Haberler

Reyhan Hamamı da ilgi bekliyor!

Tarih: 25 Şubat 2008 Kaynak: Olay Yazan: Devrimde Gürler
Nalıncılar Hamamı’nın unutulmuşluğu, arada bırakılmışlığı, yahut görmezden gelinmişliği üzerine yazdığımız geçen günkü yazımızın ardından, kentim okuru, ‘Bizi de görün’ demeye başladı.

Meğer unutulan, yahut görmezden gelinen, veyahut arada bırakılan sadece Nalıncılar Hamamı değilmiş.

Bir de neredeyse hemen hergün pek çoğumuzun önünden geçtiği Reyhan Hamamı varmış. Önce geçen seferki gibi bu hamamın da tarihine bir bakalım.

Kitaplarda hamama ilişkin bilgiler bakınız ne diyor; ‘Reyhan Mahallesinde, Cumhuriyet Caddesi üzerinde yer alan Reyhan Hamamını Sultan II. Murad’ın harem ağalarından Reyhan Bey 1431’de yaptırmış.

Reyhan Bey’in bu hamamı Yenişehir’deki zaviyesine gelir getirmesi için yaptırdığı kayıtlarda yazılı.

Osmanlı mimarisindeki tek kubbeli hamamlar gurubundan olan hamam soğukluk, ılıklık, sıcaklık bölümlerinden meydana gelmiş.

Bu bölümlerin üzerleri ayrı ayrı küçük kubbelerle de örtülmüş. Hamam 1484 ve l969 yılında onarılmış, günümüzde de depo olarak kullanılmakta.’

Zaten bize yazan okurumuzun da satırlarında aynı dikkat çekici ifade var. Diyor ki; ‘İnanın bu tarihi yapı da mezbelelik durumda ve şehrin göbeğinde.

Kapalıçarşı ve civarından Şehreküstü istasyonuna inen binlerce vatandaş bu hamamın önünden geçiyor her gün. Ve inanın pazarcılar kapılarını duvarlarını kırıp depo olarak kullanmaya başladılar.

Zaten çatısı da çökmek üzere. Sizden ricam Reyhan mahallesinin perişan halini hamamıyla beraber bir yazınızda gündeme taşımanız.’

Okurumuzun seslenişini haklı buluyor ve sütunlarımızı satırlarına açıyoruz. Osmangazi Belediyesi’nin tarihi hanlar ve hamamlar ve diğer yapılar üzerinde başlattığı çalışmanın kapsamının benzer uyarılarla genişletilmesini umarak tabi.

Geçen günkü yazımda da belirtmiştim. Bir kez daha hatırlatıyorum; Ördekli hamamı restorasyonu kaçınılmaz olan önemli bir yapı. Ancak Nalıncılar Hamamı ile Reyhan Hamamı’nın da aynı ilgiyi hak ettiği ortada.

...Diyelim ve asıl önemli hatırlatmamızı yapalım. Tamam biz Reyhan’dan Nalıncılar’dan falan sözediyor, buraların da ele alınması gerektiğine dair yazıp çiziyoruz ama, aslında bütün bunlar iki yıl önce Osmangazi Belediyesi’nce planlanmıştı.

O dönemde Kültür Yolu Canlandırma Projesi diye adlandırılan çalışmada ilçenin en doğusundan en batısına uzanan 8 bin 200 metrelik bir güzergahta projeyi uygulamaya konulmuştu.

Proje, 20’si uygulama olmak üzere, yaklaşık 70 projeyi bir çatı altında topluyordu. Ve ana hedef Bursa’yı bir müze kent haline getirmekti.

Arşivimizden çıkan verilere göre o dönemde büyük ses getiren çalışmaların kapsamında bakın nereler vardı; Yıldırım Külliyesi, Emir Sultan Külliyesi, Yeşil Külliyesi, Irgandı Köprüsü, Orhan Bey Külliyesi, Ulucami, Hanlar Bölgesi, Hisar, Hamza Bey Külliyesi ve 1. Murad Hüdavendigar Külliyesi.

Bu ana hat üzerinde elbette sur ve sur kapılarının restorasyonu, Kamberler Tarih ve Kültür Parkı , Gökdere Medresesi , Ördekli Hamamı , Haraçcıoğlu Medresesi , Üftade Tekkesi , Tuz Pazarı, Abdal Mehmed Camii , Timurtaş Paşa Külliyesi , Kayhan Hamamı , Davut Paşa Hamamı , Reyhan Paşa Hamamı , Eyne Bey Medresesi , Seyyid Usul Dergahı, Somuncu Baba , Abolyont Hanı restorasyonu bulunuyordu.

Projede yeralan çalışmaların kimi bitti kimi bitme aşamasına geldi, kimine ise henüz başlanmadı. Dolayısıyla altını okurumuza bir not iletmek gerekir ki, Reyhan Hamamı zaten bu çalışma içinde var. Ama sıra bekleyenler arasında.

Nalıncılar Hamamı’nın durumu ise biraz daha özeldi. Zira, O gün de değinmiştim, bugün de hatırlatayım; Nalıncılar Hamamı’na neredeyse bitişik durumdaki bir mağaza bölgedeki çalışmalara engel görünüyor.

Tuzpazarı ve civarındaki esnafa göre belediye bu hamamı kente yeniden kazandırmak istiyor ama çalışmalar mağaza sahiplerince engelleniyor. Zira, restorasyon çalışmalarının kendi faaliyetlerini etkileyeceğini düşünüyorlar.

Bunlar iddia. Gerçekliği yahut sanallığı yetkililerce diye getirilebilir. Ama keşke, dedikodu bile olsa, bu kentten para kazanan bir işletmecinin, bu kentin değerlerinin korunması konusunda daha hassas bir duruş sergilediğini duysaydık.

Misal; O mağazanın sahipleri pekala, sırtlarını dayadıkları tarihi hamamın onarımı konusunda belediye ile temasta bulunabilir, hatta belki bu işi kısmen de olsa üstlenebilirdi.

Korkarım ki, hayatlarını, servetlerini bu kenttin değerlerinden kazananlar ne yazık ki,kente karşı çok da alkışa değer bir duruş sergileyemiyorlar.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.