak 2010 yılında tamamlanacak olan Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde arıtılacak. 500 milyon YTL’lik dev çevre projesi kapsamında arıtılan sular park ve bahçelerin sulanması ile sanayide kullanılabilecek.

Küçükçekmece Gölü’nü kontrolsüz atıklardan kurtaracak Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin tünel kazısı, bugün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın katılımıyla düzenlenen törende tamamlandı. Törende Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci, Esenyurt Belediye Başkanı Nemci Kadıoğlu ile İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural da yer aldı.

Küçükçekmece Gölü ile Marmara Denizi’ne bölgeden atıksu akmayacak
İlk aşamada günlük 400 bin metreküplük arıtma kapasitesiyle 1 milyon 600 bin nüfusun ihtiyacına göre inşa edilecek Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi, nihai aşamada 4 milyon nüfusun ihtiyacını karşılayacak kapasitede planlandı. Avrupa’nın en büyük arıtma tesislerinden biri olan tesisin geniş çaplı toplayıcı tünelleri de tesisin büyüklüğünü gösteriyor. Kazı çalışması 12 ayda tamamlanan Ambarlı tüneli, 3.6 metrelik çapı ve 4 bin 800 metrelik uzunluğuyla alanının en büyük tünellerinden biri. Kazı, metro yapımında da kullanılan “Tam Kesit Kalkanlı TBM Makinesi’ ile gerçekleştirildi. Bölgenin coğrafi yapısına göre 10 metre ile 160 metre arasında değişen derinlikte inşa edilen tünel kazısı 29 milyon 300 bin YTL’ye mal oldu.

Küçükçekmece Çevre Koruma Projesi kapsamında Marmara Deniz ile Küçükçekmece Gölü’ne akan Boğazköy, Arnavuktöy, İmrahor, Taşoluk, Ambarlı, Küçükçekmece, Altınşehir, Tahtakale, Bahçeköy, Hadımköy, Avcılar’ın bir kısmı ile Esenyurt’un atıksularını; Boğazköy Tüneli, Arnavutköy Kolektörleri, Sazlıdere Tüneli, Sazlıdere Kolektörleri, Firuzköy Tüneli ve Eşkinoz Kolektörleri vasıtasıyla toplayarak Ambarlı Atıksu Tüneli’ne aktarılacak. Bu tünel vasıtasıyla da Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’ne ulaştırılacak. Projenin tamamlanmasıyla Ambarlı Havzası tamamen atıksu kirliliğinden kurtulacak.

Küçükçekmece Çevre Koruma Projesi kapsamında bugüne kadar Ambarlı Atıksu Havzası’nda 18 bin 892 metre tünel, 20 bin metre kolektör, 93 bin 200 metre şebeke inşaatı tamamlandı. Bu kapsamda ayrıca; 3 bin 770 metre tünel, 20 bin metre kolektör, 80 bin metre şebeke inşaatı daha yapılacak. Ambarlı Atıksu Havzası’nda bitirilen, devam eden ve planlanan işlerle birlikte toplam 500 milyon YTL’lik çevre yatırımı gerçekleştirilmiş olacak.

Başkan Topbaş; “İSKİ 4 yılda 3 milyar YTL çevre yatırımı yaptı”
Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Küçükçekmece Çevre Toruma Projesi’nin tamamlanmasıyla Küçükçekmece Gölü ile Marmara Denizi’nin Ambarlı Havzası’nın atıksu tehdidinden kurtulacağını belirterek, sadece İSKİ’nin 4 yılda 3 milyar 64 milyon YTL’lik yatırım yaptığını söyledi. 12 milyonluk İstanbul’un içmesuyu ihtiyacını karşılamanın ve bunun yanında atıksu problemini çözmenin yerel yönetim alanındaki en zorlu görevlerden biri olduğunu vurgulayan Başkan Kadir Topbaş, “Bu zorlu görevin altından alın akıyla çıkmış olmak bizim yönetimimiz için en önemli gurur kaynaklardan biri olmuştur. İSKİ, 4 yılda toplam 3 milyar 64 milyon YTL’lik yatırım yaptı. 2008 yılında da yapacağı yatırım tutarı 1 milyar 562 milyon YTL” diye konuştu.

Hedef bütün sahillerden denize girilebilmesi…
İstanbul’u ve denizlerini arıtmak için 12 bin 552 kilometrelik atıksu şebekesinin 2 bin 350 kilometresini 4 yılda kendilerinin döşediğini, 2008 yılında 1180 kilometre atıksu şebekesi daha döşeyeceklerini ifade eden Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Şu anda günlük 2 milyon metreküp atık suyun yüzde 86’sını arıtıyoruz. Bunun yüzde 82’si ön arıtmadan geçiriliyor. Yüzde 18’ini de biyolojik arıtmadan geçiriyoruz. Bundan sonraki bütün arıtma tesislerimizi biyolojik arıtma olarak inşa edeceğiz. Yatırımlarımızı yapmaya devam ediyoruz. İstanbul’u arıtma tesisleri ve kolektörlerle donatıyoruz. Bugüne kadar gerçekleştirilen yatırımlar sayesinde daha önce kontrolsüz olarak derelere, denizlere ya da su kaynaklarına akan atıksuların büyük kısmı kontrol altına alındı. Böylece başta Haliç olmak üzere İstanbul denizlerinde yaşayan canlı türü sayısı arttı. Marmara Denizinde hayat yeniden canlanmaya başladı. Kirlilikten dolayı yıllardır kendini göstermeyen birçok canlı şu an Marmara’da.Su kaynakları ve dereler atıksu tehdidinden kurtuldu ve İstanbullular yeniden kendi şehirlerinde denize girme keyfi yaşamaya başladılar. Bu yatırımlarımız sayesinde İstanbul'un 234 kilometre uzunluğundaki sahil şeridinin 140 kilometresinden denize rahatça girilebiliyor. Bu noktalarda Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık Teşkilatı kriterlerinde denize girilebilirlik kriterlerini yakalamış oluyoruz. Hayata geçirdiğimiz “Çevre Koruma Projeleri”nin sadece Türkiye’ye değil, dünyaya örnek olduğunu ifade etmek istiyorum.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.